Sidor

fredag 23 september 2016

Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept från Per Morbergsbok Morberg lagar husmanskost. Riktigt gott och saftigt kött! Rekommenderas helt klart!



6 portioner
1 kg benfri fläskkarré 
8+ 8 urkärnade katrinplommon
Salt och peppar
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1-2 syrliga äpplen
1 msk rapsolja eller annan neutral olja 
1-2 lagerblad
3-5 dl grönsaksbuljong
Hackad persilja till garnering

Gräddsås:
5 dl sky från stekningen
3 dl vispgrädde
1 msk tamarisoja
Salt och nymalen peppar

Värm ugnen till 175 grader. Putsa köttet och späcka det med hälften av katrinplommonen. Krydda det runt om med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsform med den feta sidan upp och stick in en stektermometer där det är som tjockast. Skala och skär löken, moroten och palsternackan i grova bitar. Klyfta äpplena. Lägg rotsakerna, äppelklyftorna och resten av katrinplommonen i formen och häll på rapsoljan och lagerbladen. Stek mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är ca 85 grader, 1,5-2 timmar. Ös köttet med buljongen under stektiden. Lyft upp det och låt vila i 10-15 minuter. Vispa ur buljongen ur formen med vatten så att det blir ca 5 dl sky. Sila och häll över i en kastrull. Tillsätt grädde och låt koka till simmig konsistens. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera köttet med grönsaker och katrinplommonen från stekningen, gräddsåsen, gröna örter och äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar