Sidor

fredag 5 augusti 2016

Kyckling i currysås

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Snacka om att det blir så mycket godare med en hel kyckling än med kycklingfiléer. Rekommenderar detta receptet!


4 portioner.

1 hel kyckling, ca 1,5 kg
1,5 tsk salt per liter vatten
1/2 purjolök
1 morot
5 kvistar persilja
10 pepparkorn
1-2 lagerblad

Currysås:
1 gul lök
1 friskt sött äpple
Rapsolja eller annan neutral olja
Smör
2-4 msk curry
2 msk vetemjöl
5 dl buljong från kokningen
1/2 tsk råsocker
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Salt och peppar
Banan

Lägg kycklingen i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt, koka upp och skumma. Skölj och skär purjolöken i bitar. Skala och skär moroten i bitar. Lägg ner alltsammans i kastrullen tillsammans med persiljekvistar, pepparkorn och lagerblad. Låt koka in50-60 minuter. Ta upp kycklingen och låt den svalna något. Ta bort skinnet och skärbkycklingköttet i bitar. Lägg tillbaka skrovet i kastrullen och låt koka i ca 30 minuter i buljongen. Sila och koka ihop buljongen tills en tredjedel återstår. Skala och hacka lök och äpple till currysåsen. Fräs det i olja och smör med curryn. Rör ner mjöl och späd med buljongen, lite i taget, under vispning. Tillsätt råsocker, grädde och mjölk, rör om och låt koka i 10 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och peppar. Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Hetta upp och servera med ris och skivad banan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar