Sidor

onsdag 24 augusti 2016

Får i kål

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott! Köttet blir så mört att det smälter i munnen! 


4 portioner

1 1/2 kg lammkött med ben, gärna bog eller hals
2 tsk salt/liter vatten
10 hela vitpepparkorn
1-2 hela kryddnejlikor
2 lagerblad
1 litet vitkålshuvud
1-3 tsk kumminfrön

Lägg köttet i en stor kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Tillsätt saltet. Skumma och lägg i pepparkorn, kryddnejlikor och lagerblad. Låt koka på svag värme (ca 1 timme/kilo) tills köttet släpper från benen. Ställ kastrullen kallt, gärna över natten. Lyft bort fettet som stelnat och ligger ovanpå buljongen. Lossa köttet från benen och ansa bort eventuella senor. Spara buljongen och skär köttet i 3-4 cm stora bitar. Ansa vitkålen och ta bort stocken. Skär vitkålen i 2-3 cm breda strimlor. Varva kål, kött och kummin (efter behag) i en stekgryta och häll över buljongen så att det knappt täcker kålen. Koka tills kålen känns mjuk. Servera får i kålen med kokt potatis och lingonsylt.

1 kommentar: