Sidor

tisdag 9 augusti 2016

Blomkål med skinksås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Jag vet att jag har fått lite dille på att göra hans olika recept.. Men det är ju så gott med husmanskost!


4 portioner

1 blomkålshuvud (ca 750 g)

Skinksås:
250 g rökt skinka i bit
1/2 purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
1 krm riven muskotnöt
Salt och nymalen peppar
Hackad persilja till garnering

Skölj och dela blomkålshuvudet i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Låt rinna av i durkslag. Skiva och finstrimla skinkan. Skölj och finstrimla purjolöken. Fräs skinka och purjolök snabbt i smör tills det blir lätt brynt. Pudra över mjölet och späd med mjölk och grädde under omrörning. Låt såsen koka i ca 5 minuter. Smaka av med muskot, salt och peppar. Häll såsen över blomkålen, strö över persilja och servera med kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar