Sidor

tisdag 9 augusti 2016

Lingonpaj med vaniljglass

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Tyvärr ingen jättehit. Inte äcklig, men tråkig..


 6-8 portioner

Pajdeg:
125 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 äggula
3 3/4 vetemjöl
1 äggvita

Fyllning:
5 dl lingon
1 dl råsocker
1/2 dl Rom
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl flagad mandel

Blanda lingonen med råsocker och rom till fyllningen. Låt dem dra i några timmar och därefter rinna av. Blanda smör, socker och äggula till pajdegen i en matberedare. Tillsätt mjölet och mixa snabbt ihop. Vispa upp äggvitan, tillsätt den och mixa till en deg. Klä en pajform med höga kanter, ca 24 cm i diameter, med degen. Ställ formen i kylen i ca 1 timme. Värm ugnen till 175 grader. Picka skalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Vispa ägg och socker till fyllningen pösigt. Häll i den flagade mandeln. Fyll pajskalet med de avrunna lingonen. Häll över mandelsmeten och jämna ut. Grädda pajen i 25-30 minuter, tills fyllningen stannat. Täck eventuellt med aluminiumfolie. Servera med vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar