Sidor

söndag 1 maj 2016

Päron- och mandeltarte

Fick en ask med päron av mamma, så letade upp ett recept som såg gott ut på tasteline. Perfekt att göra en paj när man har gäster också! Den var god och lätt att göra. Men man ska inte överdriva, har ätit godare pajer.


Pajdeg

  • 150 gram smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1.5 msk florsocker
  • 0.25 dl vatten, kallt
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 200 gram mandelmassa, riven
  • 50 gram smör
  • 1 st ägg
  • 1.5 msk socker
  • 1 st Citron, rivet skal och citronsaft
  • 5 st päron, skalade och skurna i klyftor

  • Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. 
  • Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. 
  • Lägg den i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. 
  • Grädda pajbotten i 180-200 grader. Grädda pajskalet i ca 20 minuter så det stelnar och får vacker färg utan att brännas.
  • Skala päronen och skär dem i klyftor, lägg på ett fat och droppa citronsaft över för att de inte ska oxidera och bli mörka.
  • Rör smöret mjukt och fluffigt med sockret. Rör ner äggulan som du först vispat upp i ett glas eller liten bunke. 
  • Tillsätt citronskalet. Sist rör du ner den rivna mandelmassan.
  • Tag ut det förgräddade pajskalet, låt det vila lite innan du lägger i päronklyftorna och häller smeten över. 
  • Bred ut så päronen täcks så gott det går. Ställ in i ugnen igen på 175 grader. Låt grädda i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat något och pajen fått vacker gyllenbrun färg. 
  • Tag ut den och låt den svalna lite innan servering. Servera gärna med lättvispad grädde med vanilj, med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar