Sidor

söndag 20 mars 2016

Äppelpaj med vaniljsås

Ett recept ur Per Morbergs bok Moberg lagar husmanskost. Pajen ser väldigt enkel ut, men den var verkligen supergod! Rekommenderar den verkligen!

Ca 4-6 port.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
3-4 äpplen
2-3 msk strösocker
1 tsk kanel
25 g kallt smör

Vaniljsås:
1 vaniljstång
1 1/2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
4 msk strösocker

Lägg mjöl och smör i en matberedare och mixa till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Låt stå i kylen i 30 minuter. Picka botten med en gaffel. Värm ugnen till 225 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem vackert i formen, strö på socker och kanel och hyvla över smöret. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med vaniljsås.

Vaniljsås:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång tillsammans med mjölk, 2 dl av grädden, äggulor och socker i en kastrull. Hetta upp under vispning tills såsen tjocknar. OBS! Den får inte koka, då kan den gryna sig. Låt svalna och ta upp vaniljstången. Vispa resten av grädden och vänd ner den i vaniljsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar