Sidor

söndag 20 mars 2016

Sparrissoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Moberg lagar husmanskost. Ett enkelt och gott recept. Ett måste är gott bröd till, så man får lite tuggmotstånd. Blir för mycket barnmat över det annars. Antingen en huvudrätt eller förrätt, bestäm själv.


Ca 4 port.

500 g vit sparris
3-4 små knipplökar
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde 
Salt och nymalen svartpeppar
1/2 pressad citron
Slätbladig persilja till garnering

Bryt av den nedersta delen på sparrisen,ca 3 cm. Skala sparrisarna noggrant med potatisskalare, börja ca 3 cm från toppen. Låt skalen koka i 5 minuter i buljongen för att ta vara på sparrissmaken. Sila av skalen och kasta dem. Ställ buljongen åt sidan. Skär av sparrisknopparna och lägg dem åt sidan. Skär sparrisstängerna i centimeterlånga bitar. Hacka det vita på knipplökarna och fräs det i smöret i en kastrull tillsammans med de skurna sparrisstängerna. Tillsätt vin, grädde och den sparade buljongen. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda i 10-15 minuter utan lock. Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i 3-5 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt, peppar samt citronsaft. Lägg de nykokta sparrisknopparna i varma, djupa tallrikar och häll genast den varma soppan över. Garnera med persilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar