Sidor

tisdag 23 juli 2013

Frasiga småfranska

Ett recept ur Anna Bergenströms fina bok Nya Annas mat. Hade massor med mjöl hemma, så kollade i hennes bok om det fanns något bröd som jag kunde testa, och då blev det detta. Gott var det också!




ca 20 stycken

50 g jäst
7½ dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk honung
2 liter vetemjöl

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå då på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjölet. Arbeta samman degen med en trägaffel. Tippa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ordentligt i 5 minuter. Arbeta samtidigt in resten av mjölet. Degen ska bli ganska fast. Den är färdigknådad när den inte längre klibbar.

Dela degen i två delar. Skär sedan varje bit i tio lika stora bitar och forma till runda eller ovala bullar. Man kan doppa ovansidan av bullarna i lite mjöl uthällt på en tallrik - en detalj som ger de färdiga bullarna ett riktigt professionellt utseende. Ställ dem att jäsa på smorda plåtar. Jäs 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 225-250 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar