Sidor

måndag 22 juli 2013

Vridna baguetter

Ett recept ur Anna Bergenströms fina kokbok Nya Annas mat. Lyckades slarva lite när jag bakade baguetterna och glömde sänka värmen och grädda i ytterligare 15 minuter, som det står i receptet. Men det blev bra ändå! Väldigt goda, och mättande! Inte en massa luft som i köpt bröd..



3 baguetter

6 dl ljummet vatten
½ pkt jäst (25g)
2 tsk salt
1,3 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Strö på salt och rör ut jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet. Tillsätt mjölet och rör om. Täck bunken och jäs degen i ca 2 timmar. Värm ugnen till 250-260 grader. Smörj en bakplåt. Häll ut den jästa degen på väl mjölat bakbord. Knåda inte! Det är det som är hemligheter här! Skär istället (vass kniv) degen i tre delar och bara forma eller "fös" ihop degbitarna till avlånga baguetter - lika långa som bakplåten. Mjöla de utbakade bröden lite lätt, vrid dem i "spiral" och lägg över dem på den smorda plåten. Skåra dem med vass och tunn kniv. Jäs i 10-15 minuter. Grädda i den starka ugnsvärmen ca 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterliggare 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar