Sidor

fredag 27 april 2012

Tänk, nu har jag inte ett enda recept på lager! För första gången sen jag startade bloggen. Känns lite konstigt måste jag erkänna. "Vad ska jag nu äta egentligen?!" Har inte ens några rester som jag kan äta! Därför ber jag nu er läsare att hjälpa mig. Skicka gärna något smarrigt recept som du kan rekommendera till min mail : linnea0313@hotmail.com

tack! :)

torsdag 26 april 2012

Märtas pannkaksrulle

Ett tips från  min kompis storasyster! Den familjen ger mig alltid så annorlunda och konstiga recept, som chipslådan med vanliga chips i, eller varm smörgåstårta! Detta var också väldigt annorlunda! Ska jag vara ärlig så var det inte riktigt i min smak..blev alldeles för mastigt efter ett par tuggor. Min kompis som var här och åt middag med mig tyckte detsamma.. 


2-3 st ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
½-1 tsk bakpulver
salt

Blanda-till en pannkaks smet och håll i en långpanna- grädda i ugnen på 225 grader i 20-25min.
Låt den kallna.

Stek 1-2 paket bacon,
Stek 1 liten purjolök (hackad).

Ta 1 stor burk med mjukost (ex.räk el. skinka)
Bred på pannkakan, strö på bakonen och löken, rulla ihop till en "rulltårta". Strö lite ost på rullen, och gratinera i ugnen.

fredag 20 april 2012

Kladdiga cookies

Hade inget bakat hemma, och det vill jag ju ha om någon skulle dyka upp för att fika! Valde ut detta receptet ur boken Fler kladdkakor av Mia Öhrn. Tycker att dom var helt okej, men kolakakor är fortfarande min favorit!



ca: 24 kakor

75 g smör
500 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 3/4 dl strösocker

Smält smöret och 200 gram av chokladen i mikron eller en kastrull på riktigt svag värme. hacka resten av chokladen grovt och spara till sist, den ska vändas ner i bitar. Mät upp och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vispa äggen fluffigt tillsammans med sockret. Vänd ner den smälta choklad- och smör blandningen och vispa ner mjölblandningen. Vänd ner den grovt hackade chokladen. Klicka ut smeten med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 200 grader i ca 7 minuter. Kakorna ska ha stelnat till men fortfarande vara lite kladdiga i mitten.

torsdag 19 april 2012

Inbakad lax med spenat och champinjoner

Ett tips från en klasskompis! Har aldrig gjort inbakad fisk förut! Det var väldigt gott! Struntade i att göra såsen som följde med receptet(den står längst ner), gjorde istället Sannas fisksås som jag länge har tänkt att jag vill testa. Supergod och superenkel: 2 dl creme fraiche, 1 burk kräftstjärtar, skal från en lime, salt och peppar.

ca 8-10 portioner
1½ kg lax

koklag:
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
4 dillkvistar
1 lagerblad
vatten

fyllning:
2 pkt hel bladspenat
3 hg färska champinjoner
4 msk smör
2 hårdkokta ägg
salt och peppar
5 st frysta smördegsplattor
1 uppvispat ägg till pensling

Lägg fisken i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lök och kryddor och låt sjuda på svag värme i 10 minuter. Låt laxen svalna och rensa bort skinn och ben. Tina smördegsplattorna och spenaten. Krama ur vattnet ur spenaten. Stek spenaten i smör, krydda med salt och peppar. Låt svalna. Skiva champinjonerna och stek i smör tills all vätska har avdunstat, smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Skala och hacka äggen, blanda med spenaten och champinjonerna. Kavla ut två degplattor till dubbel längd, klistra ihop skarven med uppvispat ägg. Lägg degen på botten i en ugnsform, lägg ut hälften av äggblandningen, men lämna ca 2 cm fritt från kanten runt om. Lägg laxen ovanpå och täck sedan med resten av äggblandningen. Forma till en limpa. Kavla ut de 3 resterade degplattorna och klistra även ihop dem med uppvispat ägg. Pensla degkanten med ägg runt om och lägg degplattan över. Tryck till kanten runt om. Skär bort överflödig deg. Dekorera  eventuellt med utskurna degblad och blommor. Pensla med ägg. Grädda paketet i 175 grader  i ca 25-30 minuter. Servera laxen varm med en kall sås på  5 dl gräddfil, 1 dl hackad dill och 2 msk citronsaft.

onsdag 18 april 2012

Bäverbiffar

Blev tipsad av en kille som jobbar på Hötorgshallen att dom hade fått in bäver kött. Blev tvungen att googla om man ens äter det, trodde att han drev med mig! Men tydligen så äter folk det! Så självklart åkte jag förbi hallen och köpte lite bäverkött!! Fick med mig lite bäverfärs hem för 50 kronor.. därav dagens rätt: Bäverbiffar! Men visst ser det gott ut?! Hur smakade det då? Jo, det var gott! Smakade precis som vanlig nötfärs, kände ingen skillnad alls faktiskt. Hade nog varit bättre om jag hade köpt en hel bit kött istället, men det spelar ingen roll, nu kan jag i alla fall säga att jag har testat att äta bäver!
Biffarna gjorde jag på:
150 g Bäverfärs (!!)
½ hackad gul lök
1 ägg
salt och peppar
ca ½ dl grädde

tisdag 17 april 2012

Kronärtskockshjärtan med tortellini

Ett tips från en klasskompis! Väldigt gott! Tyvärr hade jag missat att jag inte hade parmesan ost hemma, men tog lite riven prästost istället, men det blev väldigt gott ändå! 
2 portioner
240 g kronärtskockshjärtan
3 schalottenlökar eller ½ gul lök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 tsk timjan
1 tsk salt
500 g ricotta- och spenattortellini
1 msk rapsolja
½ dl riven parmesan ost eller prästost

1. Dela kronärtskockshjärtan i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs schalottenlök och vitlök på låg värme några minuter. Tillsätt skalet från en citron, samt saften från halva citronen timjan, salt och delade kronärtskockshjärtan. Låt allt bli varmt. Ställ åt sidan.
2. Koka tortellinin enligt instruktionerna på förpackningen.
3. Blanda kronärtskockssalladen med tortellinin, ha på andra halvan av citronens saft och riv parmesanost över allt.

måndag 16 april 2012

Oskars skinkstek med honung och citron

Bjöd mina före detta grannar på denna underbart goda middagen ikväll! Så himla gott! Vivi sa till och med att det var den godaste skinkstek hon någonsin ätit! De ni, det är inget dåligt betyg! Jag kan inte annat än instämma, det var så annorlunda med citron, chili och honung! Verkligen supergott! Måste säga att det faktiskt var den godaste skinkstek jag också någonsin ätit! Helt klart en absolut-måste-göra-igen rätt! Tack så mycket Oskar!


portioner: 6

1 st skinkstek à 1 ½ kg
salt
vittpeppar ur kvarn
2 msk smör
1 dl flytande honung
1 st citron, urpressad saft och citron skal
1 spansk peppar/chili

Sås:
2-3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
sky från ugnsformen
salt
vitpeppar ur kvarn

Sätt ugnen på 150 grader. Salta och peppra köttet och smörstek det runtom i en het stekpanna. Lägg köttet i en ugnsfast form. Häll på ½ dl honung, hackad spansk peppar, citron skal och saften från halva citronen. Sätt in i ugnen och stek i 1 timme. Ta ut steken och häll på resten av honungen och citronsaften. Sätt in formen i ugnen igen och stek tills innertemperaturen är 70 grader, det tar mellan 15 och 45 minuter. Ta ut köttet och låt det vila inslaget i aluminiumfolie i 10 minuter.
Såsen : Blanda ut mjöl med grädde i en kastrull och häll i skyn från ugnsformen. Koka ihop utan lock i cirka 10 minuter och smaka av med gelé, salt och peppar. Skär köttet i skivor och servera med sås, gelé och kokt potatis.

torsdag 12 april 2012

Argentinsk duva

Ser inte så gott ut om jag ska vara ärlig, luktade lite konstigt också.. Men vad gör man inte för att testa! Hittade nämligen dessa på Hötorgshallen för ett tag sen. Dom har legat i frysen ett tag, men nu hade jag inte så mycket annat att göra, så nu blev det äntligen av. Bjöd dessutom en vän på detta.. lite förvånad blev han nog allt, när jag plockade fram dom här istället för auberginegratängen som jag att lovat att bjuda på! 
Hur som helst blev det faktiskt godkänt av oss båda! Trots att vi var väldigt skeptiska..

Hade ingen aning hur jag skulle tillaga dom, så stoppade bara in dom i ugnen med salt, peppar och smör på. 200 grader tills dom blev färdiga, kollade lite då och då, vet inte vilken tid det blev tyvärr. Till det blev det kokt potatis, gräddsås med kantareller och lite svartvinbärsgelé. Det var faktiskt Gott! tack och lov smakade det inte som det luktade..Smakade väldigt vilt, ungefär som fasan. Tyvärr var det riktigt jobbigt att rensa bort köttet från benen, dom var ju så himla små. Så det här kommer jag inte att tillaga fler gånger, speciellt inte med tanke på priset heller.. Men nu kan jag säga att jag har ätit argentinsk duva!

onsdag 11 april 2012

Hasselnötstårta med päron och nougatkräm

Gjorde denna fina tårtan till min kära vän som fyllde år i måndags! Ett recept ur Mia Öhrns bok Tårtor. Brukar ju testa att baka en ny tårta ur den varje gång jag ska baka till födelsedagskalas..mitt eget, i familjen eller till någon vän. Snart har jag testat alla, bara ett par stycken kvar! Hur som helst var denna helt okej, flera tog två bitar, vilket jag kallar bra betyg! (Glutenfri var den också, perfekt, då födelsedagsbarnet var allergisk.) 


Kaka
200 g hasselnötter
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
6 ägg
2 dl strösocker
2 msk mjölk

fyllning och glasyr:
1 burk konserverade päron
400 g nougatkräm, tex nutella
ev vit och mörk choklad till dekor

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare eller mixer. Blanda nötterna med potatismjöl, bakpulver och salt. Dela äggen i gulor och vitor och lägg vitorna  i en ren och torr bunke. Vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp. Vispa äggulorna lätt tillsammans med sockret. Rör ner de torra ingredienserna  och mjölken i äggulevispet och vänd till sist ner äggvitan lite i taget. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt och lossa formens kant.
Dela kakan i två bottnar och fukta bottnarna med lite av lagen från de konserverade päronen. Bred ut knappt hälften av nougatkrämen på den ena bottnen. Om krämen är hård och svår att breda på är det bara att mikra den några sekunder. Skiva päronen tunt och lägg dem i ett tätt lager ovanpå nougatkrämen. Lägg nästa botten ovanpå päronen och bred på resten av nougatkrämen.

Gör eventuellt chokladplattor att dekorera tårtan med genom att smälta lite vit och mörk choklad i separata skålar i mikron. Ringla ut lite av den mörka chokladen på ett ark av bakplåtspapper. Bred ut den vita chokladen ovanpå, stryk tunt och låt stelna i kylen. bryt i mindre bitar och dekorera tårtan.

tisdag 10 april 2012

Jamie Olivers auberginegratäng

Ett tips från en klasskompis! Kul att göra något vegetariskt, det händer inte allt för ofta. Den var god, men ska jag vara ärlig så tror jag att den här gratängen gör sig som bäst med något grillat till.. kanske dax att ta ut grillen för en premiär grillning för i år!

3 st aubergine, stora och fasta
olivolja
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finskivad
1 tsk torkad oregano, rågad
2 burkar plommontomater, à 400 g (eller 1 kg färska mogna tomater)
havssalt

svartpeppar, nymalen
vinäger, till avsmakning
1 knippa basilika
parmesanost, 4 rejäla nävar, färskriven
brödsmulor, 2 nävar torkade
oregano, färsk, några hackade blad
buffelmozzarella, 1 ost à 150 g


Tillagning
6 portioner

1. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor och lägg åt sidan så länge.

2. Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och torkad oregano och fräs på medelvärme i 10 minuter tills löken är mjuk.

3. Skär burktomaterna i bitar. Om färska tomater används skall de skållas, skalas, kärnas ur och skäras i bitar. Häll tomaterna i kastrullen med lök och rör om ordentligt. Lägg på lock och sjud i 15 minuter.

4. Hetta upp en grillpanna eller utegrillen ordentligt. Grilla aubergineskivorna i omgångar.

5. Smaka av tomatsåsen när den har kokat ihop. Krydda den omsorgsfullt med salt, peppar och lite vinäger. Tillsätt basilikan. Låt såsen vara som den är eller kör den till slät puré om så önskas.

6. Värm ugnen till 190 grader.

7. Häll ett tunt lager tomatsås i en eldfast form på ca 25 x 12–15 cm. Strö ut ett tunt lager parmesan och lägg därefter på ett lager aubergine. Upprepa tills ingredienserna är slut, avsluta med lite sås och en rejäl driva parmesan. Vänd brödsmulorna i olivolja med hackad färsk oregano och strö dem ovanpå. Ibland serveras rätten toppad med mozzarella.

8. Stek i ugnen i en halvtimme tills det bubblar rejält och rätten är gyllene och krispig. Servera varm men fungerar också kall.


måndag 9 april 2012

Muffins med ananas och kokos

Ett till recept ur den fina muffins och cupcakes boken jag fick av min klasskompis. Egentligen skulle man ha i 1-2 msk rom också, men jag hoppade över det. Hade ingen hemma, plus att jag brukar inte tycka om när det är sprit i bakverk. Dom var helt okej, annorlunda med kokos och ananas i. Var just därför som jag ville testa göra dom, men tyvärr så var det inga favoriter för min del.

ca 15 st.
200 g mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
50 g kokosflingor
1 ägg
150 g strösocker
1 dl solrosolja
2 dl yooghurt
250 g krossad ananas

Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman ägg, socker, olja och yoghurt. Blanda ner mjöl, bakpulver, kokos och bikarbonat.Rör sist ananasen. Skeda upp smeten i muffinsformar till ungefär ½ av formen. Grädda i ca 25 minuter.

söndag 8 april 2012

Eggs benedict

Såg att dom gjorde den här rätten på Mästerkocken på tv för inte så länge sen. Tyckte att jag hade hört talas om den förut, och tänkte att det måste jag också testa! Och jag måste säga att det var väldigt gott! Dock så fuskade jag lite, egentligen skulle det vara english muffins till, men hittade ingen på affären så tog vitt bröd istället.. och det funkade minst lika bra om du frågar mig!

1 skiva vitt bröd
1 skiva skinka
1 st ägg

0,5 msk vitvinsvinäger
smör
hollandaisesås
1 msk gräslök, hackad

Knäck ägget i en liten skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten. Koka upp och tillsätt vinägern. Rör hastigt i vattnet så det bildas en virvel och lägg snabbt i ägget i mitten av virveln. Pochera i två minuter. Allteftersom äggen är klara, lägg dem i en skål med kallt vatten. Spara kokvattnet. Rosta bröden och smöra dem, lägg på skinka. Värm äggen i det sjudande vattnet (samma vatten som de pocherats i). Låt dem rinna av lite hastigt på hushållspapper. Lägg dem på bröden. Häll på hollandaise sås och toppa med gräslök. Servera genast, eventuellt med en liten sallad på färska spenatblad.

fredag 6 april 2012

Friterad kyckling med ris och sweet chilisås

Kom på att jag inte har testat att fritera kyckling. Så nu fick fritösen gå varm igen! Och jag måste säga att detta var väldigt gott! Kycklingen var så knaprig och god med ströbröd på istället för vanlig frityrsmet och riset smakade gott med buljongen! Detta kommer jag att göra fler gånger!
2 portioner

3 kycklingfiléer eller kycklingklubbor
Gul curry
Kycklingbuljong
Ströbröd
Paprikapulver
Salt och nymalen svartpeppar


Skär kycklingfiléer i 3-4 bitar per filé. Koka kycklingen i curry, svartpeppar, salt och kycklingbuljong. Skölj kycklingen i kallt vatten, så att du kan arbeta med den. Spara dock vattnet som du kokat kycklingen i, för att koka ris i. Vispa upp ett ägg i en djup tallrik. Blanda i en annan djup tallrik ströbröd, paprikapulver och svartpeppar. Värm olja (i gryta eller i fritös). Täck först kycklingbitarna i ägg och sedan i ströbrödsblandningen. Lägg därefter i dem i den varma oljan. När ströbrödet är hårt och har fått en mörkare färg, är kycklingen klar. Servera med ris och sweet chili-sås.

torsdag 5 april 2012

Saltkokt potatis med kanarisk sås

Ett tips från min före detta granne. Han tycker att det är jättegott, och min kompis som jag bjöd detta på tyckte också att det var gott.. men själv tycker jag att det inte var så märkvärdigt, potatisen smakade inte så jättemycket salt, snarare som vanligt kokt potatis. Men tror att det är godare om man gör det på små färska potatisar. Såsen var inte heller så supergod om jag ska vara ärlig, men det var ändå okej.

1 kg potatis
1 kg grovsalt

Kanarisk sås
2 skivor vitt bröd
2 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk kummin, hel

3 msk paprikapulver
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk salt
1,5 dl olivolja
0,5 dl vatten

Tvätta potatisen och lägg den i en kastrull med salt och vatten så det täcker. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och borsta bort överflödigt salt. Skär bort kanterna från brödet och smula det i mindre bitar. Krama in vinägern med rena händer och låt stå i 5 minuter. Lägg det i matberedare och mixa med kryddor, vitlök och salt. Häll i oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Fortsätt med vattnet och kör till en majonnäs. Bjud till potatisarna.

onsdag 4 april 2012

Muffins med banan och hackad choklad

Ett till recept hur den fina muffinsboken jag fick av min klasskompis! Såg väldigt goda ut på bilden.. men tyvärr blev dom lite torra..men misstänker att jag hade dom i ugnen lite för länge. Står 20-25 minuter i receptet..tog ut dom efter 25 min..men det skulle nog ha varit bättre om jag hade tagit ut dom efter 20. Man lär sig av sina misstag! Men jag och mina två medhjälpare i köket tyckte att det var roligt att baka dom, och självklart så gick dom ju att äta! Men skulle inte säga att det blev några favorit muffins...


11-12 stycken

275 g mjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
125 g strösocker
2 bananer
1 ägg
2½ dl mjölk
85 g smält smör
175 g hackad ljus blockchoklad

Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Mosa bananerna i en annan bunke. Vispa samman ägg, mjölk och smör och rör sedan ner banan moset. Tillsätt de torra ingredienserna och den hackade chokladen. Fyll muffinsformar till ungefär hälften och grädda i 20-25 minter.

tisdag 3 april 2012

Hemmagjord pizza

Var barnvakt till två underbara flickor.. så gjorde vi pizza tillsammans! Både roligt och kladdigt..blev en bombnedslag i köket! Men gott blev det i alla fall! Både innan och efter pizzan hade gräddats tyckte minstingen..



2 pizzor

½tsk salt
5 dl vetemjöl
2 dl ljummet vatten
2 msk mjölk
12 g jäst
1 tsk honung
2 msk olja

Blanda samman alla ingredienserna och låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Kavla sedan ut till två lagom tjocka pizzor. Sen är det bara att ha på det man känner för, vi tog först lite passerade tomater i botten, sedan skinka och ost på en, på den andra blev det passerade tomater i botten, skinka, ananas, banan ost och sist lite curry. Sen in i ugnen i 250 grader i ca 10 minuter.

måndag 2 april 2012

Pasta carbonara

Kom på att jag inte hade lagt upp pasta carbonara.. det som är så himla gott! Verkligen en favorit! Så lätt att göra..går verkligen snabbt! 

200 gram tärnad bacon
120 gram parmesanost, riven
2 tsk olivolja
500 gram pasta, helst spaghetti

3 st ägg

Garnering
svartpeppar, grovmalen
4 st äggulor

Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Hetta upp 1 tsk olivolja i en stekpanna. Salta och tillsätt resten av olivoljan i det kokande pastavattnet. Koka pastan al dente. Medan pastan kokar knapersteker du bacon i strimlor. Rör samman äggulorna med den rivna parmesanosten i en stor serveringsskål. Krydda med lite salt och svartpeppar. När pastan kokat klart silar du av vattnet och blandar pastan med ägg- och ostblandningen. Häll av fettet från baconstrimlorna och häll ner i pastan. Värmen från pasta och bacon gör att äggblandningen reder sig. Smaken blir en aning rundare med en skvätt grädde, men det är inte nödvändigt. Servera omedelbart, gärna med en rå äggula per person och lite nymalen svartpeppar på.

söndag 1 april 2012

Chokladmuffins med nutellafyllning

Fick en jättefin muffins och cupcakes bok i födelsedagspresent av en klasskompis! Fanns massor med smarriga recept, men fastnade direkt för detta. Såg så gott ut med nutella fyllningen i, och jag kan inte annat än intyga att det verkligen var supergott! 



ca 15 st

200 g mjöl  (ca 3 dl)
25 g kakao (ca ½dl)
1 msk bakpulver
100 g strösocker ( ca 1½dl)
2 ägg
1 dl olja tex rapsolja (ej olivolja)
2½ dl mjölk
75 g hackad choklad
2 dl nutella

Vispa samman ägg och olja med elvisp till en fluffig smet, rör sedan i mjölken. Blanda sedan i mjöl, socker, kakao och bakpulver och till sist den hackade chokladen. Klicka ut lite smet i botten av 15 muffinsformar, lägg sedan i ca 1 matsked nutella i mitten, fyll sedan med muffinssmet över. Formarna ska vara fyllda till ungefär hälften så det inte rinner över när de jäser i ugnen. Grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.