Sidor

tisdag 10 april 2012

Jamie Olivers auberginegratäng

Ett tips från en klasskompis! Kul att göra något vegetariskt, det händer inte allt för ofta. Den var god, men ska jag vara ärlig så tror jag att den här gratängen gör sig som bäst med något grillat till.. kanske dax att ta ut grillen för en premiär grillning för i år!

3 st aubergine, stora och fasta
olivolja
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finskivad
1 tsk torkad oregano, rågad
2 burkar plommontomater, à 400 g (eller 1 kg färska mogna tomater)
havssalt

svartpeppar, nymalen
vinäger, till avsmakning
1 knippa basilika
parmesanost, 4 rejäla nävar, färskriven
brödsmulor, 2 nävar torkade
oregano, färsk, några hackade blad
buffelmozzarella, 1 ost à 150 g


Tillagning
6 portioner

1. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor och lägg åt sidan så länge.

2. Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök och torkad oregano och fräs på medelvärme i 10 minuter tills löken är mjuk.

3. Skär burktomaterna i bitar. Om färska tomater används skall de skållas, skalas, kärnas ur och skäras i bitar. Häll tomaterna i kastrullen med lök och rör om ordentligt. Lägg på lock och sjud i 15 minuter.

4. Hetta upp en grillpanna eller utegrillen ordentligt. Grilla aubergineskivorna i omgångar.

5. Smaka av tomatsåsen när den har kokat ihop. Krydda den omsorgsfullt med salt, peppar och lite vinäger. Tillsätt basilikan. Låt såsen vara som den är eller kör den till slät puré om så önskas.

6. Värm ugnen till 190 grader.

7. Häll ett tunt lager tomatsås i en eldfast form på ca 25 x 12–15 cm. Strö ut ett tunt lager parmesan och lägg därefter på ett lager aubergine. Upprepa tills ingredienserna är slut, avsluta med lite sås och en rejäl driva parmesan. Vänd brödsmulorna i olivolja med hackad färsk oregano och strö dem ovanpå. Ibland serveras rätten toppad med mozzarella.

8. Stek i ugnen i en halvtimme tills det bubblar rejält och rätten är gyllene och krispig. Servera varm men fungerar också kall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar