Sidor

torsdag 19 april 2012

Inbakad lax med spenat och champinjoner

Ett tips från en klasskompis! Har aldrig gjort inbakad fisk förut! Det var väldigt gott! Struntade i att göra såsen som följde med receptet(den står längst ner), gjorde istället Sannas fisksås som jag länge har tänkt att jag vill testa. Supergod och superenkel: 2 dl creme fraiche, 1 burk kräftstjärtar, skal från en lime, salt och peppar.

ca 8-10 portioner
1½ kg lax

koklag:
1 gul lök i skivor
2 tsk salt
10 vitpepparkorn
4 dillkvistar
1 lagerblad
vatten

fyllning:
2 pkt hel bladspenat
3 hg färska champinjoner
4 msk smör
2 hårdkokta ägg
salt och peppar
5 st frysta smördegsplattor
1 uppvispat ägg till pensling

Lägg fisken i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Tillsätt lök och kryddor och låt sjuda på svag värme i 10 minuter. Låt laxen svalna och rensa bort skinn och ben. Tina smördegsplattorna och spenaten. Krama ur vattnet ur spenaten. Stek spenaten i smör, krydda med salt och peppar. Låt svalna. Skiva champinjonerna och stek i smör tills all vätska har avdunstat, smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Skala och hacka äggen, blanda med spenaten och champinjonerna. Kavla ut två degplattor till dubbel längd, klistra ihop skarven med uppvispat ägg. Lägg degen på botten i en ugnsform, lägg ut hälften av äggblandningen, men lämna ca 2 cm fritt från kanten runt om. Lägg laxen ovanpå och täck sedan med resten av äggblandningen. Forma till en limpa. Kavla ut de 3 resterade degplattorna och klistra även ihop dem med uppvispat ägg. Pensla degkanten med ägg runt om och lägg degplattan över. Tryck till kanten runt om. Skär bort överflödig deg. Dekorera  eventuellt med utskurna degblad och blommor. Pensla med ägg. Grädda paketet i 175 grader  i ca 25-30 minuter. Servera laxen varm med en kall sås på  5 dl gräddfil, 1 dl hackad dill och 2 msk citronsaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar