Ett tips från en läsare! Roligt! Det uppskattar jag verkligen! Så kul att folk hjälper mig med recept! Annars skulle jag ju inte kunna fortsätta med bloggen!
Denna soppan var supergod! Rekommenderar att du testar den! Men frågar du mig, så måste man inte mixa den, det är gott med lite tuggmotstånd! Eller så kan man alltid testa att slänga i några crutonger vid servering!
ca 2 port.
Tid: ca 20 min
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk krossade tomater
3-4 vitlöksklyftor
ca 1 dl vispgrädde
1/2 burk ricottaost
1 msk tomatpuré
1 msk pizzakrydda
en stor nypa socker
salt &peppar
ev lite ketchup
Koka upp buljongtärningen med vatten. Mixa tomaterna och häll i.
Blanda i allt utom ricottan och puttra en stund. Sänk värmen och ha i ricottan och smaka sen av med salt & peppar.
Smaka av med lite ketchup, mjölk eller vatten och lite chilipulver om man vill.
Sidor
▼
onsdag 30 november 2011
tisdag 29 november 2011
Lindas lussebullar
Ett tips från en klasskamrat! Och jag måste säga att det va supergott!! Jag som annars tycker att vanliga lussekatter med russin ofta är torra och tråkiga. Dom här var verkligen inte torra och tråkiga. Utan snarare saftiga och underbart goda! Rekommenderar att du bakar dessa istället i år!
200 g smör(smält)
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
2 dl socker
1,5 tsk salt
1,75 liter vetemjöl
1 ägg
1 g saffran
ägg till pensling
smällt smör
strösocker
Värm smör och mjölk till 37 grader, och blanda med jästen. Blanda sedan ner resten av ingredienserna till en bulldeg. Sen ska den jäsa 40 min. Arbeta degen och gör runda bullar. Jäs ytterligare 40 min. Pensla med ägg. Grädda i 250 grader i 5-7 min!
Pensla med smält smör och doppar i socker.
200 g smör(smält)
50 g jäst
5 dl mjölk, 37 grader
2 dl socker
1,5 tsk salt
1,75 liter vetemjöl
1 ägg
1 g saffran
ägg till pensling
smällt smör
strösocker
Värm smör och mjölk till 37 grader, och blanda med jästen. Blanda sedan ner resten av ingredienserna till en bulldeg. Sen ska den jäsa 40 min. Arbeta degen och gör runda bullar. Jäs ytterligare 40 min. Pensla med ägg. Grädda i 250 grader i 5-7 min!
Pensla med smält smör och doppar i socker.
måndag 28 november 2011
Sannas Indiska köttfärssås
Ett tips från min kära vän Sanna! Kul att göra en exotisk tvist på köttfärsås! Prova gärna!
1 gul lök
300 g spetskål (jag använde vitkål)
2 msk olja
1 köttbuljongtärning alt 1½msk fond
1½ tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
ca 500g nötfärs
Skala o hacka lök, skär kålen i mindre bitar. Fräs grönsakerna i olja tillsammans med smulad buljong trärning eller fond samt kryddor. Lägg över i en kastrull. Stek färsen och lägg i kastrullen. Tillsätt kokosmjölken och låt småkoka i 5-10min, salta o peppra. Servera med ris!
Sesamkryddad kyckling med jordnötssås
Ett tips från en läsare! Det tackar jag så mycket för! Det var verkligen gott!
4 portioner.
500 g kycklingfilé
1 lime
1/2 dl japansk soja
1 msk thailändsk fisksås
2 msk rapsolja
1.5 krm malen svartpeppar
Jordnötssås:
1/2 dl finhackade jordnötter
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
1-4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk fisksås
1 msk pressad citron- eller limesaft
Glasering:
3/4 dl flytande honung
2 tsk kinesisk soja
4 msk sesamfrön
Skär kycklingköttet små bitar. Tvätta limen och strimla skalet. Pressa ut saften. Blanda limeskal och saft, soja, fisksås, olja och peppar till marinaden. Låt köttet mariners 1 timme. Blötlägg träspetten. Stek sedan i stekpanna, glasera mot slutet. Servera med ris och jordnötssås.
Sås: Finhacka jordnötterna. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör ner citronsaften.
4 portioner.
500 g kycklingfilé
1 lime
1/2 dl japansk soja
1 msk thailändsk fisksås
2 msk rapsolja
1.5 krm malen svartpeppar
Jordnötssås:
1/2 dl finhackade jordnötter
4 msk jordnötssmör
1 tsk sambal oelek
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 burk kokosmjölk ( 400 ml)
1-4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk fisksås
1 msk pressad citron- eller limesaft
Glasering:
3/4 dl flytande honung
2 tsk kinesisk soja
4 msk sesamfrön
Skär kycklingköttet små bitar. Tvätta limen och strimla skalet. Pressa ut saften. Blanda limeskal och saft, soja, fisksås, olja och peppar till marinaden. Låt köttet mariners 1 timme. Blötlägg träspetten. Stek sedan i stekpanna, glasera mot slutet. Servera med ris och jordnötssås.
Sås: Finhacka jordnötterna. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i olja. Häll i kokosmjölk, sambal, currypasta, socker och fisksås och sjud under omrörning i 2 minuter. Tillsätt jordnötter och jordnötssmör. Låt sjuda sakta utan lock ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör ner citronsaften.
söndag 27 november 2011
Italiensk bloggfest
Sådär ja, nu var det äntligen dax att fira att jag har passerat 40.000 besökare. En aning sent, med tanke på att jag redan är uppe i snart 70.000.. men jag vill ju att samma gamla gäng ska kunna vara med varje gång, så då fick jag helt enkelt skjuta upp datumet tills nu. Har inte bestämt temat för nästa fest än, men det borde bli av ganska så snart! (Och då hoppas jag att ryskan kan vara med!)
Hur som helst, till denna festen fick jag lite hjälp med tips från min italienska granne! Det tackar jag så mycket för! Det var kul att bjuda på en kyckling rätt, eftersom många förväntar sig pizza eller pasta när man pratar om italiensk mat. Men jag måste erkänna att det inte var någon personlig favorit, men helt klart godkänt!
Hade i alla fall en toppen kväll, tack ni som kom! Längtar redan tills nästa bloggfest!
Det blev lite olika plockmat och annat till förrätt:
Bruschetta, vitt bröd ingnidet i vitlök, stekt i lite olivolja. Sen färsk tomat ovanpå, och till det lite balsamvinäger och färska basilika blad.
Kalamata oliver
Parmaskinka
Foccacia bröd
Crostini bröd med tapenade av svarta oliver eller av soltorkade tomater
Mozzarella ost med färsk tomat, färsk basilika, olivolja och flingsalt
Och till huvudrätt blev det grannens tips:
Pollo alla Marengo
Och så till detta blev det såklart Italienskt vin...! Min personliga favorit som jag kallar snyggvinet, för det är en snygg kille på boxen! Rocca di montemassi. Rekommenderar det. Bra pris, smakrikt, mjukt och fruktigt, precis så som jag tycker att det ska vara!
Foccaciabröd
Tid: ca 1 tim och 10 min
50 g jäst
1 l vatten
1 1/2 l vetemjöl
1 1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk flingsalt
Värm till 175°. Smula ner jästen i ljummet vatten (37°). Blanda ner salt och 1/2 dl olivolja. Tillsätt vetemjölet, lite i taget och rör till en slät deg. Degen ska vara lös och inte som en vanlig fast bröd deg. Smörj en djup plåt med 1/2 dl olivolja. Häll upp degen i plåten och låt jäsa i ca 20 minuter. Häll över 1/2 dl olivolja innan gräddningen och toppa med flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Lyft ut brödet ur plåten och låt svalna på ett galler under bakduk.
Pollo alla Marengo
Tid: ca 1 timme
ca 4 port.
1 hel kyckling ca 1 1/4 kg
salt och peppar
3/4 dl olivolja
500 g mogna tomater
1½ dl torrt vitt vin
1 1/4 dl hönsbuljong
2 klyftor vitlök
250 g färska champinjoner
200 g pärllök
2 msk smör
saften av 1 citron
4 råa räkor med skal
4 ägg
salt och nymald vitpeppar
vitt bröd i skivor
½ knippa basilika eller persilja
Dela fågeln i 6-8 bitar. Gnid in dem med salt och peppar. Bryn i olja ca 10 min, lägg sedan i gryta. Skålla tomaterna, skala och kärna ur. Grovhacka fruktköttet och lägg i grytan. Rör ner vin och buljong. Pressa i vitlöken och låt sjuda under lock i ca 45 minuter. Stek champinjonerna och pärllöken i smör ca 10 minuter. Smaksätt med ca 2 msk citronsaft, salt och peppar. Fräs räkorna oskalade i olja och vitlök. Ta ur kycklingen ur grytan och red av såsen med lite mjöl. Rör sen ner kyckling, svamp och lök. Gör en äggröra i svamp pannan, salta och peppra. Rosta brödskivorna. lägg upp fågeln med räkor, äggröra och rostat bröd. Strö över basilika.
lördag 26 november 2011
Christers nyttiga pannkakor
Gjorde smarriga pannkakor med min vän ikväll. Väldigt mättande och goda! Annars brukar jag kunna slänga i mig massor med pannkakor, men dom här nyttiga orkade jag bara äta två av.
Prova gärna! Det var väldigt gott med kanel på. Det ska jag prova nästa gång jag gör mammas pannkaks recept (som ni hittar under favoriter från förr).
Christer tillägger att pannkakorna är nyttiga och bra för den som tränar och funkar bra att äta till frukost!
..själv kommer jag nog inte börja äta dom här pannkakorna till frukost.. eller bli tränings narkoman för den delen heller! :) Men det var kul att prova, dom var faktiskt väldigt goda. Och så var det ju kul att laga mat tillsammans.. och få se hur Christer kunde briljera med att vända pannkakorna i luften!
3 st ägg
4 dl mjöl
8 dl mjölk
1 dl havregryn
1 dl dinkelflingor
½ dl linfrön
1 dl rågflingor
1 tsk salt
3 msk smör
tillbehör:
rårörda lingon
keso
smör att steka i
kanel
Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke. Stek pannkakorna i en stekpanna med smör. Strö på lite kanel under stekningen.
Servera med rårörda lingon och keso.
onsdag 23 november 2011
Helens pasta
Ett tips från en klasskamrat! Snabb och enkel lunch!
pasta
creme fraiche paprika chili
stekt halloumi
salt och peppar
pasta
creme fraiche paprika chili
stekt halloumi
salt och peppar
måndag 21 november 2011
Äggtoddy à la Mannerheim
Min mamma såg att dom gjorde denna på programmet Halv åtta hos mig, och tydligen var det väldigt uppskattat, dessutom såg det väldigt gott ut. Så har länge tänkt att jag skulle testa göra det..men har inte velat köpa en hel flaska konjak bara för detta.. därför passade jag på nu i helgen när jag var hos min far. Lyckades norpa åt mig lite konjak av honom! Var väldigt skeptisk då jag inte är något direkt fan av konjak.. men det var faktiskt väldigt gott! Kändes lite lyxigt.. och en aning "vuxet". Prova gärna!
4 portioner
4 st äggulor
4 msk socker
2 dl grädde, vispad
4 tsk florsocker
4 tsk nescafé
4 tsk kakao
4 msk konjak
4 st halva äggskal
Koka äggskalen. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden och häll ner i äggblandningen. Häll upp i portionsglas. Ställ in i kylen ca 30 min. Precis innan servering - lägg på florsocker, nescafé och kakao i små "öar". Häll 1 msk cognac i äggskalet och placera mitt på. Servera. Låt gästerna hälla konjaken över desserten och blanda ihop allt.
tisdag 15 november 2011
Hallonmoussetårta
Dax att bjuda lillasyster på en födelsedagståra på 19 års dagen!
Blev en tårta från min fina bok Tårtor av Maria Öhrn. Väldigt god! Syrran tog två bitar! Och Mamma ville gärna att jag skulle baka den igen! Det kallar jag bra betyg!
Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
Dekor:
125 g vit choklad
ev färska björnbär och hallon
Mousse:
3½ blad gelatin
300 g (ca 6 dl) hallon, färska eller frysta tinade
1 dl strösocker
½ dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
4 dl vispgrädde
Smörj botten på en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Riv mandelmassan grovt och tillsätt äggen ett i taget. Blanda till en jämn smet och bred ut i botten på formen. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10-12 minuter. Låt svalna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen med mixerstav eller i en matberedare. Värm upp sockret och vattnet tills sockret smällt. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och tillsätt i det varma sockervattnet. Låt svalna något och blanda sedan ner hallonpurén. Vispa grädden ganska löst. Rör ner yoghurten i hallonblandningen och vänd sedan ned i grädden. Häll den lösa moussen i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen, gärna över natten. Ta ut den i god tid och lossa tårtan ur formen. Låt tårtan tina i kylen i minst 6 timmar. Garnera med bär och riven vit choklad.
måndag 14 november 2011
Sannas svamplasagne med keso
Ett tips från min kära vän Sanna. Helt okej lasagne, perfekt att bjuda på om man har någon vegetarian på besök. Men personligen tycker jag fortfarande att LJ´s lasagne är bäst! Den hittar ni under absolut-måste-göra-igen listan!
1-1½ paket lasagneplattor
3 liter blandad svamp
1 kruka persilja
4-5 vitlöksklyftor
50 g smör
olivolja
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
½ dl mjölk
1 stor burk keso
50-200 g riven västerbottenost
2 ägg
färska kryddor efter behag tex basilika
mozzarellaost ca 2 paket
Hacka vitlök, persilja och fräs i smör och olivolja, tillsätt svampen och krydda med soja salt och peppar. Låt svampen koka tills det är ca 1 dl vätska kvar. Gör en redning av mjöl, mjölk och svampvätska, blanda ner i svampen och låt tjockna. Blanda ihop keso, ägg och västerbottenost (spara lite att toppa med). Späd gärna med mjölk om det blir för fast. Varva svamp, ost och lasagneplattor i en form.Toppa med mozzarella och västerbottenost samt färska kryddor. Grädda i 200 grader, folietäckt i ca 30 min sedan 20 min utan.
lördag 12 november 2011
Spansk mini Bloggfest med Tapas
Har inte hunnit med att ha blogg fester på sistone. Ligger efter med två stycken. Ska fira 40.000 besökare med en Italiensk bloggfest i slutet av November... och har redan passerat 60.000 besökare. Så bestämde mig för att ha en liten mini bloggfest med finaste S. Temat blev spanskt, med super goda tapas!
Bläckfiskringar. Friterade i matolja.
Aioli Majonäs, blandat med salt, citronsaft och pressad vitlök.
Räkor
Färska champinjoner. Stekta i smör och olja med vitlök, salt, peppar och persilja.
Små söta chilifrukter fyllda med färskost.
Färsk Baguette
Kalamata Oliver
Osttärningar
Spansk salami
Sauterade räkor. Hackad vitlök, cayennepeppar och persilja i kokande olja.
Aubergine med Halloumi. Skiva auberginen och stek i smör och olja. Salta och peppra. Skiva halloumin och rulla in i aubergine skivorna. Stek sedan igen tills osten smält lite och auberginen fått fin färg.
söndag 6 november 2011
Malcolms kyckling
Ett tips från en läsare! Det tackar jag så mycket för! Alltid lika trevligt när någon vill dela med sig av nåt smarrigt recept!
Enkelt var det också! Hade middagssällskap som också uppskattade maten!
kycklingfiléer
bacon
bonjour vitlök
salt och peppar
potatis, morötter
matolja
creme fraiche
sötsur chilisås
Skär ett snitt i kycklingfiléerna och fyll med bonjour. Linda sedan bacon runt. Peppra lite runt om.
Skär potatis och morötter i klyftor, på med olja, salt och peppar. Sen in med kycklingen och grönsakerna i ca 200 grader ungefär 40 minuter. Eller tills det är färdigt. Servera med en sås på creme fraiche och sötsur chilisås.
Enkelt var det också! Hade middagssällskap som också uppskattade maten!
kycklingfiléer
bacon
bonjour vitlök
salt och peppar
potatis, morötter
matolja
creme fraiche
sötsur chilisås
Skär ett snitt i kycklingfiléerna och fyll med bonjour. Linda sedan bacon runt. Peppra lite runt om.
Skär potatis och morötter i klyftor, på med olja, salt och peppar. Sen in med kycklingen och grönsakerna i ca 200 grader ungefär 40 minuter. Eller tills det är färdigt. Servera med en sås på creme fraiche och sötsur chilisås.
lördag 5 november 2011
Emilias lax
Ett till tips från en klasskamrat! Jag har tur som har en sån bra klass som ger mig en massa recept så att jag kan fortsätta med bloggen! Har fortfarande ett mål att lyckas locka till mig recept från alla i klassen. Nu är det ungefär hälften.
Självklart uppskattar jag även de tips jag får in från andra! Fortsätt gärna med det! I skrivande stund har jag 4 recept på lager, så det behövs fler!
Hur som helst, detta receptet var gott! Fisk borde man äta oftare!
Färsk lax
Smöra, salta, peppra och in i Ugnen på 225, ca 10-15 min, så den nästan är klar.
Hacka två tomater (ta bort kärnorna i mitten innan)
Hacka gul lök eller purjolök
Blanda ihop:
creme fraiche smaksatt med saffran och tomat
2 dl grädde
Självklart uppskattar jag även de tips jag får in från andra! Fortsätt gärna med det! I skrivande stund har jag 4 recept på lager, så det behövs fler!
Hur som helst, detta receptet var gott! Fisk borde man äta oftare!
Färsk lax
Smöra, salta, peppra och in i Ugnen på 225, ca 10-15 min, så den nästan är klar.
Hacka två tomater (ta bort kärnorna i mitten innan)
Hacka gul lök eller purjolök
Blanda ihop:
creme fraiche smaksatt med saffran och tomat
2 dl grädde
salt,
peppar
1 tsk sambal olek
1 matsked hummerfond
1-2 tsk tomatpuré
fryst eller färsk persillja.
Toppa laxen med löken och tomaterna, häll över röran och in i ugnen igen i ca 5-10 min.
Servera med potatismos, potatisgratäng eller ev. pressad potatis.
peppar
1 tsk sambal olek
1 matsked hummerfond
1-2 tsk tomatpuré
fryst eller färsk persillja.
Toppa laxen med löken och tomaterna, häll över röran och in i ugnen igen i ca 5-10 min.
Servera med potatismos, potatisgratäng eller ev. pressad potatis.
fredag 4 november 2011
Isabellas underbara cookies
Min fina klasskamrat bjöd på dom här en dag i skolan. Supergoda! Var bara tvungen att be om receptet.
Påminner om chocolate chip cookies lite. Prova gärna. Du kommer inte bli besviken!
200 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 dl hackad blandad vit, mörk och ljus choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en springform med löstagbara kanter, ca 25 cm i diameter. Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Tillsätt chokladen. Tryck ut degen i formen och grädda i ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler. Serveras antingen en stund efter gräddningen med glass eller grädde. Eller dagen efter som en cookie.
onsdag 2 november 2011
Louises mexikanska gryta
Ett tips från en klasskamrat! Tack så mycket! Det var väldigt smarrigt, men ingen personlig favorit. Middagssällskapet klagade inte heller, så det var helt klart godkänt!
2 gula lökar
2 gula lökar
1 grön paprika
1 burk konserverade champinjoner
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl chilisås
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vit eller svartpeppar
1 krm cayennepeppar
3-400 g skalade räkor (1 kg oskalade)
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
Fräs lök och champinjoner, strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt paprika, chili, grädde, salt och kryddor. Låt koka ca 8-10 min. Tillsätt räkor, juice, vatten och låt allt bli genomvarmt. Servera med ris och sallad och ev bröd.
tisdag 1 november 2011
Carins Pumpasoppa
Fick lite kritik på min förra pumpasoppa :) Själv tycker jag att den andra är väldigt god också, men självklart så tar jag till mig kritiken och provar detta nya receptet som jag fick av Carin. Och jag måste säga att det var verkligen jättegott! Chilin och kanelen gav en jättegod smak. Och grädden gjorde den väldigt krämig och god. Måste faktiskt erkänna att den var snäppet vassare än det andra receptet. Men jag tycker fortfarande att det andra inte var att förkasta. Smaken är som baken!
Hur som helst så tycker jag nog att parmesan och persilja ovanpå var ganska så onödigt. Fint för ögat, men tillförde inte så mycket i smakupplevelsen. Soppan var så god i sig som den var.
Tack för receptet!
1st morot
Hur som helst så tycker jag nog att parmesan och persilja ovanpå var ganska så onödigt. Fint för ögat, men tillförde inte så mycket i smakupplevelsen. Soppan var så god i sig som den var.
Tack för receptet!
1st morot
1st potatis
1 st gul lök
2st vitlöksklyftor
pumpa butternut
salt och peppar
chili
1 kanelstång
grädde
olja att steka i
1-2 matskedar balsamvinäger
parmesanost
persilja
Skala och tärna morot, lök, potatis och pumpa i lagom bitar. Fräs i olja och späd med vatten smaka av med salt, peppar och lite chilli. Lägg i en kanelstång. Låt koka tills det blivit mjukt. Tag bort kanelstång och mixa soppan. Späd med vatten och grädde till önskad tjocklek. Smaka av med balsamvinäger. Garnera med lite riven permesanost och persilja.