Sidor
▼
lördag 30 april 2011
30 April Emelines fiskgratäng
Ett tips från en klasskamrat!
Jag har en tendens att slarva när jag ska följa recept.. vet inte varför, men självklart så glömde jag köpa vårlökar, och insåg inte det förrän jag redan hade börjat med maten. Så hoppade helt enkelt över dom. Lite synd, för jag tror att dom hade varit goda att ha i.. men så kan det gå! Annars så gjorde jag som jag skulle.. hade till och med sallad med bladspenat, cocktailtomater och rödlök. Precis som Emeline skrev! Plus att jag även hade kokt broccoli, och gud så gott det är! Färsk broccoli ska det vara, och sen lite smör på. Mums!
Fiskgratängen var väldigt god trots att jag missade vårlökarna..! Tack för tipset!
ca 4 port.
3-4 bitar fryst laxfilé
ca 500 g färska champinjoner
2 dl grädde
salt, peppar, vitpeppar
2 vitlöksklyftor, pressade
(ca 8 vårlökar)
4-5 potatisar
1 gul lök, hackad
ca 50 g smör
Börja med att koka potatisen, gör potatismos med lite grädde, smör, salt, peppar. Viktigt att moset inte är för löst.
Skär champinjonerna i små bitar och stek i lite smör med vitlöken och den gula löken. Smaksätt med salt, svart och vitpeppar. Häll på ca 1½ dl grädde. Låt koka ihop till en geggig röra, annars blir gratängen för lös.
Lägg fisken i botten på en ugnssäker form, lägg på svampsmeten.(och sen vårlökarna.) På med moset.
In i ugnen i ca 200 grader ca 30 minuter, eller tills moset får en fin färg.
fredag 29 april 2011
29 April Kanelbullar
Kanelbullar är nog ett utan världens bästa bakverk. Finns det något bättre av doften av nybakade bullar? Åhh..varma nybakade bullar med ett glas mjölk eller saft till. Då blir man som barn på nytt. I min frys finns det nästan alltid kanelbullar! Det är så himla gott! Perfekt att bara ta fram och tina när man får oväntat besök och ska fika lite.. eller om man bara helt plötsligt känner för att lyxa till det lite ändå..
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½tsk salt
2 dl strösocker
ca 15 dl vetemjöl
ev 2 tsk stött kardemumma
fyllning:
smör
kanel
strösocker
extra
50 g smör
garnering:
1 ägg
pärlsocker
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, värm upp till 37 grader. Blanda med jästen och saltet. Tillsätt socker och mjöl + ev stött kardemumma. Sen ska ni göra lisbets-bullknep, vilket är att ni smälter extra 50 g smör. Och sen häller ovanpå den färdiga degen. Det gör att bullarna blir extra saftiga och goda.( Jag har gjort det i flera år, sedan jag lärde mig det knepet. Och det är verkligen ett guld knep! ) Låt degen stå och jäsa under en duk i ca 40 minuter. Strö ut lite mjöl på ett bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut till en avlång, jämntjock rektangel. Bred på smör, strö på socker och kanel. Rulla ihop degen till en lång korv, skär sedan små bullar. Lägg bullarna i pappersformar och lägg på en duk för att jäsa i ca 15 minuter till. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 250 grader, ca 10 minuter.
torsdag 28 april 2011
28 April Bayersk bratwurst
En till sorts bratwurst! Även denna grå i färgen..skumt!
Gjorde som en pastasallad med lite allt möjligt som jag hade i kylen.
Hörde på radion hur dom skulle hissa och dissa olika saker.. då hissade dom bonus-osten. Ni vet när man ska laga mat eller göra en macka och skär en bit extra ost och stoppar direkt i munnen. Det är bonus-osten.
Tänkte på det idag när jag gjorde i ordning min pastasallad, och tog lite bonus-ost under tiden. Och jag håller med om att det ska hissas. För gud så gott det är med en mun ost när man är hungrig. Speciellt ädelosten aura, den är min favorit!
Detta hade jag i min pastasallad:
pasta
creme fraiche
jalapenos
aura ädelost
cocktailtomater
gurka
groddar
salt och peppar
stekt, bayersk bratwurst
Det var gott med lite pastasallad..åt den ute i trädgården, härligt att man äntligen kan börja sitta ute och äta!
Men det var tyvärr ingen höjdar korv, tyckte den smakade lite konstigt. Det var nog också en miss att jag slängde i jalapenos...eller så hade jag i för många, starkt blev det i alla fall!
Gjorde som en pastasallad med lite allt möjligt som jag hade i kylen.
Hörde på radion hur dom skulle hissa och dissa olika saker.. då hissade dom bonus-osten. Ni vet när man ska laga mat eller göra en macka och skär en bit extra ost och stoppar direkt i munnen. Det är bonus-osten.
Tänkte på det idag när jag gjorde i ordning min pastasallad, och tog lite bonus-ost under tiden. Och jag håller med om att det ska hissas. För gud så gott det är med en mun ost när man är hungrig. Speciellt ädelosten aura, den är min favorit!
Detta hade jag i min pastasallad:
pasta
creme fraiche
jalapenos
aura ädelost
cocktailtomater
gurka
groddar
salt och peppar
stekt, bayersk bratwurst
Det var gott med lite pastasallad..åt den ute i trädgården, härligt att man äntligen kan börja sitta ute och äta!
Men det var tyvärr ingen höjdar korv, tyckte den smakade lite konstigt. Det var nog också en miss att jag slängde i jalapenos...eller så hade jag i för många, starkt blev det i alla fall!
onsdag 27 april 2011
27 April Original Nurnberger bratwurst
Hittade några nya sorters korv när jag var på flygis i Norrtälje. Blev bjuden på middag igår, så hade ingen matlåda till skolan idag, så slängde därför ihop lite korv och stekt potatis. Enkelt och gott! Smidigt med korv... det går så snabbt att tillaga. Och vad enkelt men supergott det är med stekt rå potatis. Pricken över i är att man har lite rosmarin på!
Korven då? Hur smakade den? Jo, den var väldigt god! Smakrik. Men såg lite läskig ut.. alldeles grå i färgen..undrar varför egentligen. Är det färg ämnen i vanlig korv, eller är det något skumt med denna?
Korven då? Hur smakade den? Jo, den var väldigt god! Smakrik. Men såg lite läskig ut.. alldeles grå i färgen..undrar varför egentligen. Är det färg ämnen i vanlig korv, eller är det något skumt med denna?
måndag 25 april 2011
25 April Johans pastasallad
Ett tips från Uppsala! Sallad är ju inte riktigt min grej, men jag tar alla tips på allvar, så självklart provade jag även denna! I och för sig är det ju nyttigt och bra med sallad.. kanske borde försöka äta mer sånt.
Tog mig friheten att byta ut salladen mot bladspenat, och hade inga valnötter hemma, så det fick bli lite solrosfrön istället.. så blev inte riktigt som receptet.. men bra nära i alla fall!
sallad eller färsk baby spenat
kokt pasta
valnötter eller solrosfrön
ädelost
parmaskinka
päron
Dressing
honung
balsamvinäger
1. Riv salladen i bitar, blanda med pasta, parmaskinka och päronbitar. Smula över ädelost och valnötter.
2. Valnötterna kan serveras i en skål bredvid (alternativ för allergiker).
3. Vispa ihop dressingen och servera till salladen. Låt gärna salladen stå i rumstemperatur en liten stund så smakar osten mycket mer.
Tog mig friheten att byta ut salladen mot bladspenat, och hade inga valnötter hemma, så det fick bli lite solrosfrön istället.. så blev inte riktigt som receptet.. men bra nära i alla fall!
sallad eller färsk baby spenat
kokt pasta
valnötter eller solrosfrön
ädelost
parmaskinka
päron
Dressing
honung
balsamvinäger
1. Riv salladen i bitar, blanda med pasta, parmaskinka och päronbitar. Smula över ädelost och valnötter.
2. Valnötterna kan serveras i en skål bredvid (alternativ för allergiker).
3. Vispa ihop dressingen och servera till salladen. Låt gärna salladen stå i rumstemperatur en liten stund så smakar osten mycket mer.
söndag 24 april 2011
24 April Antilop
Hittade fryst antilopkött på flygfyren i Norrtälje. Coolt, visste inte ens att man äter det. Hur som helst blev jag bara tvungen att köpa ett paket. 200 kronor kändes saftigt, men det är ju inte varje dag som jag köper antilop!
La köttet i en marinad på soja, olja, vitlök och grillkrydda i några timmar. Sen var det bara att grilla! Blev osäker på hur köttet skulle vara..så gjorde det well-done för säkerhetsskull. Inte ett dugg sugen på att bli magsjuk. Eller få i mig någon annan konstig smitta.. Till det blev det en god sallad och potatisklyftor. Men hur smakade köttet då? Ja vad säger man.. det påminde väldigt mycket om nötkött, men det var samtidigt någon annan smak också. Svårt att beskriva en smak.. men jag och min middagsgäst var ganska så överrens om att det var någon annan smak än nötkött... efter en stunds diskuterande kom vi på en bra beskrivning på smaken : savann.
Gott var det i alla fall! Men för min del går det lika bra med hedeligt svenskt nöt eller griskött.
La köttet i en marinad på soja, olja, vitlök och grillkrydda i några timmar. Sen var det bara att grilla! Blev osäker på hur köttet skulle vara..så gjorde det well-done för säkerhetsskull. Inte ett dugg sugen på att bli magsjuk. Eller få i mig någon annan konstig smitta.. Till det blev det en god sallad och potatisklyftor. Men hur smakade köttet då? Ja vad säger man.. det påminde väldigt mycket om nötkött, men det var samtidigt någon annan smak också. Svårt att beskriva en smak.. men jag och min middagsgäst var ganska så överrens om att det var någon annan smak än nötkött... efter en stunds diskuterande kom vi på en bra beskrivning på smaken : savann.
Gott var det i alla fall! Men för min del går det lika bra med hedeligt svenskt nöt eller griskött.
onsdag 20 april 2011
20 April Kesobiffar
Kesobiffar och psykologi...
Det var lite halvkrångligt att steka dom, tyckte att dom fastnade i stekpannan hela tiden.. men det fick gå ändå. Dom var helt okej! Ett bra vegetariskt alternativ för er som är det. Tyckte att dom påminde lite om potatisbullarna man kunde få i skolan.. Goda var dom i alla fall! Tack för tipset kära klasskamrat!
ca 2 portioner.
2 tsk riven gul lök
2 tsk olja
salt, peppar
1 pressad vitlöksklyfta
3/4 dl ströbröd
2 dl keso
1 1/4 dl havregryn
1 ägg
6 msk mjölk
Fräs löken i olja med kryddor och vitlök. Blanda alla ingredienserna väl och forma till små biffar. Stek på svag värme tills dom är ljusbruna. Servera med lingonsylt.
Det var lite halvkrångligt att steka dom, tyckte att dom fastnade i stekpannan hela tiden.. men det fick gå ändå. Dom var helt okej! Ett bra vegetariskt alternativ för er som är det. Tyckte att dom påminde lite om potatisbullarna man kunde få i skolan.. Goda var dom i alla fall! Tack för tipset kära klasskamrat!
ca 2 portioner.
2 tsk riven gul lök
2 tsk olja
salt, peppar
1 pressad vitlöksklyfta
3/4 dl ströbröd
2 dl keso
1 1/4 dl havregryn
1 ägg
6 msk mjölk
Fräs löken i olja med kryddor och vitlök. Blanda alla ingredienserna väl och forma till små biffar. Stek på svag värme tills dom är ljusbruna. Servera med lingonsylt.
tisdag 19 april 2011
19 April Bruna Bönor och stekt fläsk
Sista rätten som jag hade kvar på mitt lilla projekt äckel-veckan... har verkligen dragit mig för att prova bruna bönor..uuuuhhh.. har inga trevliga minnen av bruna bönor sen lågstadiet. Det inte bara smakade äckligt, det luktade äckligt och såg äckligt ut.
Men nu var det dax.. kändes inte ett dugg kul när jag satt på bussen hem från skolan och kände mig jättehungrig. Det fick mig inte direkt att se fram emot vad som väntade på dagens meny.. Började till och med fantisera om hur jag skulle ta en tugga för att smaka, sen laga nåt annat smarrigt istället..
Hade varit extra ambitiös och förberett bönorna.Ska det va, så ska det va ordentligt, så köpte ingen färdig korv, utan gjorde från scratch. La bönorna i vattenbad igår kväll, och i morse fick dom stå och puttra på spisen i ca 1½ timme. Så egentligen var jag väl förberedd på vad jag hade att vänta till middag...uhhh.. att jag ens utsätter mig själv för att laga äcklig mat till mig själv. Det kan ju ifrågasättas egentligen. Men samtidigt lite kul att prova. Har ju inte ätit bruna bönor på säkert 15 år, så jag hade ju hopp om att mina smaklökar ändrats.
Och hör och häpna, det var inte så vidrigt som jag hade föreställt mig att det skulle vara! Jag blev inte överförtjust heller, verkligen inte. Men det var ju inte i närheten av dom rysningar jag fick sist jag åt bruna bönor. Så jag åt faktiskt upp hela portionen. Det gick bra ihop med ägget och baconen.
Men jag kommer garanterat inte göra bruna bönor igen på många år.
Men jag ger mig själv lite extra credit för att jag faktiskt vågade. Och nu behöver jag inte längre säga att jag hatar bruna bönor, men kanske att det är lite mindre gott.. utan överdrift.
Men nu var det dax.. kändes inte ett dugg kul när jag satt på bussen hem från skolan och kände mig jättehungrig. Det fick mig inte direkt att se fram emot vad som väntade på dagens meny.. Började till och med fantisera om hur jag skulle ta en tugga för att smaka, sen laga nåt annat smarrigt istället..
Hade varit extra ambitiös och förberett bönorna.Ska det va, så ska det va ordentligt, så köpte ingen färdig korv, utan gjorde från scratch. La bönorna i vattenbad igår kväll, och i morse fick dom stå och puttra på spisen i ca 1½ timme. Så egentligen var jag väl förberedd på vad jag hade att vänta till middag...uhhh.. att jag ens utsätter mig själv för att laga äcklig mat till mig själv. Det kan ju ifrågasättas egentligen. Men samtidigt lite kul att prova. Har ju inte ätit bruna bönor på säkert 15 år, så jag hade ju hopp om att mina smaklökar ändrats.
Och hör och häpna, det var inte så vidrigt som jag hade föreställt mig att det skulle vara! Jag blev inte överförtjust heller, verkligen inte. Men det var ju inte i närheten av dom rysningar jag fick sist jag åt bruna bönor. Så jag åt faktiskt upp hela portionen. Det gick bra ihop med ägget och baconen.
Men jag kommer garanterat inte göra bruna bönor igen på många år.
Men jag ger mig själv lite extra credit för att jag faktiskt vågade. Och nu behöver jag inte längre säga att jag hatar bruna bönor, men kanske att det är lite mindre gott.. utan överdrift.
måndag 18 april 2011
18 April Spansk Tortilla
Skulle snarare kalla detta för en omelett, men är det spansk tortilla, så är det. Hur som helst ett tips från min kära vän S. Brukar ofta leta fram recept på tasteline, men idag plockade jag fram min fina gamla Annas mat, där fanns detta receptet med. Det var i alla fall enkelt att göra. Helt okej, men lite halvtråkigt..är inte så superförtjust i omelett. Eller spansk tortilla då, om jag nu ska kalla det så.
4 ägg
2 msk vatten
salt, svart och vitpeppar
½ röd paprika
1 gul lök
olja att steka i
2 st kokta potatisar.
Skär potatisen, löken och paprikan i små bitar. Blanda ihop ägg, vatten, salt och peppar.
Stek löken i oljan tills den blir genomskinlig, blanda sedan ner potatisen och paprikan. Häll på äggsmeten, stek tills den stelnar i kanterna men fortfarande är lite lös i mitten. Garnera gärna med svarta oliver. (men jag hoppade över det, för jag hade inga hemma). Servera med en god sallad eller kanske bara med god ost som jag gjorde!
onsdag 13 april 2011
13 April Sremska korv
Hittade ytterliggare en ny sorts korv på ica! Denna var med smak av chili, lök, cayenne och ingefära. Smakade ungefär som chorizo skulle jag nog vilja påstå, men chorizo är godare. Det var nåt med skinnet, det var så plastigt och hårt.
Blandade ihop nåt av det jag hade hemma, det blev en röra med, korv, purjolök, matlagningsgrädde, sambal oelek, salt och peppar. Och till det lite couscous.
Ingen spännande rätt direkt, men lätt och snabbt att göra.
tisdag 12 april 2011
12 April Kyckling gryta med avokado
Hittade detta receptet på en annan matblogg, tycker att det är lite spännande med avokado i maten, så ville gärna prova! Det var gott, mango chutneyn gav en väldigt god smak på såsen.
2 stora kycklingfiléer
1 liten purjolök
1 tsk curry
Salt och Peppar
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
3 msk mango chutney
2 dl Creme fraiche
1 dl grädde
Några droppar soja
2 avokado
Dela kycklingen i mindre bitar o bryn i en stekpanna med en klick smör. Strimla purjolöken och bryn den också, pudra över curry och salta något. Tillsätt vatten, buljong och mango chutney, låt puttra en stund. Tillsätt Creme fraiche,grädde och smaka av med en skvätt soja. Ta av stekpannan från värmen, dela avokadon i bitar och blanda ner i stekpannan. Servera med ris eller färsk pasta.
Men Almas kyckling med mango är fortfarande bäst, den slår denna rätten med hästlängder :)
2 stora kycklingfiléer
1 liten purjolök
1 tsk curry
Salt och Peppar
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
3 msk mango chutney
2 dl Creme fraiche
1 dl grädde
Några droppar soja
2 avokado
Dela kycklingen i mindre bitar o bryn i en stekpanna med en klick smör. Strimla purjolöken och bryn den också, pudra över curry och salta något. Tillsätt vatten, buljong och mango chutney, låt puttra en stund. Tillsätt Creme fraiche,grädde och smaka av med en skvätt soja. Ta av stekpannan från värmen, dela avokadon i bitar och blanda ner i stekpannan. Servera med ris eller färsk pasta.
måndag 11 april 2011
11 April Chorizo fresco
Hittade en ny spännande korv.. tur, jag har så dåligt med idéer kvar. Behöver verkligen fler recept från folk. Kom igen nu!!
Hur som helst så kollade jag på ingrediens listan för att se hur mycket procent kött det var.. fattade inte. Det stod att till 100 g korv, används 104 g griskött. Går inte riktigt ihop i min värld... Hur som helst var korven väldigt stark och smakrik. God, men kanske bättre som tilltugg. Istället för ölkorv kanske. God att äta som den var helt enkelt, alltså direkt från förpackningen i små bitar.
söndag 10 april 2011
10 April Emelies Fläskfilé
Tips från en klasskompis! Väldigt gott! Köttet var var väldigt saftigt och härligt, men tyvärr så blev såsen lite för salt. Men jag bytte ut kalvfonden mot en buljongtärning.. det borde jag kanske inte ha gjort. Men annars var det gott, men Ebbas fläskfilé är fortfarande godare!
....Men det bästa var att jag hade min kära vän Ingeborg som middagsgäst:)
ca 2 port.
1 fläskfilé
1 dl lingonsylt
1 dl soya
2 msk kalvfond
3 dl grädde
lördag 9 april 2011
9 April Prinsesstårta
Vad är det för en dag, vad är det för en dag? Jo, det är Bengans födelsedag. Hurra! Hurra! Hurra!
Inte minsann ska man gå och KÖPA en tårta när man är vän med mig. Det går inte för sig.
Jag bojkottar köpta bakverk, det ska vara hemmagjort!
Därför blev det idag en superduperfin Prinsesstårta till Mr bengs. Tjusigt jag fick till namnet va?
Lite proffsigt för att vara jag, om jag får säga det själv!
Det var faktiskt inte så himla krångligt som jag trodde att det skulle vara. Och god var den också! Mycket godare än köpt, såklart! Den var så saftig och härlig. Prova gärna.
ca 12 bitar.
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljkräm:
2 ½ dl mjölk
3/4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk maizena majsstärkelse
3 äggulor
1 msk smör
Fyllning:
1 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde
Dekor:
1 pkt tårtlock
florsocker
Börja med tårtbotten. Vispa ägg och socker pösigt, blanda sen i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Häll smeten i en rund springform och grädda i 175 grader, ca 30 minuter. Stjälp upp kakan och låt svalna.
Förbered vaniljkrämen genom att blanda mjölken med hälften av sockret. Blanda i vaniljsockret och hetta upp mjölken. Blanda majsstärkelsen med resten av sockret och rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet och tillsätt lite av den heta mjölken. Låt mjölken koka upp och rör ner äggsmeten. Fortsätt vispa tills den första bubblan syns. Ställ då kastrullen i kallt vattenbad och vispa krämen jämn och sval. Vispa ner smöret och låt sedan krämen kallna helt i kylskåp.
Dela tårtbottnarna i tre tunna bottnar. Bred den första bottnen med ett lager hallonsylt och sedan ett lager vaniljkräm. Vispa grädden ganska hårt och blanda den med resten av vaniljkrämen. Lägg på nästa botten och bred den med ett ordentligt lager vaniljgrädde. Lägg på sista bottnen , jämna till toppen och kanterna med ett tunt lager vaniljgrädde. Lägg på tårtlocket och garnera mer florsocker.
fredag 8 april 2011
8 April Escolarfiskfilé
Hittade denna fisken på Ica igår. Escolar, även kallad smörfisk. Har inget minne av att jag har ätit den förut, och har nog knappt ens sett att det går att köpa den...
Hur som helst så var den verkligen superduper god! Väldigt saftig och smakrik. Såg lite ut som tonfisk i köttet, alltså sådär fast och köttliknande, men vit.
Jag vände den i lite mjöl, salt och peppar sen stekte jag den i mycket smör. Till det blev det kokt potatis, sallad, groddar, och en kall sås som jag gjorde på creme fraiche, gräslök, salt och peppar.
Supergod middag! Känner mig värsta nyttig nu två dagar i rad.
torsdag 7 april 2011
7 April Linsbiffar
Ett tips från min kusin! Verkligen goda! Jag som är lite kinkig när det kommer till vegetarisk mat, men dom här var supergoda! Krispiga utanpå och mjuka inuti. Perfekt konsistens.
ca 6-7 biffar
2 koppar röda linser
2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2-1 tsk sambal oelek
(1 tsk spiskummin)
salt, peppar
olja till stekning
Lägg linserna i blöt i ca 1 timme. Häll av vattnet. Hacka schalottenlök, vitlök och chili. Blanda med linserna och (tillsätt spiskummin,) salt och peppar. Mosa blandningen med en stavmixer. (Om du har tid kan du nu lägga smeten i kylskåp i 15 minuter). Forma medelstora, platta biffar med händerna och stek i rikligt med olja på medelvärme, några minuter på varje sida.
Dom här ska jag bjuda på nästa gång jag har en vegetarian på besök! Gjorde en god sallad till, men man kan nog lika gärna göra dom som hamburgare i bröd. Jag hoppade över spiskummin för jag hade ingen hemma, men du gör som du vill!
ca 6-7 biffar
2 koppar röda linser
2-3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1/2-1 tsk sambal oelek
(1 tsk spiskummin)
salt, peppar
olja till stekning
Lägg linserna i blöt i ca 1 timme. Häll av vattnet. Hacka schalottenlök, vitlök och chili. Blanda med linserna och (tillsätt spiskummin,) salt och peppar. Mosa blandningen med en stavmixer. (Om du har tid kan du nu lägga smeten i kylskåp i 15 minuter). Forma medelstora, platta biffar med händerna och stek i rikligt med olja på medelvärme, några minuter på varje sida.
onsdag 6 april 2011
6 April Schackrutor
Redovisning för klassen idag, då passar det perfekt att bjuda på lite kakor!
Superlätt att göra!
4½ dl mjöl
1 dl strösocker
200 g smör
smaksättning:
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Blanda ihop mjöl, socker och smör. Dela degen mitt itu. Blanda den ena delen med vaniljsocker, den andra med kakao. Rulla degen i 4 jämna längder. Lägg en ljus längd en mörk i två lager. Tryck till helt tätt, Lägg längderna kallt en stund. Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
måndag 4 april 2011
5 April Louises saffransoppa
Ett tips från en klasskompis! Väldigt god soppa! Spännande med avokado i soppan, det är ovanligt för mig. Tog hälften av vinet i soppan och andra hälften till. Lyx!
1 stor gul lök
1 g saffran
2,5 dl creme fraiche
ca 250 g pasta
2 tärningar fiskbuljong
citronsaft efter smak
2 dl torrt vitt vin
2 st avokado
skalade räkor efter smak
1 stor gul lök
1 g saffran
2,5 dl creme fraiche
ca 250 g pasta
2 tärningar fiskbuljong
citronsaft efter smak
2 dl torrt vitt vin
2 st avokado
skalade räkor efter smak
ca 1,2 liter vatten
Skala och hacka löken och stek den i stekpanna till den blir lite genomskinlig. Häll i saffran och rör ihop med löken, ställ åt sidan. Koka upp ca 1,2 liter vatten, ha i fiskbuljongen.
Skala och skiva avokadon och lägg i skål och häll över citronsaften och låt stå och dra
när vattnet kokar, häll i lök- och saffranröran och pastan och låt koka tills det är ca 4 minuter kvar av koktiden. Häll i creme fraiche och vinet, rör runt och åt koka resterande tiden av pastakoket. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ åt sidan och ha i avokadon och räkorna. Låt stå under lock i några minuter innan servering.
Skala och hacka löken och stek den i stekpanna till den blir lite genomskinlig. Häll i saffran och rör ihop med löken, ställ åt sidan. Koka upp ca 1,2 liter vatten, ha i fiskbuljongen.
Skala och skiva avokadon och lägg i skål och häll över citronsaften och låt stå och dra
när vattnet kokar, häll i lök- och saffranröran och pastan och låt koka tills det är ca 4 minuter kvar av koktiden. Häll i creme fraiche och vinet, rör runt och åt koka resterande tiden av pastakoket. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ åt sidan och ha i avokadon och räkorna. Låt stå under lock i några minuter innan servering.
söndag 3 april 2011
3 April Fjärsing
Lyckades hitta en till sorts fisk som jag inte har provat - Fjärsing!
Köpte den på Hötorgshallen i Stockholm.
Tydligen så är det en giftig fisk, så man ska vara försiktig när man filéar den. Men jag bad bara killen bakom disken fixa det åt mig, så nu var det bara att panera och steka i smör.
Gjorde potatismos till, och så lite skirat smör på det. Gott! Smakrik och saftig fisk. Fisk borde jag äta oftare.
fredag 1 april 2011
1 April Roadkill köttgryta
På vägen hem idag såg jag hur bilen framför körde på en hare, utan att ens stanna.
Jag kunde inte bara åka förbi, så jag svängde av och kollade hur djuret mådde. Den var stendöd.
Tack och lov, hade inte varit kul att behöva avliva den.
När jag stod där vid vägen, kom jag på att jag inte har tillagat just hare.
Den var ju ganska så tilltyglad, men jag tänkte att det går nog att rädda en del av köttet ändå.
Så efter lite kämpande med att stycka en halvmosad hare blev det en köttgryta!
hare
1 lagerblad
1 gul lök, hackad i stora bitar
2 morötter, i stora bitar
ca 5 vitpepparkorn
liten skvätt soya
ca 5 enbär
ca 1½ liter vatten
salt och peppar
Låt stå och puttra i ca 1 ½ timme, så köttet blir mört och fint. Red av med lite mjöl och grädde. Servera med ris eller potatis till.
Blev faktiskt väldigt gott!