Sidor

onsdag 4 maj 2022

Plommonspäckad fläskkarré med klyftpotatis

Ett recept från boken Husman av Johan Åkerberg. En utav mina favoriträtter, så gott! 



Ca 6 portioner

1 kg fläskkarré, benfri

15-20 katrinplommon 

Smör

Salt

Peppar

1/2 liter buljong, valfri

Klyftpotatis 

Skysås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl steksky

2 dl vatten

Salt

Peppar

Till servering:

Potatismos

Klyftpotatis 

Börja med att ta ett brynstål och pressa rätt igenom karrén 4-5 gånger. Fyll hålen med katrinplommon. Bind upp karrén med bindgarn. Hetta upp en panna och bryn karrén runt om. Krydda med salt och peppar. Lägg den i en stekgryta och slå på uppvärmd buljong. Lägg på locket och sätt in i ugnen på 175 grader i cirka en timme. Servera med klyftpotatis, skysås och äppelmos. 

Skysås:

Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl. Häll på (silad) steksky och vatten, låt småkoka 5-10 minuter. Späd med vatten om smaken är för stark eller om såsen är för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar