Sidor

tisdag 19 januari 2021

Kokt torsk på norskt vis med äggsås

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Superlätt att göra och väldigt gott! 



4 portioner

500-600 g vit fisk t ex torsk, kolja eller sej

1 liter vatten

3 1/2 msk salt

Äggsås:

2 msk smör eller rapsolja

2 msk vetemjöl

3-4 dl mjölk

2 kokta kalla ägg

1 dl finhackad bladpersilja

Salt och peppar

Stekt grönkål med chili: 

200 g färsk grönkål

Olivolja att steka i

1 liten röd chilifrukt

Salt

Servering:

Kokt pressad potatis

Garnering: 

Finhackad bladpersilja

Börja med äggsåsen. Smält smör eller värm rapsolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det smälter i smöret. Rör ner mjölken och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Skala och hacka äggen. Tillsätt ägg, bladpersilja, salt och peppar. Koka upp vatten och salt till fisken. Lägg i fisken med hjälp av en hålslev. Sjud fisken i ca 5 minuter. Stek grönkålen i olivolja, stek lite åt gången. Dela chilifrukten på längden och skär bort kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar och låt det steka med grönkålen. Smaka av med salt. Servera fisken med äggsås, stekt grönkål och pressad potatis. Garnera med finhackad bladpersilja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar