Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Enkelt att göra och gott! Bra vardagsmat.
4 portioner
600 g potatis
1 vitlöksklyfta
4 kycklingklubbor
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
400 g körsbärstomater, färska eller på burk
2 dl svarta oliver med kärnor
2 kvistar färsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
Skala potatisen och skär i tjocka skivor. Tryck till vitlöksklyftan med flatsidan av knivbladet så att den spricker. Ta bort skalet. Dela kycklingklubborna i knäleden. Salta och peppra. Hetta upp oljan i en vid stekgryta eller kastrull. Bryn kycklingbitarna runt om. Häll i vinet, vinägern och tomaterna. Skrapa lite i botten så att du får loss fastställts köttsafter. I med potatisen, vitlöksklyftan, oliverna och rosmarinen. Salta och peppra lätt. Puttra under lock i ca 25 minuter - rör om i mellanakten. Kolla så att potatisen är mjuk och kycklingen genomstekt. Hitta och släng vitlöksklyftan. Servera grytan med bröd och en grönsallad.
Sidor
▼
tisdag 30 juni 2020
Färsbiffar med lindströmsmör och örtpotatis
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Helt ärligt så såg det lite tråkigt ut på bilden, men det var faktiskt väldigt gott!
4 portioner
1 dl fil eller yoghurt
1 dl ströbröd
600 g köttfärs
1/2 tsk timjan
2 msk olja
800 g potatis
4 msk hackad persilja
4 msk hackad dill
4 msk hackad gräslök
Salt
Svartpeppar
Smöret:
125 g smör
1 scharlottenlök eller 1/4 rödlök
2 små inlagda rödbetor
2 msk kapris
Ta fram smöret så att det hinner bli riktigt mjukt. Värm ugnen till 225 grader. Rör ihop filen eller yoghurten med ströbrödet i en stor bunke. Låt det svälla i några minuter. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Blanda ner köttfärsen i ströbrödssmeten. Krydda generöst med salt, peppar och timjan. Provstek gärna en liten färsplätt om du är osäker på kryssningen. Forma färsen till biffar. Stek dem i oljan i stekpanna på medelvärme. De ska få ordentligt med stekyta men behöver inte bli helt genomstekta. Lägg i en form så länge och stek klart dem i ugnen när det är dags att äta.
Skala och hacka scharlottenlöken eller rödlöken så fint du kan. Hacka rödbetorna riktigt smått. Låt hacket rinna av på lite hushållspapper tillsammans med kaprisen. Rör ner hacket och kaprisen i smöret i en skål och ställ kallt. Eller lägg smöret på ett ark plastfolie och rulla ihop till en korv. Lägg i frysen. Sedan kan du skära fina slantar av smöret. Hacka persiljan, dillen och gräslöken. Låt potatisen ånga av ordentligt och vänd runt den med örterna - och kanske en klick smör. Värm biffarna 5-6 minuter i ugnen. Servera med potatisen och lindströmsmöret.
4 portioner
1 dl fil eller yoghurt
1 dl ströbröd
600 g köttfärs
1/2 tsk timjan
2 msk olja
800 g potatis
4 msk hackad persilja
4 msk hackad dill
4 msk hackad gräslök
Salt
Svartpeppar
Smöret:
125 g smör
1 scharlottenlök eller 1/4 rödlök
2 små inlagda rödbetor
2 msk kapris
Ta fram smöret så att det hinner bli riktigt mjukt. Värm ugnen till 225 grader. Rör ihop filen eller yoghurten med ströbrödet i en stor bunke. Låt det svälla i några minuter. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Blanda ner köttfärsen i ströbrödssmeten. Krydda generöst med salt, peppar och timjan. Provstek gärna en liten färsplätt om du är osäker på kryssningen. Forma färsen till biffar. Stek dem i oljan i stekpanna på medelvärme. De ska få ordentligt med stekyta men behöver inte bli helt genomstekta. Lägg i en form så länge och stek klart dem i ugnen när det är dags att äta.
Skala och hacka scharlottenlöken eller rödlöken så fint du kan. Hacka rödbetorna riktigt smått. Låt hacket rinna av på lite hushållspapper tillsammans med kaprisen. Rör ner hacket och kaprisen i smöret i en skål och ställ kallt. Eller lägg smöret på ett ark plastfolie och rulla ihop till en korv. Lägg i frysen. Sedan kan du skära fina slantar av smöret. Hacka persiljan, dillen och gräslöken. Låt potatisen ånga av ordentligt och vänd runt den med örterna - och kanske en klick smör. Värm biffarna 5-6 minuter i ugnen. Servera med potatisen och lindströmsmöret.
Bräckt flädergravad lax med gurk- och potatissallad
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Annorlunda att grava med flädersaft! Och väldigt fräscht och gott! Potatissalladen var också väldigt god, mycket godare än vad den såg ut att vara på bilden. Rekommenderar att du testar detta receptet. Perfekt sommarmat!
4 portioner
500 g laxfilé, helst med skinnet kvar
1 dl outspädd flädersaft
1 msk matolja
Salt
Vitpeppar
800 g potatis
1/2 gurka
1 stor saltgurka
1 liten rödlök
1 syrligt äpple
3 dl grekisk/turkisk yoghurt
Salta och peppra laxen ordentligt. Häll flädersaften i en form som rätt precis rymmer laxen. Lägg i fisken med skinnsidan uppåt. Plasta och ställ kallt 1 eller 2 dygn. Koka upp en kastrull saltat vatten. Skala potatisen och skär stora bitar. Koka mjuka, häll av vattnet och låt potatisarna ånga av ordentligt. Skölj gurkan, dela på längden och gröp bort kärnorna meden tesked. Skär fruktköttet i rätt stora tärningar. Skär saltgurkan i lite mindre tärningar. Skala och tärna rödlöken. Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skiva fruktköttet. Vänd ihop potatisen, gurkan, saltgurkan, rödlöken och äpplet med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Klappa laxbitarna hyfsat torr med hushållspapper. Skär i 4 skivor och stryk på lite olja. Stek laxskivorna hastigt i het panna. Servera med potatissalladen.
4 portioner
500 g laxfilé, helst med skinnet kvar
1 dl outspädd flädersaft
1 msk matolja
Salt
Vitpeppar
800 g potatis
1/2 gurka
1 stor saltgurka
1 liten rödlök
1 syrligt äpple
3 dl grekisk/turkisk yoghurt
Salta och peppra laxen ordentligt. Häll flädersaften i en form som rätt precis rymmer laxen. Lägg i fisken med skinnsidan uppåt. Plasta och ställ kallt 1 eller 2 dygn. Koka upp en kastrull saltat vatten. Skala potatisen och skär stora bitar. Koka mjuka, häll av vattnet och låt potatisarna ånga av ordentligt. Skölj gurkan, dela på längden och gröp bort kärnorna meden tesked. Skär fruktköttet i rätt stora tärningar. Skär saltgurkan i lite mindre tärningar. Skala och tärna rödlöken. Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skiva fruktköttet. Vänd ihop potatisen, gurkan, saltgurkan, rödlöken och äpplet med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Klappa laxbitarna hyfsat torr med hushållspapper. Skär i 4 skivor och stryk på lite olja. Stek laxskivorna hastigt i het panna. Servera med potatissalladen.
Kalopsbiffar
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett väldigt annorlunda recept på kalops. Skulle knappt vilja kalla detta för kalops faktiskt... men kul att testa ändå. Men kan konstatera att riktig kalops är godare.
4 portioner
4 biffar a 100-150 g
8 kryddpepparkorn
800 g potatis
400 g morötter
3 lagerblad
2 + 2 msk smör
1-2 msk vitvins-/äppelcidervinäger
1 liten lök
1 msk kalvfond på flaska
4 msk hackad persilja
Salt
Vitpeppar
Ta fram biffarna så att de inte är kylskåpskalla när du ska steka dem. Mal eller mortla kryddpepparn och klappa in i biffarna. Salta och peppra dem. Skala eller skrubba potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Låt ånga av. Skala morötterna och skär i stavar. Lägg dem i en vid kastrull tillsammans med lagerbladen och 2 msk av smöret. Salta och peppra lätt och häll i vatten så att det knappt täcker. Sjud morötterna tills de är mjuka men ändå har en liten knaprig kärna. Smaka av med vinägern - behövs mer salt? Skala och skiva löken tunt. Hetta upp 2 msk av smöret i en stor stekpanna. Stek löken tillsammans med biffarna. De behöver bara någon minut på varje sida. Lägg sedan upp dem på ett fat. Fortsätt fräsa löken ytterligare någon minut. Häll i 1 dl vatten och fonden. Rör om och puttra försiktigt så att skyn kokar ihop något. Servera biffarna med skysåsen, potatisen och morötterna. Strö över hackad persilja.
4 portioner
4 biffar a 100-150 g
8 kryddpepparkorn
800 g potatis
400 g morötter
3 lagerblad
2 + 2 msk smör
1-2 msk vitvins-/äppelcidervinäger
1 liten lök
1 msk kalvfond på flaska
4 msk hackad persilja
Salt
Vitpeppar
Ta fram biffarna så att de inte är kylskåpskalla när du ska steka dem. Mal eller mortla kryddpepparn och klappa in i biffarna. Salta och peppra dem. Skala eller skrubba potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Låt ånga av. Skala morötterna och skär i stavar. Lägg dem i en vid kastrull tillsammans med lagerbladen och 2 msk av smöret. Salta och peppra lätt och häll i vatten så att det knappt täcker. Sjud morötterna tills de är mjuka men ändå har en liten knaprig kärna. Smaka av med vinägern - behövs mer salt? Skala och skiva löken tunt. Hetta upp 2 msk av smöret i en stor stekpanna. Stek löken tillsammans med biffarna. De behöver bara någon minut på varje sida. Lägg sedan upp dem på ett fat. Fortsätt fräsa löken ytterligare någon minut. Häll i 1 dl vatten och fonden. Rör om och puttra försiktigt så att skyn kokar ihop något. Servera biffarna med skysåsen, potatisen och morötterna. Strö över hackad persilja.
Fläsk med löksås
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En klassiker! Alltid lika gott!
4 portioner
1 kg potatis
400-500 g rimmat fläsk
Salt
Vitpeppar
Sås:
1 stor lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 tsk timjan
3 dl mjölk
1-2 tsk ättika (12 %)
Grönsallad:
1 huvud romansallad Eller 1/2 isbergssallad
1/2 msk vinäger
1 1/2 msk olivolja
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skala potatisarna och koka dem mjuka. Värm ugnen till 225 grader. Lägg ut fläsket i en långpanna och stek det knaprigt. Skala och hacka löken. Fräs hacket i smöret i en kastrull så att det mjuknar ordentligt men inte tar färg. Pudra över mjölet och strö över timjanen. Rör om ett par varv. Rör i mjölken och låt hela härligheten småputtra i 5 minuter. Smaka av med ättikan, salt och peppar. Skölj salladen och skala av värsta vätan. Blanda i en skål med vinägern, olivoljan, lite salt och peppar. Servera fläsket med potatisen, löksåsen och grönsalladen.
4 portioner
1 kg potatis
400-500 g rimmat fläsk
Salt
Vitpeppar
Sås:
1 stor lök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 tsk timjan
3 dl mjölk
1-2 tsk ättika (12 %)
Grönsallad:
1 huvud romansallad Eller 1/2 isbergssallad
1/2 msk vinäger
1 1/2 msk olivolja
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Skala potatisarna och koka dem mjuka. Värm ugnen till 225 grader. Lägg ut fläsket i en långpanna och stek det knaprigt. Skala och hacka löken. Fräs hacket i smöret i en kastrull så att det mjuknar ordentligt men inte tar färg. Pudra över mjölet och strö över timjanen. Rör om ett par varv. Rör i mjölken och låt hela härligheten småputtra i 5 minuter. Smaka av med ättikan, salt och peppar. Skölj salladen och skala av värsta vätan. Blanda i en skål med vinägern, olivoljan, lite salt och peppar. Servera fläsket med potatisen, löksåsen och grönsalladen.
Dillkyckling i fläderdräkt
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Annorlunda att ha flädersaft i maten, men väldigt gott!
4 portioner
4 portioner ris
1 tärning kycklingbuljong eller 1 1/2 msk flaskfond
2 morötter
2 dm purjolök
400 g kycklingfilé
2 dl creme fraiche
1 dl grovt hackad dill
1 dl outspädd flädersaft
1/2 citron
Salt
Vitpeppar
Sätt igång riskoket. Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningen eller fonden. Skala morötterna och skär i stavar eller tjocka slantar. Ansa purjon och spola ren från sand och jord. Skär i 3 cm långa bitar. Lägg morötterna och purjon i den kokande buljongen. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda skivor. Lägg i buljongen. Rör om, se till att kycklingen håller sig under ytan och fortsätt sjuda tills den är genomkokt. Det tar ca 5 minuter. Fiska upp kycklingen och grönsakerna, lägg i en skål och täck med folie så länge. Slå bort hälften av buljongen eller spara till en god soppa. Fortsätt koka den skvätt som är kvar. Hacka dillen under tiden och blanda ner i buljongen med creme fraichen och flädersaften. Rör om och puttra i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Såsen ska vara sötsyrlig - inte som citronkarameller, men som till dillkött. Plumsa i grönsakerna och kycklingen igen. Värm i såsen om de hunnit svalna och servera till riset.
4 portioner
4 portioner ris
1 tärning kycklingbuljong eller 1 1/2 msk flaskfond
2 morötter
2 dm purjolök
400 g kycklingfilé
2 dl creme fraiche
1 dl grovt hackad dill
1 dl outspädd flädersaft
1/2 citron
Salt
Vitpeppar
Sätt igång riskoket. Koka upp 5 dl vatten med buljongtärningen eller fonden. Skala morötterna och skär i stavar eller tjocka slantar. Ansa purjon och spola ren från sand och jord. Skär i 3 cm långa bitar. Lägg morötterna och purjon i den kokande buljongen. Skär kycklingfiléerna i 2 cm breda skivor. Lägg i buljongen. Rör om, se till att kycklingen håller sig under ytan och fortsätt sjuda tills den är genomkokt. Det tar ca 5 minuter. Fiska upp kycklingen och grönsakerna, lägg i en skål och täck med folie så länge. Slå bort hälften av buljongen eller spara till en god soppa. Fortsätt koka den skvätt som är kvar. Hacka dillen under tiden och blanda ner i buljongen med creme fraichen och flädersaften. Rör om och puttra i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Såsen ska vara sötsyrlig - inte som citronkarameller, men som till dillkött. Plumsa i grönsakerna och kycklingen igen. Värm i såsen om de hunnit svalna och servera till riset.
Ramslökspesto
I år har jag plockat ramslök för första gången, så kommer att testa en massa olika ramslöksrecept framöver! Ramslök är ju verkligen en fantastisk smaksättare! Denna peston blev underbart god! Rekommenderas!
Cirka 1,5 dl
50g pinjenötter
15 blad ramslök
70g ost ex Västerbotten eller parmesan
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar
Rosta pinjenötterna i en torr panna så de får fin färg.
Grovhacka ramslöksbladen och osten och ha ner i en mixer.
Slå på oljan och kör till en grynig smet. Späd eventuellt med mer olja om den är torr. Smaka av med salt och peppar.
Cirka 1,5 dl
50g pinjenötter
15 blad ramslök
70g ost ex Västerbotten eller parmesan
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar
Rosta pinjenötterna i en torr panna så de får fin färg.
Grovhacka ramslöksbladen och osten och ha ner i en mixer.
Slå på oljan och kör till en grynig smet. Späd eventuellt med mer olja om den är torr. Smaka av med salt och peppar.
Moussaka
Köpte två auberginer som låg i korgen med nedsatt pris då de har kort hållbarhet. Tänkte direkt att jag skulle göra moussaka. Men la till fetaost och kokt potatisspett jag hade det i kylen. Blev väldigt gott!
6-8 portioner
2 st aubergine
0,5 tsk salt
2 st gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk olivolja
500 gram köttfärs
2 krm kanel
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk torkad oregano
2 tsk balsamvinäger
390 gram krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk köttbuljong
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
6-8 portioner
2 st aubergine
0,5 tsk salt
2 st gul lök
3 klyftor vitlök
1 msk olivolja
500 gram köttfärs
2 krm kanel
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk torkad oregano
2 tsk balsamvinäger
390 gram krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk köttbuljong
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 pkt fetaost
5-6 kokta potatisar, skalade och skivade
Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 st ägg
100 gram riven ost
1 krm salt
1 krm svartpeppar
50 gram riven ost
Värm ugnen till 175 grader.
1. Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare i ca 2 min.
3. Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och köttbuljong/fond. Låt såsen puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna ca 2 min per sida.
Ostsås:
1. Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.
Moussaka:
1. Ta fram en ugnsform och varva Potatis, fetaost, ostsås, aubergineskivor och köttfärssås. Toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 30 min.
Ostsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
1 st ägg
100 gram riven ost
1 krm salt
1 krm svartpeppar
50 gram riven ost
Värm ugnen till 175 grader.
1. Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare i ca 2 min.
3. Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och köttbuljong/fond. Låt såsen puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
4. Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna ca 2 min per sida.
Ostsås:
1. Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.
Moussaka:
1. Ta fram en ugnsform och varva Potatis, fetaost, ostsås, aubergineskivor och köttfärssås. Toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 30 min.
måndag 29 juni 2020
Jordgubbstårta
I helgen fyllde min ena dotter 4 år och då hade jag bakat denna jordgubbstårta. Blev riktigt lyckad! Så denna kan jag verkligen rekommendera. Men gör den dagen innan så att den får safta till sig ordentligt. Så garnerar du den bara strax innan gästerna kommer.
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Starta timer
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Fyllning 2: Vispa philadelphiaost och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt grädden, 1 dl i taget och vispa till en kräm.
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Starta timer
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Fyllning:
Ca 1 dl jordgubbar
Ca 1 dl rabarber
Strösocker efter smak (ca 1/2 dl)
1 msk potatismjöl + 1/2 dl vatten
100 g philadelphiaost
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Fyllning 1: skär rabarber och jordgubbar i små bitar. Koka ihop med sockret. Låt småputtra några minuter så att den blir lite slät. Tillsätt potatismjöl utblandat i 1/2 dl vatten, låt koka upp under omrörning. Dra åt sidan och låt svalna.
Fläskkarré med dragonyoghurt och rabbidabbsallad
Ett recept från Linas matkasse. Enkelt och gott!
4 portioner
Ugnsrostad potatis:
900 g potatis
Olivolja
Salt
Dragonyoghurt:
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad dragon
1 krm salt
Sallad:
1 kålrabbi
250 g morötter
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
Fläskkarré:
600 g fläskkarré
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 g vanlig.
Ugnsrostad potatis: dela potatis i halvor. Lägg i en långpanna, ringla över lite olivolja och strö på lite salt. Tillaga i övre delen av ugnen 25-30 minuter, tills potatisen är klar.
Dragonyoghurt: lägg matyoghurt i en liten skål. Blanda med pressad vitlök, torkad dragon och salt.
Sallad: skala och skär kålrabbi och morötter i tunna stavar. Lägg kålrabbin och morötterna i en skål. Blanda med vitvinsvinäger och flytande honung.
Skär fläskkarré i jämntjocka skivor. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Grilla eller stek i lite olivolja i en stekpanna 4-5 minuter per sida, tills köttet är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera nygrillad eller stekt fläskkarré med rostad potatis, dragonyoghurt och rabbidabbsallad.
4 portioner
Ugnsrostad potatis:
900 g potatis
Olivolja
Salt
Dragonyoghurt:
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad dragon
1 krm salt
Sallad:
1 kålrabbi
250 g morötter
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
Fläskkarré:
600 g fläskkarré
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 g vanlig.
Ugnsrostad potatis: dela potatis i halvor. Lägg i en långpanna, ringla över lite olivolja och strö på lite salt. Tillaga i övre delen av ugnen 25-30 minuter, tills potatisen är klar.
Dragonyoghurt: lägg matyoghurt i en liten skål. Blanda med pressad vitlök, torkad dragon och salt.
Sallad: skala och skär kålrabbi och morötter i tunna stavar. Lägg kålrabbin och morötterna i en skål. Blanda med vitvinsvinäger och flytande honung.
Skär fläskkarré i jämntjocka skivor. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Grilla eller stek i lite olivolja i en stekpanna 4-5 minuter per sida, tills köttet är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera nygrillad eller stekt fläskkarré med rostad potatis, dragonyoghurt och rabbidabbsallad.
Högrevsburgare med dressing och sötsyrlig rödkål
Ett recept från Linas matkasse. Alltid lika gott med hamburgare!
4 portioner
1 förp hamburgerbröd
Dressing:
1 dl gräddfil
2 msk ketchup
1 msk mild senap
1 krm salt
Svartpeppar
Grönsaksplock:
1/2 gurka
1/2 påse salladsmix
Sötsyrlig rödkålssallad:
250 g rödkål
1/2 tsk spiskummin
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
2 krm salt
Burgare:
500 g högrevsfärs
2 msk ströbröd
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Dressing: blanda gräddfil, ketschup, senap, salt och lite nymald svartpeppar i en skål. Grönsaksplock: lägg gurka och salladsmix på ett fat. Sötsyrlig rödkålssallad: strimla rödkål tunt och lägg i en salladsskål. Blanda med spiskummin, vitvinsvinäger, honung och salt.
Burgare: blanda högrevsfärs med ströbröd, salt och lite nymald svartpeppar. Forma till 4 burgare. Grilla eller stek i lite olivolja, 3-5 minuter per sida, tills burgarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Fyll hamburgerbröd med nygrillade högrevsburgare, gurka, salladsmix och dressing. Servera med sötsyrlig rödkålssallad.
4 portioner
1 förp hamburgerbröd
Dressing:
1 dl gräddfil
2 msk ketchup
1 msk mild senap
1 krm salt
Svartpeppar
Grönsaksplock:
1/2 gurka
1/2 påse salladsmix
Sötsyrlig rödkålssallad:
250 g rödkål
1/2 tsk spiskummin
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
2 krm salt
Burgare:
500 g högrevsfärs
2 msk ströbröd
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Dressing: blanda gräddfil, ketschup, senap, salt och lite nymald svartpeppar i en skål. Grönsaksplock: lägg gurka och salladsmix på ett fat. Sötsyrlig rödkålssallad: strimla rödkål tunt och lägg i en salladsskål. Blanda med spiskummin, vitvinsvinäger, honung och salt.
Burgare: blanda högrevsfärs med ströbröd, salt och lite nymald svartpeppar. Forma till 4 burgare. Grilla eller stek i lite olivolja, 3-5 minuter per sida, tills burgarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Fyll hamburgerbröd med nygrillade högrevsburgare, gurka, salladsmix och dressing. Servera med sötsyrlig rödkålssallad.
Laxfilé med morotssallad och limesås
Ett recept från Linas matkasse. Fräscht och gott!
4 portioner
3 1/2 dl jasminris
1 lime
2 dl gräddfil
250 g morötter
1 frp kruspersilja
1/2 gurka
1/2 påse salladsmix
Salt
500 g laxfilé
Olivolja
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen. Skölj lime i ljummet vatten och finriv skalet. Blanda limeskal med gräddfil. Klyfta den använda limen. Skala och grovriv morötter. Finhacka persilja. Tärna gurka. Blanda allt med salladsmix i en salladsskål. Smaka av med lite salt. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Dela laxfilé i portionsbitar och krydda med salt. Stek laxen 2-3 minuter per sida, tills den är klar. Servera nystekt lax med ris, morotssallad, limeklyftor och limesås.
4 portioner
3 1/2 dl jasminris
1 lime
2 dl gräddfil
250 g morötter
1 frp kruspersilja
1/2 gurka
1/2 påse salladsmix
Salt
500 g laxfilé
Olivolja
Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen. Skölj lime i ljummet vatten och finriv skalet. Blanda limeskal med gräddfil. Klyfta den använda limen. Skala och grovriv morötter. Finhacka persilja. Tärna gurka. Blanda allt med salladsmix i en salladsskål. Smaka av med lite salt. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Dela laxfilé i portionsbitar och krydda med salt. Stek laxen 2-3 minuter per sida, tills den är klar. Servera nystekt lax med ris, morotssallad, limeklyftor och limesås.
Pulled pork-wraps med grönsaker och sojakräm
Ett recept från Linas matkasse. Superlätt att göra och väldigt gott! Pulled pork är helt klart en favorit här hemma!
4 portioner
1 frp pulled pork
250 g morötter
1 tomat
1 rödlök
1 påse salladsmix
1 frp tortillabröd
Sojasås:
3/4 dl creme fraiche
1 msk mjölk
1 vitlöksklyfta
1 tsk japansk soja
1 tsk flytande honung
Värm ugnen till 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig. Lägg Pulled pork med medföljande sås i en liten ugnsform och täck med ugnsfolie. Värm mitt i ugnen 18-20 minuter. Skär morötter i stavar. Skiva tomat och rödlök tunt. Lägg upp grönsakerna och salladsmix i skålar. Blanda creme fraiche, mjölk, pressad vitlök, japansk soja och honung i en liten skål. Dra isär pulled pork med två gafflar och blanda med skyn i formen. Fyll tortillabröd med pulled pork och grönsaker. Ringla över lite sojasås. Servera med morotsstavar.
4 portioner
1 frp pulled pork
250 g morötter
1 tomat
1 rödlök
1 påse salladsmix
1 frp tortillabröd
Sojasås:
3/4 dl creme fraiche
1 msk mjölk
1 vitlöksklyfta
1 tsk japansk soja
1 tsk flytande honung
Värm ugnen till 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig. Lägg Pulled pork med medföljande sås i en liten ugnsform och täck med ugnsfolie. Värm mitt i ugnen 18-20 minuter. Skär morötter i stavar. Skiva tomat och rödlök tunt. Lägg upp grönsakerna och salladsmix i skålar. Blanda creme fraiche, mjölk, pressad vitlök, japansk soja och honung i en liten skål. Dra isär pulled pork med två gafflar och blanda med skyn i formen. Fyll tortillabröd med pulled pork och grönsaker. Ringla över lite sojasås. Servera med morotsstavar.
Kyckling med tomatsalsa och pastaskruvar
Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och helt okej. Men lite väl tråkigt och ”barnmat” för min del.
4 portioner
360 g fusilli
1 gurka
2 tomater
1 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
2 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
600 g kyckling, minutfilé
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
Koka fusillipasta enligt anvisning på förpackningen. Dela gurka i stavar, ställ i glas.
Tärna tomater och lägg i en skål. Blanda med balsamvinäger, olivolja, honung, pressad vitlök och salt. Krydda kycklingen med pressad vitlök, torkad oregano, salt och svartpeppar. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna. Stek kycklingen 2-3 minuter per sida, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera nystekt kyckling med pastaskruvar, tomatsalsa och gurka.
4 portioner
360 g fusilli
1 gurka
2 tomater
1 tsk balsamvinäger
1 msk olivolja
2 tsk flytande honung
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
600 g kyckling, minutfilé
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
Koka fusillipasta enligt anvisning på förpackningen. Dela gurka i stavar, ställ i glas.
Tärna tomater och lägg i en skål. Blanda med balsamvinäger, olivolja, honung, pressad vitlök och salt. Krydda kycklingen med pressad vitlök, torkad oregano, salt och svartpeppar. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna. Stek kycklingen 2-3 minuter per sida, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera nystekt kyckling med pastaskruvar, tomatsalsa och gurka.
Kolja i krämig dillsås med potatis
Ett recept från Linas matkasse. Gott! Superbra med lite fiskrecept, är så dålig på att komma på fiskrätter själv!
4 portioner
900 g potatis
250 g morötter
1 frp rädisor
1 frp dill
1 gul lök
600 g koljafilé
1 dl creme fraiche
3/4 tsk salt
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
1 tsk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Koka potatis i lättsaltat vatten. Finhacka gul lök. Skär koljafilé i portionsbitar och krydda med salt. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek löken 2-3 minuter. Vispa ner vetemjöl, mjölk(lite i taget), creme fraiche, smulad kycklingbuljong, vitvinsvinäger och lite nymald svartpeppar. Sjud 3-4 minuter. Lägg ner fisken i såsen. Sjud 3-4 minuter tills fisken är klar. Smaka av med lite salt. Skala morötter och skär i stavar. Lägg upp rädisor i en skål. Finhacka dill och strö över pannan med fisk. Servera kolja med dillsås, kokt potatis, rädisor och morötter.
4 portioner
900 g potatis
250 g morötter
1 frp rädisor
1 frp dill
1 gul lök
600 g koljafilé
1 dl creme fraiche
3/4 tsk salt
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
1 tsk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Koka potatis i lättsaltat vatten. Finhacka gul lök. Skär koljafilé i portionsbitar och krydda med salt. Hetta upp smör i en rymlig stekpanna. Stek löken 2-3 minuter. Vispa ner vetemjöl, mjölk(lite i taget), creme fraiche, smulad kycklingbuljong, vitvinsvinäger och lite nymald svartpeppar. Sjud 3-4 minuter. Lägg ner fisken i såsen. Sjud 3-4 minuter tills fisken är klar. Smaka av med lite salt. Skala morötter och skär i stavar. Lägg upp rädisor i en skål. Finhacka dill och strö över pannan med fisk. Servera kolja med dillsås, kokt potatis, rädisor och morötter.
Paprikabiffar med vitlökssås
Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott!
4 portioner
250 g morötter
1 påse salladsmix
3 1/2 dl basmatiris
Vitlökssås:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1 krm salt
Paprikabiffar:
1 gul lök
1 grön paprika
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Lägg turkisk yoghurt i en skål. Blanda med pressad vitlök, torkad timjan och salt.
Grovriv gul lök och grön paprika, lägg i en bunke. Blanda med ströbröd, salt, torkad oregano, pressad vitlök och nötfärs. Forma till 8 små biffar. Det går även bra att skära paprikan i grova bitar och steka tillsammans med biffarna. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek biffarna 4-5 minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Skala och grovriv morötter, lägg upp i en skål. Lägg upp salladsmix på ett fat. Om du vill, blanda rivna morötter, salladsmix, lite olivolja och salt i en salladsskål. Servera nystekta paprikabiffar med basmatiris, vitlökssås och grönsaker.
4 portioner
250 g morötter
1 påse salladsmix
3 1/2 dl basmatiris
Vitlökssås:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1 krm salt
Paprikabiffar:
1 gul lök
1 grön paprika
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Lägg turkisk yoghurt i en skål. Blanda med pressad vitlök, torkad timjan och salt.
Grovriv gul lök och grön paprika, lägg i en bunke. Blanda med ströbröd, salt, torkad oregano, pressad vitlök och nötfärs. Forma till 8 små biffar. Det går även bra att skära paprikan i grova bitar och steka tillsammans med biffarna. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek biffarna 4-5 minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Skala och grovriv morötter, lägg upp i en skål. Lägg upp salladsmix på ett fat. Om du vill, blanda rivna morötter, salladsmix, lite olivolja och salt i en salladsskål. Servera nystekta paprikabiffar med basmatiris, vitlökssås och grönsaker.
Fläskkotlett med rostade potatisklyftor och dragonsås
Ett receptfria Linas matkasse. Väldigt gott! Jag är extra förtjust i just klyftpotatis. Och såsen var supergod! Så lätt att göra, så den ska jag lägga på minnet!
4 portioner
1 frp cocktailtomater
250 g morötter
3 st bakpotatis
Bakplåtspapper
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Dragonsås:
1 bananscharlottenlök
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad dragon
2 tsk mild senap
1 tsk honung
2 krm salt
Svartpeppar
600 g fläskkotlett
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Skala morötter. Klyfta morötterna och bakpotatis, lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen 20-25 minuter.
Dragonsås: Finhacka bananscharlottenlök och lägg i en liten skål. Rör ner turkisk yoghurt, torkad dragon, mild senap, honung och salt. Smaka av med lite nymald svartpeppar.
Lägg upp cocktailtomater i en skål. Om du vill, dela tomaterna och gör en tomatsallad med lite balsamvinäger, salt och nymald svartpeppar.
Skär fläskkotlett i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek köttet 2-3 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera fläskkotletter med potatis- och morotsklyftor, dragonsås och grönsaker.
4 portioner
1 frp cocktailtomater
250 g morötter
3 st bakpotatis
Bakplåtspapper
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Dragonsås:
1 bananscharlottenlök
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 tsk torkad dragon
2 tsk mild senap
1 tsk honung
2 krm salt
Svartpeppar
600 g fläskkotlett
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Värm ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig. Skala morötter. Klyfta morötterna och bakpotatis, lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen 20-25 minuter.
Dragonsås: Finhacka bananscharlottenlök och lägg i en liten skål. Rör ner turkisk yoghurt, torkad dragon, mild senap, honung och salt. Smaka av med lite nymald svartpeppar.
Lägg upp cocktailtomater i en skål. Om du vill, dela tomaterna och gör en tomatsallad med lite balsamvinäger, salt och nymald svartpeppar.
Skär fläskkotlett i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek köttet 2-3 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Servera fläskkotletter med potatis- och morotsklyftor, dragonsås och grönsaker.
Kycklingpasta med broccoli och riven parmesan
Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott!
4 portioner
360 g orecchiettepasta
1 broccoli
1/2 påse riven parmesan
1 frp cocktailtomater
1 frp kycklingbacon
Olivolja
450 g kycklinglårfilé
1/2 påse riven parmesan
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
2 tsk vetemjöl
3 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1/2 tärning kycklingbuljong
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Låt koka med pastan under hela koktiden. Strimla kycklingbacon. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek bacon 2-3 minuter tills den är knaprig. Låt rinna av på hushållspapper. Spara pannan. Skär kycklinglårfilé i mindre bitar. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i den använda stekpannan. Stek kycklingen 3-4 minuter. Pudra vetemjöl över pannan. Vispa ner mjölk, lite i taget, pressad vitlök och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 minuter tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Ta pannan från värmen och rör ner riven parmesan. Smaka av med lite salt. Vänd ner kycklingpannan i kastrullen med pasta och broccoli. Toppa med krispig bacon och riven parmesan. Servera med cocktailtomater.
4 portioner
360 g orecchiettepasta
1 broccoli
1/2 påse riven parmesan
1 frp cocktailtomater
1 frp kycklingbacon
Olivolja
450 g kycklinglårfilé
1/2 påse riven parmesan
1/2 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
2 tsk vetemjöl
3 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1/2 tärning kycklingbuljong
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Låt koka med pastan under hela koktiden. Strimla kycklingbacon. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek bacon 2-3 minuter tills den är knaprig. Låt rinna av på hushållspapper. Spara pannan. Skär kycklinglårfilé i mindre bitar. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i den använda stekpannan. Stek kycklingen 3-4 minuter. Pudra vetemjöl över pannan. Vispa ner mjölk, lite i taget, pressad vitlök och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 minuter tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Ta pannan från värmen och rör ner riven parmesan. Smaka av med lite salt. Vänd ner kycklingpannan i kastrullen med pasta och broccoli. Toppa med krispig bacon och riven parmesan. Servera med cocktailtomater.
Oreganokryddad korv stroganoff med ris
Ett recept från Linas matkasse. En barndomsklassiker! Gott!
4 portioner
1/2 gurka
2 st äpplen
3 1/2 dl basmatiris
1 gul lök
550 g falukorv
1 1/2 dl gräddfil
Olivolja
1 msk torkad oregano
3/4 msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
3 1/2 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Grovriv gul lök. Skiva falukorv och skär i cm-tjocka strimlor. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Fräs korv och lök 2-3 minuter. Krydda med torkad oregano. Pudra över vetemjöl. Rör ner tomatpuré och mjölk, lite i taget. Sjud 4-6 minuter. Skär gurka i stavar. Skär äpplen i skivor. Lägg i skålar. Dra korvgrytan från värmen och rör ner gräddfil. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera korv stroganoff med ris, äpple och gurkstavar.
4 portioner
1/2 gurka
2 st äpplen
3 1/2 dl basmatiris
1 gul lök
550 g falukorv
1 1/2 dl gräddfil
Olivolja
1 msk torkad oregano
3/4 msk vetemjöl
4 msk tomatpuré
3 1/2 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Grovriv gul lök. Skiva falukorv och skär i cm-tjocka strimlor. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna eller stekgryta. Fräs korv och lök 2-3 minuter. Krydda med torkad oregano. Pudra över vetemjöl. Rör ner tomatpuré och mjölk, lite i taget. Sjud 4-6 minuter. Skär gurka i stavar. Skär äpplen i skivor. Lägg i skålar. Dra korvgrytan från värmen och rör ner gräddfil. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Servera korv stroganoff med ris, äpple och gurkstavar.
Limeströsslad kycklingwok med ingefära
Ett recept från Linas matkasse. Gott!
4 portioner
250 g äggnudlar
300 g morötter
1 lime
1 röd paprika
1 rödlök
550 g minutstrimlor av kyckling
1 frp kokosmjölk
1 tsk salt
Neutral olja
2 st vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
1 tärning kycklingbuljong
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull till nudelkoket. Klyfta röd paprika och rödlök. Krydda kycklingen med salt. Hetta upp lite neutral olja i en het wok eller rymlig stekpanna och fräs kyckling, lök och paprika, 3-4 minuter. Tillsätt pressad vitlök, japansk soja, honung och malen ingefära. Rör ner kokosmjölk och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Koka äggnudlar enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär morötter i stavar, ställ i glas. Tvätta line i ljummet vatten och finriv skalet. Klyfta limen. Strö limeskal över kycklingwoken. Servera med nykokta äggnudlar, morötter och limeklyftor.
4 portioner
250 g äggnudlar
300 g morötter
1 lime
1 röd paprika
1 rödlök
550 g minutstrimlor av kyckling
1 frp kokosmjölk
1 tsk salt
Neutral olja
2 st vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk malen ingefära
1 tärning kycklingbuljong
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull till nudelkoket. Klyfta röd paprika och rödlök. Krydda kycklingen med salt. Hetta upp lite neutral olja i en het wok eller rymlig stekpanna och fräs kyckling, lök och paprika, 3-4 minuter. Tillsätt pressad vitlök, japansk soja, honung och malen ingefära. Rör ner kokosmjölk och smulad kycklingbuljong. Sjud 4-5 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Koka äggnudlar enligt anvisning på förpackningen. Skala och skär morötter i stavar, ställ i glas. Tvätta line i ljummet vatten och finriv skalet. Klyfta limen. Strö limeskal över kycklingwoken. Servera med nykokta äggnudlar, morötter och limeklyftor.
Ugnsbakad citronkolja med potatis
Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott!
4 portioner
900 g potatis
1/2 gurka
1 st kålrabbi
1 1/2 dl gräddfil
1 msk olivolja
Flingsalt
1 citron
1 frp cocktailtomater
1 st bananscharlottenlök
600 g koljafilé
1 tsk salt
50 g smör
Värm ugnen till 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig. Koka potatis lättsaltat vatten. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Halvera cocktailtomater och strimla bananscharlottenlök tunt. Dela koljafilé i portionsbitar och krydda med salt. Lägg i en smord ugnsform och fördela grönsakerna över fisken. Klicka över smör och strö över rivet citronskal. Tillaga mitt i ugnen 15-17 minuter, tills fisken är klar. Skär gurka och kålrabbi i stavar. Klyfta den använda citronen. Ringla olivolja och strö lite flingsalt över den nykokta potatisen. Servera ugnsbakad kolja med nykokt potatis, gräddfil, grönsaker och citronklyfta.
4 portioner
900 g potatis
1/2 gurka
1 st kålrabbi
1 1/2 dl gräddfil
1 msk olivolja
Flingsalt
1 citron
1 frp cocktailtomater
1 st bananscharlottenlök
600 g koljafilé
1 tsk salt
50 g smör
Värm ugnen till 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig. Koka potatis lättsaltat vatten. Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Halvera cocktailtomater och strimla bananscharlottenlök tunt. Dela koljafilé i portionsbitar och krydda med salt. Lägg i en smord ugnsform och fördela grönsakerna över fisken. Klicka över smör och strö över rivet citronskal. Tillaga mitt i ugnen 15-17 minuter, tills fisken är klar. Skär gurka och kålrabbi i stavar. Klyfta den använda citronen. Ringla olivolja och strö lite flingsalt över den nykokta potatisen. Servera ugnsbakad kolja med nykokt potatis, gräddfil, grönsaker och citronklyfta.
Kalkonfärsjärpar med brunsås och pressgurka
Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och väldigt gott!
4 portioner
900 g potatis
250 g morötter
Pressgurka:
1/2 gurka
2 msk socker
1 msk ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
Kalkonfärsjärpar:
450 g kalkonfärs
1/2 gul lök
3 msk ströbröd
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
Svartpeppar
Smör
Brunsås:
3/4 dl creme fraiche
2 tsk vetemjöl
1 dl vatten
2 dl mjölk
1/2 tsk kinesisk soja
1/2 tärning köttbuljong
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Pressgurka: Lägg socker i en skål. Blanda med ättiksprit och vatten. Rör så att sockret löser sig. Skiva gurka tunt och blanda med lagen i skålen. Låt stå till servering.
Kalkonfärsjärpar: Blanda ströbröd, mjölk, kalkonfärs, salt och lite nymald svartpeppar i en bunke. Forma till 10-12 järpar.
Tärna gul lök. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stek järparna 4-5 minuter runt om. Lägg ner löken och stek ytterligare 4-5 minuter, tills järparna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).
Brunsås: Lyft upp järparna ur pannan. Vispa ner vetemjöl och vatten. Tillsätt mjölk, creme fraiche, kinesisk soja och smulad köttbuljong. Koka upp under omrörning och lägg tillbaka järparna i pannan. Sjud 3-4 minuter.
Skala och grovriv morötter. Lägg i en skål.
Servera nystekta järpar med potatis, brunsås, morötter och pressgurka.
4 portioner
900 g potatis
250 g morötter
Pressgurka:
1/2 gurka
2 msk socker
1 msk ättiksprit (12 %)
1 dl vatten
Kalkonfärsjärpar:
450 g kalkonfärs
1/2 gul lök
3 msk ströbröd
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
Svartpeppar
Smör
Brunsås:
3/4 dl creme fraiche
2 tsk vetemjöl
1 dl vatten
2 dl mjölk
1/2 tsk kinesisk soja
1/2 tärning köttbuljong
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Pressgurka: Lägg socker i en skål. Blanda med ättiksprit och vatten. Rör så att sockret löser sig. Skiva gurka tunt och blanda med lagen i skålen. Låt stå till servering.
Kalkonfärsjärpar: Blanda ströbröd, mjölk, kalkonfärs, salt och lite nymald svartpeppar i en bunke. Forma till 10-12 järpar.
Tärna gul lök. Hetta upp lite smör i en stekpanna. Stek järparna 4-5 minuter runt om. Lägg ner löken och stek ytterligare 4-5 minuter, tills järparna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).
Brunsås: Lyft upp järparna ur pannan. Vispa ner vetemjöl och vatten. Tillsätt mjölk, creme fraiche, kinesisk soja och smulad köttbuljong. Koka upp under omrörning och lägg tillbaka järparna i pannan. Sjud 3-4 minuter.
Skala och grovriv morötter. Lägg i en skål.
Servera nystekta järpar med potatis, brunsås, morötter och pressgurka.
Fläskmedaljonger med currysås och äpple
Ett recept från Linas matkasse. Gott!
250 g morötter
1/2 romansallad
1 äpple
3 1/2 dl basmatiris
600 g Fläskytterfilé
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Currysås:
1/2 gul lök
1 dl creme fraiche
Olivolja
2 tsk vetemjöl
1 tsk curry
3 msk ketchup
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
Salt
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Skala och slanta morötter. Bryt romansallad i mindre bitar. Lägg upp i en salladsskål. Skiva fläskytterfilé i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttet 3-4 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Lägg upp på en tallrik och låt vila till servering. Currysås: Finhacka gul lök. Hetta upp lite ny olivolja i samma stekpanna och fräs löken hastigt. Pudra över vetemjöl och curry. Rör ner ketchup, mjölk, creme fraiche och smulad kycklingbuljong. Sjud 3-4 minuter under omrörning. Smaka av med lite salt. Tärna äpple och strö över såsen. Servera fläskmedaljonger med currysås, ris och grönsaker.
250 g morötter
1/2 romansallad
1 äpple
3 1/2 dl basmatiris
600 g Fläskytterfilé
3/4 tsk salt
Svartpeppar
Olivolja
Currysås:
1/2 gul lök
1 dl creme fraiche
Olivolja
2 tsk vetemjöl
1 tsk curry
3 msk ketchup
3 dl mjölk
1/2 tärning kycklingbuljong
Salt
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Skala och slanta morötter. Bryt romansallad i mindre bitar. Lägg upp i en salladsskål. Skiva fläskytterfilé i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek köttet 3-4 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Lägg upp på en tallrik och låt vila till servering. Currysås: Finhacka gul lök. Hetta upp lite ny olivolja i samma stekpanna och fräs löken hastigt. Pudra över vetemjöl och curry. Rör ner ketchup, mjölk, creme fraiche och smulad kycklingbuljong. Sjud 3-4 minuter under omrörning. Smaka av med lite salt. Tärna äpple och strö över såsen. Servera fläskmedaljonger med currysås, ris och grönsaker.
Laxtacos med kryddig yoghurtsås
Ett recept från Linas matkasse, gott! Lätt att göra. En väldigt fräsch taco!
Hoppade över koriandern, då varken jag eller min sambo gillar det.
1 liten burk majs
2 st tomater
1/2 gurka
1/2 romansallad
1 förp tortillabröd
500 g laxfilé
3/4 tsk salt
Yoghurtsås:
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
(1tsk malen koriander)
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk honung
2 krm salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig. Krydda laxfilé med salt. Lägg i smord ugnsform och tillaga mitt i ugnen 15-18 minuter, tills laxen är klar. Häll av majs. Skiva tomater och skär gurka i bitar. Bryt romansallad i mindre bitar. Lägg upp allt i skålar. Yoghurtsås: Blanda matyoghurt, pressad vitlök, tomatpuré, (malen koriander), spiskummin, paprikapulver, honung, salt och nymald svartpeppar i en skål. Fyll tortillabröd med nybakad lax. Servera med kryddig yoghurtsås och grönsaker.
Hoppade över koriandern, då varken jag eller min sambo gillar det.
1 liten burk majs
2 st tomater
1/2 gurka
1/2 romansallad
1 förp tortillabröd
500 g laxfilé
3/4 tsk salt
Yoghurtsås:
2 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
(1tsk malen koriander)
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk honung
2 krm salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig. Krydda laxfilé med salt. Lägg i smord ugnsform och tillaga mitt i ugnen 15-18 minuter, tills laxen är klar. Häll av majs. Skiva tomater och skär gurka i bitar. Bryt romansallad i mindre bitar. Lägg upp allt i skålar. Yoghurtsås: Blanda matyoghurt, pressad vitlök, tomatpuré, (malen koriander), spiskummin, paprikapulver, honung, salt och nymald svartpeppar i en skål. Fyll tortillabröd med nybakad lax. Servera med kryddig yoghurtsås och grönsaker.
Fyllda piadinasnibbar
Ett recept från Coops reklamblad. Enkelt att göra och gott!
8 förrättsportioner
4 st piadina bröd
Olivolja, att steka i
1 dl strimlad grillad paprika
2 Zeta Mozzarella di Bufala Campana, skivad
2 dl oliver, skivade
40 g parmesan
20 st rucolablad
Lägg brödet i en stekpanna med några droppar olivolja och stek på låg- till medelvärme. Fördela paprika, mozzarella, Oliver, hyvlad parmesan och rucola på halva delen av bröden. Vik över den andra delen och stek på båda sidor till fin färg och osten smält. Skär upp i små snibbar och servera som drinktilltugg.
8 förrättsportioner
4 st piadina bröd
Olivolja, att steka i
1 dl strimlad grillad paprika
2 Zeta Mozzarella di Bufala Campana, skivad
2 dl oliver, skivade
40 g parmesan
20 st rucolablad
Lägg brödet i en stekpanna med några droppar olivolja och stek på låg- till medelvärme. Fördela paprika, mozzarella, Oliver, hyvlad parmesan och rucola på halva delen av bröden. Vik över den andra delen och stek på båda sidor till fin färg och osten smält. Skär upp i små snibbar och servera som drinktilltugg.