Sidor

onsdag 22 augusti 2018

Fläskroulader med lök, äpple och cidersås

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kände på mig att det skulle bli riktigt gott under tiden jag lagade maten... men sen när vi började äta så blev jag riktigt förvånad över hur mört och gott köttet var. Äppelsalladen var pricken över i, lagom krispig och god smak från sockret... Och så den supergoda såsen till! Rekommenderar verkligen denna rätten! Så himla gott!


4 portioner

600 g benfri fläskkarré

1 gul lök

10 katrinplommon

1 äpple

2 msk dijonsenap

Salt och peppar

Smör till stekning


Buljong:

1 liten morot

1 liten gul lök

3 dl äppelcider

2 dl köttbuljong

1 kvist färsk timjan


Cidersås:

3 dl sky från rouladerna

1 1/2 dl grädde

2 tsk kikkomansoja

1 msk äppelmos

1 msk vetemjöl

1 msk smör

Salt och peppar


Äppelsallad:

1 äpple

1 liten rödlök

1 msk råsocker

Smör till stekning

1 liten bunt finhackad färsk persilja


Till servering:

Kokt pressad potatis

Skär fläskkarrén i 8 skivor och banka ut dem med baksidan av en kastrull eller en köttbank. Skala och skiva löken fint, skär katrinplommonen i strimlor. Skala och skär äpplet i tunna skivor. Fräs alltsammans i lite smör tills löken och äpplet mjuknar, tillsätt dijonsenap. Fördela en sked fyllning på varje karréskiva och rulla ihop till en roulad. Vik in kanterna så att fyllningen inte trillar ut, fäst ändarna med tandpetare. Bryn rouladerna i omgångar i smör, salta och peppra. Lägg över dem i en stekgryta. 

Skala lök och morot och skär dem i grova bitar, lägg ner dem i grytan. Slå på cider och buljong, lägg ner timjankvisten och brässera ca 45 minuter. Späd med vatten under tiden om det behövs. Känn efter med en sticka om köttet känns mört. Lyft upp rouladerna och täck dem med plastfolie.

Koka ner buljongen tills 3 dl återstår, sila buljongen genom en finmaskig sil. Smält smöret till såsen i en kastrull, pudra över mjöl. Tillsätt het buljong lite i taget under vispning. Späd såsen med grädde och smaksätt med soja, cider, äppelmos, salt och peppar. Lägg ner rouladerna i såsen och håll dem varma.

Skölj och kärna ur äpplet, skala och skär rödlöken i båtar. Fräs äppelklyftorna och löken i smör, strö över råsocker och låt det smälta i pannan. Slunga runt äpplena i sockret och strö över persiljan.

Lägg upp rouladerna på ett varmt fat, toppa med äppelsalladen. Servera med kokt pressad potatis och extra sås vid sidan.

söndag 12 augusti 2018

Fiskgryta med skaldjur

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. En väldigt god gryta, men tog en himla tid att göra den... många moment.. så se till att du har gott om tid om du ska göra denna!



4 portioner

500-600 g jämnstora skinnfria fiskbitar av ex torsk, gös eller sej

1 nät blåmusslor

4 kokta havskräftor

3 scharlottenlökar

3 vitlöksklyftor

Några persiljestjälkar

2 1/2 dl torrt vitt vin

1/2 fänkål

4 potatisar

1 liten morot

1 tomat

1 msk tomatpuré 

Olivolja

Salt och peppar


Räkfond:

500 g räkor med skal

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 liten morot

1 liten bit rotselleri

1 tomat

1/2 fänkål

2 msk tomatpuré

Några dillstjälkar

En nypa timjan

Olivolja


Rouille:

1 urkärnad rostad och skalad röd paprika

2 rivna vitlöksklyftor

1 kokt, skalad potatis

1 äggula

1 tsk tomatpuré

1 pkt saffran

En knivsudd cayennepeppar

1 dl neutral olja

1 dl mild olivolja

Några droppar citronsaft

Salt och peppar


Till servering:

Riven parmesan

Nygräddat bröd

Skala räkorna och lägg dem i kylen. Börja med att koka räkfonden, medan den står och drar förbereder du soppgarnityr och rouillen. Skala och hacka lök, vitlök och rotfrukter i bitar, skär även ner tomat och fänkål. Hetta upp en ganska stor kastrull med en skvätt olivolja, fräs alla grönsaker under omrörning. Lägg ner räkskalen i grytan och tillsätt tomatpuré, dillstjälkar och timjan, rör runt i kastrullen så att allt får fräsa i oljan. Slå på vatten så att det täcker nätt och jämt. Låt småkoka 10-15 minuter. Låt den sedan stå och dra en stund. Sila buljongen och koka ner den något.

Lägg skalad paprika, vitlök, potatis och äggula i en matberedare eller mixer. Kör till en slät massa, tillsätt tomatpuré, saffran och cayennepeppar. Tillsätt oljan droppvis medan maskinen arbetar, rouillen ska ha en majonnäsliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar samt ett par droppar citronsaft. 

Skrubba musslorna och ryck bort skägget. Släng de som är trasiga. Skala och finhacka 2 scharlottenlökar och vitlöken, hacka persiljestjälkarna. Hetta upp en kastrull med olivolja, fräs grönsakerna utan att de tar färg. Lägg i musslorna och slå på vinet, koka ett par minuter under lock tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna med en hålslev och lägg dem i en skål. Sila och spara spadet.

Skala och ansa resterande grönsaker och skär dem i bitar, skala den sista scharlottenlöken och finhacka den. Fräs grönsakerna i lite olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt tomatpuré, räkfond och spadet från musslorna. Låt grytan småputtra tills grönsakerna har mjuknad men har kvar tuggmotstånd. Lägg i fiskbitarna i den heta buljongen mot slutet och låt dem sjuda varsamt, smaka av med salt och peppar. Lägg i räkor, havskräftor och blåmusslor innan servering. Servera med rouille, riven parmesan och nygräddat bröd.


Rabarber frestelser

Ett recept från Sven Melanders bok Upp i vikt kvickt. Gäller att passa på att göra denna nu bärset fortfarande finns rabarber att få tag i. Den var enkelt att göra och alldeles lagom som en liten mini efterrätt efter att man va proppmätt efter middagen... men visst, vanlig smulpaj är ju snäppet godare.


4-6 portioner

3 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

75 g rumsvarmt smör

1 finriven bittermandel eller 2 droppar bittermandelarom

2 späda rabarberstjälkar

2 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser samt bittermandeln (eller arom) och tillsätt sedan smöret i småbitar. Arbeta samman degen. 

Skala och skär rabarbern i 1 cm stora bitar, lägg dem i en plastpåse och tillsätt potatismjöl. Förslut och skaka påsen. Tryck ut degen i små portionsformar och stick ned lagom med rabarber i varje form, efter tycke och smak. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen när de fåttfin färg. Pudra med florsocker strax före servering. Gottmed vaniljglass till! 

måndag 6 augusti 2018

Sallad Nicoise

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen!


4 portioner

2 färska rödbetor

200 g haricoverts

(200 g vaxbönor)

2 ägg

1 rödlök

5 små tomater

1 litet huvud romansallad

400-500 g färsk tonfisk

8-10 sardellfiléer

1 näve bladspenat

1/2 dl kapris

20 svarta oliver med kärna

1 citron

Salt och peppar

Olja till stekning


Dressing:

1 msk dijonsenap

1/2 msk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk vatten

Salt och peppar


Krutonger:

4 skivor vitt formbröd

Smör till stekning

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. 

Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Knäckig rabarberpaj med havre

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. På bilden i hans bok så såg det väldigt knäckigt och gott ut, men tycker att min inte alls blev likadan... men visst blev den ändå god.


6-8 portioner

150 g smör

2 dl vetemjöl

2 dl socker

2 dl havregryn

1 dl ljus sirap

1 nypa salt


Fyllning:

500 g skalad späd rabarber

3/4- 1 dl strösocker

1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, mät upp övriga ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Rör ihop allt till en smulig massa, med fingrarna eller en träslev. Skala och skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg dem i en smord pajform, strö över potatismjöl och socker och blanda väl. Bred ut havresmulet över rabarbern och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pajen ljummen vaniljsås eller gräddglass.

Vaniljsås

1 vaniljstång

2 dl mjölk

3 äggulor

1/2 dl strösocker

2 dl grädde

Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen. 

Stekt torskrygg med krondillssås

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster. Första gången jag gör krondillssås och måste säga att jag blev positivt överraskad över hur god den var! Den här rätten var verkligen över förväntan!


4 portioner

4 bitar torskrygg a ca 160 g

(1 liter (ca 300 g) färsk karljohanssvamp) jag tog champinjoner istället

Salt och peppar

Olja och smör till stekning


Krondillssås:

2 scharlottenlökar

En liten bunt krondill

2 dl vitt vin

3 dl fiskbuljong

2 dl grädde

2 msk smör

1 liten bunt gräslök

Lite citronsaft

Salt och vitpeppar

Till servering:

Kokt potatis

Börja med såsen, den behöver lite tid att reducera. Skala och finhacka scharlottenlöken, hetta upp en kastrull med 1 msk smör. Fräs löken utan att den tar färg, bryt av stjälkarna på dillen och hacka dem grovt. Lägg ner stjälkarna i kastrullen och slå på vinet, låt det koka ihop lite och slå på fiskbuljongen. Koka ihop tills drygt hälften av vätskan återstår och sila den genom en finmaskig sil. Koka upp såsgrunden och tillsätt grädde, låt såsen sakta koka ner till en krämig konsistens. Montera såsen med en matsked smör under vispning. Finhacka dillkronorna och lägg ner dem i såsen, smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft. Finhacka gräslöken och lägg ner den i såsen precis innan servering. 

Strö lite salt över torskbitarna. Ansa svamparna och skiva dem i ganska grova bitar, hetta upp en panna med lite olja. Stek svampen tills vätskan har dunstat. Lägg i en klick smör och stek svampen gyllenbrun, krydda med salt och peppar. Håll svampen varm. Stek torskryggen i olja med skinnsidan nedåt. Vänd dem när skinnet börjar släppa från pannan och lägg i en generös klick smör. Stek fisken på medelhög värme och ös den med det varma smöret. Lägg upp torsken på varma tallrikar och ringla krondillssåsen runt, toppa med stekt svamp. Kokt potatis är gott till. 

Biffsallad

Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Yes, du läste rätt. Jag har köpt en till bok av Leif Mannerström med recept på husmanskost! Så nu har jag Mannerströms husmanskonster och denna som bara heter Husmanskonst. Först ut blev detta receptet, och det var väldigt gott!



400 g tillagad kall rostbiff

1 gul lök

1 rödlök

200-300 g kokt kall potatis

2 tomater 

1/4 gurka

Ca 1 dl stora kaprisbär eller ca 2 msk små

1 friséesalladshuvud

Ca 1 näve rucola

1 sats vinägrettsås

Till servering:

Grovt nybakat rågbröd eller knaprig baguette

Skala och strimla lökarna. Skär alla ingredienser i vackra bitar. Vispa ihop vinägrettsåsen. Vänd försiktigt ihop salladsingredienserna, tillsätt såsen. Smaka av med lite peppar. Andra tänkbara ingredienser än de ovan uppräknade är isbergssallad, fint skuren röd paprika, färska rädisor i strimlor, saltgurka i stavar och smörstekta brödkrutonger. 

Vinägrettsås

2 tsk dijonsenap

1/2 dl rödvinsvinäger

1/2 dl vatten 

3 dl olivolja

1 krossad vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en skål. Vispa tills det blivit en fluffig, nästan krämig vinägrettsås, som det blir när vattnet och olivolja  blandas. Smaka av noga om det behövs mer salt och peppar eller ev. mer olja. Det kommer att bli massor med olja över, men det är perfekt arga till andra sallader någon annan dag.