Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Kände på mig att det skulle bli riktigt gott under tiden jag lagade maten... men sen när vi började äta så blev jag riktigt förvånad över hur mört och gott köttet var. Äppelsalladen var pricken över i, lagom krispig och god smak från sockret... Och så den supergoda såsen till! Rekommenderar verkligen denna rätten! Så himla gott!
4 portioner
600 g benfri fläskkarré
1 gul lök
10 katrinplommon
1 äpple
2 msk dijonsenap
Salt och peppar
Smör till stekning
Buljong:
1 liten morot
1 liten gul lök
3 dl äppelcider
2 dl köttbuljong
1 kvist färsk timjan
Cidersås:
3 dl sky från rouladerna
1 1/2 dl grädde
2 tsk kikkomansoja
1 msk äppelmos
1 msk vetemjöl
1 msk smör
Salt och peppar
Äppelsallad:
1 äpple
1 liten rödlök
1 msk råsocker
Smör till stekning
1 liten bunt finhackad färsk persilja
Till servering:
Kokt pressad potatis
Skär fläskkarrén i 8 skivor och banka ut dem med baksidan av en kastrull eller en köttbank. Skala och skiva löken fint, skär katrinplommonen i strimlor. Skala och skär äpplet i tunna skivor. Fräs alltsammans i lite smör tills löken och äpplet mjuknar, tillsätt dijonsenap. Fördela en sked fyllning på varje karréskiva och rulla ihop till en roulad. Vik in kanterna så att fyllningen inte trillar ut, fäst ändarna med tandpetare. Bryn rouladerna i omgångar i smör, salta och peppra. Lägg över dem i en stekgryta.
Skala lök och morot och skär dem i grova bitar, lägg ner dem i grytan. Slå på cider och buljong, lägg ner timjankvisten och brässera ca 45 minuter. Späd med vatten under tiden om det behövs. Känn efter med en sticka om köttet känns mört. Lyft upp rouladerna och täck dem med plastfolie.
Koka ner buljongen tills 3 dl återstår, sila buljongen genom en finmaskig sil. Smält smöret till såsen i en kastrull, pudra över mjöl. Tillsätt het buljong lite i taget under vispning. Späd såsen med grädde och smaksätt med soja, cider, äppelmos, salt och peppar. Lägg ner rouladerna i såsen och håll dem varma.
Skölj och kärna ur äpplet, skala och skär rödlöken i båtar. Fräs äppelklyftorna och löken i smör, strö över råsocker och låt det smälta i pannan. Slunga runt äpplena i sockret och strö över persiljan.
Lägg upp rouladerna på ett varmt fat, toppa med äppelsalladen. Servera med kokt pressad potatis och extra sås vid sidan.