Sidor

lördag 24 februari 2018

Knaprig blåbärspaj

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Var länge sedan jag gjorde blåbärspaj, så det var extra gott! Lite udda med att man skulle ha i vetegroddar, har aldrig nånsin köpt det förut. Gjorde bort mig och gick och letade vid färska grönsaker, haha. Tänkte ju på sånna groddar som man har i sallad... men det fanns torkade borta vid nötter och müsli och sånt. Alltid lär man sig något nytt!


Ca 4 port.

500 g blåbär (frysta eller färska)
2 msk potatismjöl
1/2 + 3/4 dl socker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl finhackad mandel

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg blåbären i en pajform. Pudra över potatismjöl och 1/2 dl socker. Blanda med en sked. Smält smör i en kastrull. Tillsätt 3/4 dl socker, vaniljsocker, mjöl, havregryn, vetegroddar och mandel. Låt degen svälla ca 10 minuter. Smula degen över blåbären. Grädda i nedre delen av ugnen 15 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna några minuter. Servera med vaniljsås, grädde eller vaniljglass. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar