Sidor

onsdag 6 december 2017

Citronlamm

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Måste erkänna att jag var lite skeptisk, men det var faktiskt väldigt gott. Köttet blir sådär härligt mört att det faller isär. Tänk på att påbörja matlagningen i god tid innan ni ska äta... tar ju lite drygt 3 timmar att göra!


4 portioner

Ca 1,5 kg lammkött med ben (tex bog)
2,5 liter vatten
1 tsk sambal oelek
2 + 1 hönsbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 msk rivet citronskal
Färsk pressad juice av 1/2 citron
1 dl créme fraiche
2 dl grädde
1 msk hackad gräslök
Smör till stekning
Salt, svartpeppar

Lägg lammköttet i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Skumma av. Tillsätt sambal oelek, två buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och 2 krm svartpeppar. Koka under lock på medelvärme i cirka 2 timmar. Låt köttet svalna i buljongen i en timme. Ta upp köttet. Sila av buljongen och spara den. Plocka köttet från benet och skär i mindre bitar. Skala och hacka vitlöken. Fräs den i 1 msk smör. Strö över mjölet, låt fräsa 1/2 minut, späd med 2-3 dl av kokspadet. Tillsätt 1 buljongtärning, citronskal och citronjuice, créme fraiche och grädde. Låt koka i ca 5 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Strö gräslök över. Servera med kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar