Sidor

måndag 5 juni 2017

Stekt fläsk i löksås

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En god gammal klassiker! 


4 portioner

500 g rimmat sidfläsk, skivat
3 msk rapsolja

Löksås
40 g fett från fläskstekningen, alt samma mängd smör
4 gula lökar, finskivade
2 rödlökar, finskivade
1/4 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk vetemjöl
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1/2 knippe gräslök
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och nymald vitpeppar

Hetta upp en panna och bottna den med oljan. Lägg i fläsket och stek det krispigt. Håll fläsket varmt fram till servering och spara fettet till såsen. 

Värm upp fettet från fläskstekningen i en kastrull. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa tills det blir mjukt. Pudra över mjölet och låt det fräsa en stund. Häll i mjölk och grädde, låt puttra cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med gräslök och persilja. Servera med fläsk och skrubbad kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar