Sidor

måndag 5 juni 2017

Kålpudding

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Gott med Kålpudding! Och mycket lättare än att krångla med att göra kåldolmar..


4 portioner

480 g blandfärs
1/2 dl grötris
2 dl standardmjölk till riset
1 gul lök, finhackad
40 g smör till löken
2 1/2 dl standardmjölk till färsen, kylskåpskall 
1 ägg
1/2 dl ljus sirap till färsen
2 1/2 liter strimlad vitkål
30 g smör till kålen
1/2 dl ljus sirap till kålen
3 dl kalvbuljong
3/4 dl vispgrädde
1/2 citron, saft
Salt och nymald svartpeppar

Ställ en bunke i frysen. Koka riset klibbigt med mjölken, låt kallna. Koka löken mjuk i smöret och låt kallna. Lägg färsen i den frysta bunken och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills färsen går ihop. Tillsätt ris, lök, ägg och sirap. Blanda väl och gör ett stekprov. Krydda eventuellt medmer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan. Stek kålen i smör och sirap cirka 10 minuter tills kålen fått lite färg och är glansig. Smaka av med salt och låt svalna. Bottna  en ugnsform med hälften av kålen. Bred ut färsen över kålen och avsluta nedrestes av kålen. Värm buljongen och skeda den över och runt kålpuddingen. Grädda mitt i ugnen på 175 grader cirka 45 minuter. Häll buljongen som bildats runt puddingen i en kastrull. Koka ner den något och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med citron, salt och ytterligare sirap. Servera med skrubbad kokt potatis, rårörda lingon, pressgurka och gräddsky.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar