Sidor

onsdag 4 januari 2017

Skaldjurskrustader

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Har sparat lite på detta receptet för att göra det vid något särskilt tillfälle. Nyårsafton var ett sådant bra tillfälle för att testa göra denna som förrätt. Det blev väldigt gott! Kul att göra nåt annorlunda, blir ju lätt annars att man gör samma sak som förrätt... tex skagentoast, löjrom eller slät soppa. Det blir det oftast hos mig i alla fall.


4 portioner

2 plattor fryst smördeg
1 ägg till pensling

Skaldjursstuvning:
1/2 gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar
100 g kokta musslor
100 g handskalade färska eller frysta räkor
1 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
Pressad citron

Garnering:
Citronklyftor
Dillvippor

Värm ugnen till 200 grader. Tina och dela plattorna på mitten. Skåra dem runt om ca 1 cm in från kanten och tvärsöver. Pensla försiktigt med uppvispat ägg eller äggula, men inte på kanterna för då kan degen inte höja sig. Grädda krustaderna i ugnen i ca 10 minuter. Skala och hacka löken och fräs den i smör. Pudra över mjöl och tillsätt grädden under omrörning. Koka i ca 5 minuter under ständig omrörning. Smaka av med salt och peppar. Grovhacka musslorna och räkorna och blanda ner dem i stuvningen. Späd eventuellt med grädde för att få lagom konsistens. Rör ner dillen och gräslöken och smaka av med några droppar citron. Skär ut ett lock längs den skårade kanten på krustaderna och fyll dem med stuvning. Servera med sallad och en citronklyfta. Garnera med en dillvippa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar