6 portioner
1 kg benfri dovhjortsstek
Salt och nymalen peppar
Smör till stekning
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
Några kvistar timjan
3-4 färska eller 2-3 torkade lagerblad
7-8 enbär
4 dl rödvin + 4 dl vatten
1 msk tomatpuré
Sås:
Skyn från steken
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen peppar
Vinbärs- eller rönnbärsgelé efter smak
Ljust redningsmjöl
Hasselbackspotatis:
4-8 medelstora fasta potatisar
50 g smält smör
Salt + ströbröd
Bind upp steken med håshållssnöre och gnid in den med salt och peppar. Bryn den runt om i smör i en stekgryta. Skala och dela morot och lök. Skala och skär rotsellerin i grova bitar. Lägg alltsammans i grytan. Tillsätt timjan, lagerblad, enbär, rödvin och vatten. Vispa ner tomatpurén. Låt sjuda på svag värme under lock i 1 1/2-2 timmar. Sila av skyn från steken. Häll den i en kastrull och koka ihop tills 5 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar och lite gelé. Red eventuellt av såsen med ljust redningsmjöl. Servera med hasselbackspotatis och kokt brysselkål.
Hasselbackspotatis:
Värm ugnen till 225 grader. Skala och skiva potatisarna men inte helt igenom. Lägg dem med den skårade sidan upp i en ugnsform. Pensla på smör, salta och strö över ströbröd. Stek mitt i ugnen i ca 50 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar