Sidor

torsdag 2 juni 2016

Nötfragilité med jordgubbar

Ett recept från boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Jag har som sagt fått lite dille på att testa nya recept ur hennes bok, så idag blev det detta. Marängerna blev lite väl mörka, men det gick bra ändå. Lite svår att äta utan att ha sönder "tornet", men det var gott. Inte någon megahit, men helt ok för bara vara nåt sött efter maten till sambo och mig.
Gjorde halva receptet och gjorde två små tårtor för att det inte skulle bli en massa över.


1 tårta, 6-8 bitar

3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1 tsk nypressad citronsaft
125 g hasselnötskärnor, grovt hackade
750 g (ca 1,5 liter jordgubbar)
3 msk florsocker
1,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde

Garnering:
Florsocker och jordgubbar, färsk mynta eller citronmeliss

Vispa äggvitorna styvt till marängsmet, tillsätt sockret i små omgångar under vispningen, tillsätt citronsaften i slutet. Vänd ner hasselnötskärnorna försiktigt. Fördela smeten på tre bakpappersklädda  plåtar, i rundlar eller fyrkanter. Grädda marängbottnarna i 175 grader varm ugn i ca 30 minuter. Vänd upp dem på sockerstrött bakpapper, dra av bakpappret och låt bottnarna svalna på galler. Kör en fjärdedel av jordgubbarna och florsocker i matberedare till puré. Halvera resten av bären och vänd dem i socker. Vispa grädden styv. Lägg samman bottnarna varvade med puré, vispad grädde och halverade bär. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar