Sidor

torsdag 2 juni 2016

Jordgubbs- och rabarberpaj

Ett recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Bjöd kollegorna på denna pajen i tisdags och det var väldigt uppskattat. Men personligen tycker jag att knäckig rabarberpaj eller vanlig smulpaj är godare!


Pajdeg:
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 krm salt
150 g kallt smör
1 dl kallt vatten

Fyllning:
500 g rabarberstjälkar
1 liter jordgubbar
5 msk löst råsocker
5 msk strösocker
3 msk majsstärkelse 
1 tsk mald kanel

Pensling:
1 ägg

Kör mjöl, socker, salt och kallt smör i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt det kalla vattnet och kör hastigt till en deg. Dela degen i två bitar, packa in dem i plast och lägg dem kallt i minst 1 timme. Kavla ut den ena biten tunt och klä pajformen med den. Låt degen hänga över kanten. Kavla ut den andra biten tunt och skär den i 1 cm breda strimlor. Skär rabarberstjälkarna tunt och blanda dem med de snoppade och halverade jordgubbarna. Blanda samman de två sockersorterna, majsstärkelse och kanel, vänd ner blandningen i frukten. Fördela fruktblandningen över pajbottnen i formen och lägg degstrimlorna i rutmönster över. Vik kanterna över fyllningen och ändarna av degstrimlorna, knip samman degen lätt. Pensla ovansidan med sammanvispat ägg och sätt pajen mitt i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Skruva ner värmen till 175 grader och grädda pajen i ytterligare 1 timma. Låt pajen svalna på galler. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar