Sidor

lördag 11 juni 2016

Fläsklägg med rotmos

Ett recept ur boken Morberg lagar husmanskost av Per Morberg. Ett riktigt klassiskt recept, så himla gott! Tänk att jag inte tyckte om rotmos som barn... Svårt att förstå när jag tycker att det är så gott idag!


4 portioner.

1 kg rimmat fläsklägg
1 morot
1 gul lök
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad

Rotmos:
1 kålrot (ca 300 g)
3 morötter (ca 300 g)
Spadet från fläskläggen
6-8 potatisar (ca 600 g)
Salt och vitpeppar
Smör

Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
Skala moroten och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta av grytan från värmen och ställ den åt sidan.

Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka dem i ca 30 minuter. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det. Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör i smör efter smak. Värm fläskläggen innan den serveras med moset och flera olika sorters senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar