Sidor

lördag 25 april 2015

Röd linssoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Gjorde denna mest för att jag inte orkade gå och handla och hade ingredienserna till denna hemma.. Det blev inte superäckligt, men inte särskilt gott heller. Ska jag vara ärlig så ser den inte så aptitlig ut heller.. Ser ut som något jag redan har ätit...!


Ca 4 port.

1 stor finhackad gul lök
1-2 msk olja eller smör
1-2 tsk paprika pulver
3 dl röda linser
1  1/4 liter svag buljong
2 råskalade tärnade potatisar
Ca 2 msk tomatpuré 
1 tsk salt + lite svartpeppar

Fräs löken i en kastrull på låg värme och få i så lite fett som möjligt. Löken ska inte få färg, bara bli lite genomskinlig. Pudra över paprikapulver och rör om. Tillsätt alla övriga ingredienser och koka soppan sakta under lock i ca 30 minuter eller tills potatis och linser mosat sig. Servera soppan med bröd och ost.

Pias middagssallad

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. God, nyttig och mättande!
Enligt receptet ska det vara ris i, men jag tog matvete istället. 

3 dl kokt, avsvalnat långkornigt ris
Grovstrimlad isbergssallad
100 g fetaost 
1 burk tonfisk i vatten
1 liten burk majskorn
1/2 gul eller röd paprika i tunna strimlor
1/2 rödlök i tunna skivor
Ca 5 körsbärstomater i halvor
Svarta oliver
3 kokta ägg i halvor
1 avokado i skivor

Dressing:
2 msk olivolja
1 msk vinäger
1 pressad vitlöksklyfta
Ca 1 msk senap
Örtsalt

Blanda samman alla ingredienserna till salladen, förutom äggen och avokadon. Blanda ihop vinegretten och slå över, toppa sedan salladen med ägghalvorna och avokadon. Servera med bröd och ost.

söndag 19 april 2015

Ingefärskakor

Ett recept ur boken Njut en liten smula av Therese Wikström. En bok från det underbara fiket En liten smula som låg i Norrtälje förut. Kakorna är i alla fall supergoda! Påminner om sega kolakakor, och så den goda ingefärasmaken på det! Testa göra dom!!

Ca 65 kakor

125 g smör
1 dl grädde
1/2 citron skal + saft
3 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1  1/4 dl sirap
1 msk ingefära
1 msk bikarbonat

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa grädden. Riv citronskalet fint. Pressa saften ur citronen. Blanda alla ingredienserna och rulla till bollar stora som enkronor i diameter. Placera bollarna jämnt med ganska stora mellanrum på en plåt. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i ca 12 minuter eller tills de fått fin färg och börjar spricka i kanterna. Kakorna ska kännas lite mjuka i mitten då de kommer ur ugnen, annars blir de för hårda då de kallnat.

lördag 18 april 2015

Citronkyckling i lergryta

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Blev väldigt saftigt och gott!


1 stor kyckling i 8 bitar
1 tsk salt
1 rågad tsk citronpeppar
1 tsk söndersmulad dragon eller oregano
1 liten pressad vitlöksklyfta
2-3 msk pressad citron
Tunt strimlat skal av 1/2 citron
8 små gula skalade lökar
1 inte för stor morot i smala stavar
1 liten palsternacka i skivor eller bitar

Lägg lergrytan med sitt lock i blöt i rikligt med kallt vatten ca 30 minuter. Gnid in kycklingbitarna med salt, citronpeppar, vitlök, önskad örtkrydda och pressad citron. Lägg grönsakerna i den blötlagda lergrytan, lägg kycklingbitarna ovanpå. Fördela citronskalet över alltsammans och sätt in den våta lergrytan i kall ugn. Värm ugnen till 200 grader och låt stå 45 minuter från att värmen kommit upp till 200 grader. Servera med ris eller nudlar. 

Köttbollar med tomat

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Själv skulle jag snarare kalla det frikadeller.. Men gott var det i alla fall!

400 g nötfärs
1 dl buljong
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 knippa dill
1 tsk salt
Svartpeppar
Lite riven muskotnöt

Sås:
1 stor finhackad gul lök
1 burk (400 g) krossade tomater
1/2 tsk timjan eller 1 tsk oregano
Salt och svartpeppar

Lägg ströbrödet i en bunke och slå över buljong. Lägg i ägg, färs, dillhack, salt, svartpeppar och lite riven muskotnöt. Arbeta ihop allt till en smidig färs och låt stå ca 10 minuter. Laga såsen under tiden. Fräs löken i lite smör i en låg och vid kastrull eller gryta. Häll i burktomaterna, salt och kryddor. Koka kraftigt utan lock i ca 5 minuter. Rulla ca 12 riktigt stora"bollar" av färssmeten. Sjud bollarna i tomatsåsen - nu med lock på grytan - i ca 15 minuter. Vänd bollarna med en träsked efter ungefär halva tiden. Servera med spaghetti.

tisdag 14 april 2015

Kroppkakor

Min vän Sara berättade här om dagen att hon gjort kroppkakor.. Kom då på att jag aldrig har testat göra det själv. Så nu testade även jag! Och gott var det!!



ca 1 kg potatis, mjölig
2 ägg
2,5 dl vetemjöl (tillsätt mer mjöl om kroppkakedegen är för lös - den ska gå att forma till fyllda bollar)
1 tsk salt
Fyllning till kroppkakor: 100 gram rimmat fläsk
100 gram rökt skinka (eller ytterligare 100 gram rimmat fläsk)
1 gul lök
0,5 msk smör
2 krm kryddpeppar

Tillagning:
Koka potatisen.
Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
Gör fyllningen till kroppkakorna: Skär fläsk och ev. skinka i tärningar. Skala och hacka löken.
Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk och skinka. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
Gör degen till kroppkakorna: blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord eller skärbräde och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar av rullen ungefär 2 cm breda då blir det lagom stora kroppkakor.
Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 1 msk salt.
Lägg i hälften av kroppkakorna, låt sjuda tills de flyter upp och sedan ytterligare 5 minuter - totalt ca 10 minuter. Tag upp med hålslev. Låt vattnet koka upp igen och gör likadant med resterande kroppkakor.

söndag 12 april 2015

Pastasallad

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt och gott!


1 hel grillad kyckling
Ca 5 dl kokt pasta
1 burk urkärnade oliver
Ca 1 dl syltlök
1 kruka basilika, grovhackad
1/2 rödlök, finhackad

Vinegrette:
Ca 3 msk Olivolja
Ca 2 msk vitvinsvinäger
Ca 1 msk senap
Oregano, mejram, körvel salt och peppar

Koka pastan enligt beskrivningen. Blanda med vinegretten när den fortfarande är varm. Blanda sedan med resten av ingredienserna.

lördag 11 april 2015

Innis & Gunn Irish Whiskey Finish

Fick hem varuprov på Innis & Gunn Irish Whiskey Finish, och måste säga att den faktiskt var god! Påminner om Guinness, men godare, inte lika mättande..!




Innis & Gunn Irish Whiskey Finish 2015 – Stouten lagrad på irländsk whiskeyek är tillbaka

Den 6:e mars återlanserar det skotska ale-huset Innis & Gunn sin populära stout Innis & Gunn Irish Whiskey Finish. Det är fjärde året i rad man släpper stouten på Systembolaget. Den har varit otroligt populär varje gång och sålt slut trots den stora volymen som släpps. Denna gång kommer 50 000 flaskor till Sverige.
 
Innis & Gunn Irish Whiskey Cask är en mustig mörk stout som man valt att slutlagra på irländsk whiskeyek. Detta ger ölet ytterligare en smakdimension och en touch av den Irländska whiskeystilen. Inslag av karaktäristiska stout smaker som mörk choklad och bränt socker samsas med Innis & Gunn’s karaktäristiska toner av vanilj och ek som kommer från lagringen på ek. 
 
- Årets upplaga av Irish Whiskey Finish är precis som tidigare versioner underbart balanserad men ändå komplex i smaken. Vårt mål med alla våra eklagrade ales är att smakupplevelsen ska vara mångfacetterad utan att för den skull bli svårdrucken. Öl ska vara gott och samtidigt spännande tycker vi på Innis & Gunn, berättar bryggmästare Dougal Gunn Sharp. 
 

Stouten lanserades för första gången 2012 och har återkommit de senaste åren då den rönt ett otroligt stort intresse bland svenska ölälskare. 
 
Artikelnummer: 11958. Pris: 26.40 kr.Alkoholhalt: 7,4 %. 
Volym: 330 ml. 
 
Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent har bestämt sig för att skapa en whisky med smak av ale och bryggmästaren Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagring på samma fat. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp ett telefonsamtal där en chef vid destilleriet berättar att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare bara slängts bort. Arbetarna på golvet hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet smakade fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer till en törstig värld. 

torsdag 9 april 2015

Mia Fresh and Crisp,

Fick en flaska mousserande. Tänker direkt tillbaka på examen, då drack jag nämligen samma vin. Hur som helst så tycker jag att det är gott, det är friskt och lättdrucket.







Nu följer Mia Wines upp succén med Mia Moscato och lanserar Mia Fresh and Crisp, ett nytt krispigt mousserade vin från Spanien. Vinmakerskan Gloria ville skapa ett lättsamt vin som avnjuts perfekt med vänner som aperitif innan middagen eller under en härlig festkväll.
Vinet är torrt med inslag av frisk citrus.
 
Mia Fresh & Crisp är framtaget av vinmakerskan Gloria Collell, vars mål har varit att ta fram en linje viner som är mycket fruktdrivna och aromatiska i lättillgänglig, ren och rak stil. 
Gloria växte upp i den katalanska regionen i Spanien - området på östkusten, centrerad runt Barcelona. Glorias familj har alltid varit vinmakare och det blev naturligt för Gloria att fortsätta i familjens fotspår.
Mia Fresh & Crisp är ett vin som produceras av Freixenet, som är beläget i byn Sant Sadurni d’Anoia i Katalonien i norra Spanien. Detta familjeföretag har över 150 års erfarenhet av vinframställning och har skapat sig ett namn världen över genom sina mousserande kvalitetsviner.
 


Vinet finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment.

Se länk här:  http://miawines.se/

Artikelnummer: 77977
Land: Spanien 
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 11,5
Druvsammansättning: Macabeo, Xarel·lo and Parellada
Utseende: Ljusgul färg
Doft: Fruktig doft med inslag av citrusfrukt, krispiga päron och gröna
äpplen.
Smak: Ett friskt mousserande vin med druvtypiskta inslag av päron, fläder
och citrus. Lång aromatisk, eftersmak med en krämig mousse
Passar till: Serveras vid 6-8 grader till plockmat eller som sällskapsdryck.
Pris: 59kr