Sidor

fredag 20 december 2013

Clementinkonfekt

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Dumt att det inte stod i receptet hur många clementiner man skulle ha..men jag behövde 10 stycken. Tyvärr upptäckte jag att jag hade för lite glukos.. när jag redan hade börjat såklart..så dom blev lite lösare i konsistensen än vad de ska vara.. men de var ändå goda.



4 dl saft från färska clementiner (ca 10 st)
3 msk flytande fruktpektin
4½ dl strösocker
100 g glykos ( ca 1 dl)
(ev. ½ tsk apelsinblomvatten)
ca 2 dl strösocker till garnering

Pressa clementinerna i en citruspress. Blanda ut pektinet i clementinsaften och häll det tillsammans med socker och glykos i en tjockbottnad kastrull. Blanda ordentligt och koka till 110 grader. Rör om då och då så att det inte bränner vid. (Häll i apelsinblomvattnet när det kokat klart). Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll upp marmeladen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 4 timmar. Vält upp marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och skär den i fyrkanter, ca 2 centimeter stora. Häll socker i en djup tallrik och vänd runt bitarna. Lägg konfekten i en burk och förvara i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar