Sidor

söndag 29 december 2013

Banoffee pie

Bjöd på denna ikväll när jag hade baby shower för min vän Malin! 

Själv blev jag bjuden på denna underbart goda pajen på den årliga släktmiddagen. har testat banoffee pie en gång förut, för kanske 5 år sedan.. den var också god, men absolut inte i klass med denna. var bara tvungen att be om receptet! Rekommenderar verkligen denna!




400 g digestivekex
175 g smör
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering

Kexbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens. Ta upp burkarna och låt dem svalna. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.

Brända mandlar:
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna. Hacka mandeln grovt.

Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar