Sidor

fredag 28 juni 2013

Marockansk tagine

Huvudrätten på min marockanska bloggfest! Supergott! Köttet verkligen föll isär. Det blev bara över väldigt lite mat, det är ett bra betyg!




700 g nötkött, tex. stek
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk malen spiskummin
1/2 g saffran
2 tsk paprikapulver
1 kanelstång
1 1/2 msk färskriven ingefära
1 1/2 msk kalvfond från flaska
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser
1 dl skållad, skalad mandel
1 msk pressad citronsaft
(ca 1 tsk harissa)
1 dl hackad bladpersilja


Skär köttet i mindre bitar, ca 3x3 cm. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ köttet åt sidan så länge.
Hacka lök och vitlök. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Pudra över kryddorna och låt dem fräsa med en liten stund.
Lägg över köttet i grytan och häll på fond och vatten. Koka på svag värme under lock ca 1 timme. Rör någon gång under tiden.
Lägg i aprikoserna och låt koka i ytterligare 20 minuter.
Rosta mandeln i en torr och het panna.
Smaka av grytan med citronsaft, harissa, och salt. Strö över mandel och persilja. Servera med couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar