Sidor

lördag 6 februari 2021

Vitkålssoppa och frikadeller med nya smaker

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. På bilden i boken såg soppan verkligen trist ut, men så fel jag hade, den var faktiskt väldigt god! Härligt smakrik buljong. Denna soppan passar perfekt när man kommer in efter en kall vinterdag. 



4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

600 g vitkål utan stock

Olivolja att steka i

1 liter vatten

2 hönsbuljongtärningar 

3 lagerblad

5 kryddpepparkorn

Ev. Salt

Frikadeller med bacon:

70 g bacon

1/2 skiva formbröd

1/2 dl vatten

300 g blandfärs

2 msk finhackad gul lök

1 vitlöksklyfta

1/2 dl finhackad bladpersilja 

1 tsk torkad oregano

1/2 tsk salt

Servering:

Bröd

Börja med frikadellerna. Skär baconet i bitar och stek i en stekpanna. Lägg baconbitarna på en skärbräda och dela dem i riktigt små bitar. Smula brödet i en bunke. Tillsätt vattnet och låt blandningen dra en stund. Rör ner bacon, blandfärs, lök, riven eller pressad vitlök, bladpersilja, oregano och salt. Forma små köttbullar av smeten. Hacka löken och pressa eller riv vitlöken till soppan. Skär vitkålen i ganska små bitar. Stek all lök i en gryta, löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt vitkål, vatten, hönsbuljongtärningar, lagerblad och kryddpepparkorn och låt alltsammans koka i 40 minuter. Tillsätt frikadellerna och koka soppan i ytterligare några minuter tills de är genomkokta. Smaka av soppan med eventuellt mer salt. Servera med ett gott bröd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar