Sidor

torsdag 18 februari 2021

Kålpudding

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Enligt hennes recept skulle man även göra äppelmos till, men eftersom jag redan hade hemgjort i kylen så hoppar jag över den delen av receptet!



4 portioner 

200 g kontaktlista potatis

300 g blandfärs

1 1/2 tsk torkad oregano

3/4 tsk torkad timjan

1 ägg

1 dl mjölk

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

800-900 g vitkål utan stock

Smör eller rapsolja att steka i

Salt

2 msk ljus sirap

Sås:

2 msk smör eller rapsolja

2 msk vetemjöl 

1 dl mjölk

2-3 dl sky från kålpuddingen

Salt och peppar

Servering:

Saltgurka

Lingonsylt

Äppelmos


Riv potatisen grovt på ett rivjärn. Blanda potatis, blandfärs, oregano, timjan, ägg, mjölk, salt och peppar till en lös smet i en bunke. Skär vitkålen i bitar och stek den i omgångar i smör eller rapsolja i en stekpanna. Salta. Varva vitkål och färs i en smord ugnsfast form. Ringla över sirap. Stek kålpuddingen i mitten av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter. Om kålpuddingen riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

Smält smöret till såsen i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det löser sig. Späd med mjölk och sky från kålpuddingen. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera kålpuddingen med kokt potatis, äppelmos, saltgurka och lingonsylt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar