Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Tyckte att det blev väldigt rinnigt, och ganska så smaklöst, verkligen ett av de sämsta moussakarecept jag nånsin gjort. Min sambo däremot, som annars inte ens gillar moussaka, tyckte att det var supergott. Så komiskt. Så olika smaken kan vara ändå...
4 portioner
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chili
Olivolja
500 g lamm- eller nötfärs
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 msk torkad mynta
2 lagerblad
Ca 3 dl vatten
Salt och svartpeppar
Ca 130 g urkärnade svarta Kalamataoliver
1 stor zucchini
250 g mozzarella
Rivet skal från 1 stor citron
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka även chilin fint. Hetta upp olivolja i en vid ugnssäker kastrull. En ugnssäker stekpanna med lite högre kanter går också bra. Bryn färsen och tillsätt därefter lök, vitlök samt chili och låt detta fräsa tills löken är mjuk. Tillsätt krossade tomater, mynta och smula ner lagerbladen. Skölj ur konservburken med kallt vatten (ca 3 dl) och tillsätt även detta. Krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka samman på medelvärme och utan lock i 25-30 minuter. Rör om då och då under tiden och smaka slutligen av med salt och peppar. Rör ner oliverna i köttfärssåsen. Skär zucchinin i halvcentimetertjocka skivor och tryck ner dessa försiktigt i köttfärssåsen. Riv mozzarellan i mindre bitar och strö dem och citronskalet ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 25 minuter eller tills zucchinin är mjuk och mozzarellan har fått fin färg. Låt stå i cirka 15 minuter före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar