Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Supergott! Så kul att testa en ny sorts variant på moules mariniére. Detta var verkligen en höjdare! Chorizon passade perfekt till och en lagom sting i soppan. Rekommenderas!
4 portioner
2 nät färska blåmusslor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1/2 chili
2 stora morötter
3 chorizo eller annan kryddstark korv
Ca 2 msk olivolja
2 - 2 1/2 msk rökt paprikapulver
4 1/2 dl torrt och oekat vitt vin
4 1/2 dl grädde
1/2 kruka timjan, bladen
Salt och svartpeppar
Till servering:
Gott bröd
Lägg musslorna i en stor bunke och skölj dem noggrant under rinnande kallt vatten i cirka 5 minuter. Kasta alla trasiga musslor. Skrapa därefter bort det ”skägg” som ibland sitter längs med kanterna, det går enklast med en vass skalkniv. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka även chilin. Skala och tärna morötterna fint. Skär korven i tunna slantar. Hetta upp en vid kastrull med olivoljan och fräs lök, vitlök och chili tills löken har blivit mjuk. Tillsätt paprikapulvret, morötterna och korven och bryn tills korven har fått fin färg. Höj värmen till maxvärme, lägg ner musslorna och lägg på locket. Låt allt fräsa ordentligt i någon minut. Rör om då och då. Tillsätt vin, grädde samt timjanblad och låt koka under lock i ytterligare cirka 5 minuter på hög värme. Ta upp och kasta alla musslor som eventuellt inte har öppnat sig. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar