Sidor

torsdag 10 september 2020

Lammtagine

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Älskar långkok, köttet blir så mört och gott! Har aldrig gjort något med harissa förut, var orolig att det skulle bli väldigt starkt men det blev ett alldeles lagom sting.



Ca 6 portioner

2 stora gula lökar

3 vitlöksklyftor 

600 g benfritt lammkött, tex stek eller grytbitar

Smör

(1 1/2 msk malda korianderfrön)

1 tsk nymortlad kardemumma

3 tsk harissapasta 

1 1/2 - 2 tsk salt 

150 g torkade aprikoser

1 dl russin

8-9 dl lamm- eller kalvbuljong

3 msk tomatpuré 

Svartpeppar 

Hackad persilja att strö över

Till servering:

Couscous 

Skala och hacka lök och vitlök grovt. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Hetta upp en stor gryta eller kastrull med smör och bryn köttet tillsammans med (korianderfrö), kardemumma och harissa. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills det är mjukt. Tillsätt salt, torkad frukt, buljong och tomatpuré. Koka upp, skumma av och låt sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme eller tills köttet är mört. Tillsätt under tiden mer vätska om det behövs. Krydda med rikligt med svartpeppar och toppa med hackad persilja. Servera gärna tillsammans med couscous.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar