Sidor

måndag 11 november 2019

Kyckling i vin

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Det var några år sen sist jag åt kyckling i vin, eller coq au vin som man också kallar det. Mindes det som inte särskilt speciellt... men det måste ha varit ett dåligt recept, för detta var ju verkligen supergott! Så saftigt och god gryta!


8 portioner

1,2 kilo urbenad kycklinglårfilé
2 tsk salt
1 msk timjan
1 msk + 1 msk smör
250 g smålök
2 paket stekfläsk (a 150 g)
400 g champinjoner

Sås:
2 gula lökar
1 paket stekfläsk (ca 150 g)
4-5 vitlöksklyftor
4 dl rött vin
4 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
1 msk torkad timjan
2 hönsbuljongtärningar
2 msk maizena majsstärkelse

Putsa kycklingköttet och skär det i mindre bitar. Blanda kyckling, salt och timjan. Ställ åt sidan.
Skala och klyfta löken, skär fläsket grovt. Fräs lök och fläsk tills löken mjuknat och fläsket fått lite färg. Pressa i vitlöken och värm någon minut. Sila av stekfettet. Lägg blandningen i en stekgryta. Tillsätt vin, vatten, tomatpuré, soja och timjan och smula buljongtärningarna över. Sjud ca 30 minuter under lock. Stek under tiden kycklingen i smör i omgångar, 2-3 minuter på varje sida. Skala och stek löken i smör. Strimla och stek fläsket 2-3 minuter. Skölj och svampen i fjärdedelar. Fräs champinjonerna i smör 2-3 minuter. Red av såsen med majsstärkelsen utförd i vatten. Vispa och låt såsen koka upp. Lägg i kycklingen och sjud på låg värme ca 5 minuter. Blanda ner lök, fläsk och champinjoner före servering. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar