Sidor

måndag 27 maj 2019

Kalops

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Blev ju sugen på att göra kalops när jag gjorde inlagda rödbetor! Det är ju så himla gott med kalops, helt klart en utav mina favoriträtter.

8 portioner

1,2 kilo grytbitar av benfri högrev eller märgpipa
2 gula lökar
1 morot
2 msk smör
2 lagerblad
5-6 kryddpepparkorn
5-6 vitpepparkorn
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2 msk vetemjöl
2 mörka oxbuljongtärningar
1 liter vatten
1-1 1/2 tsk salt

Skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar. Hetta upp en stekpanna. Lägg i 1 msk smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt i 1 1/2 - 2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen. Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar