Sidor

tisdag 14 maj 2019

Indisk currygryta

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Älskar sånna här grytor som kokar länge så de blir riktigt möra och goda. Men det tog ca 1 timme att göra iordning allt, och sen skulle det koka i två timmar. Men det är ju värt det!

8 portioner

1,2 kilo högrev av lamm eller nötkött
2 msk smör
1 dl vatten + 5 dl vatten
3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 äpplen
2 msk rapsolja
1-2 msk curry
1 msk röd currypasta
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk kinesisk soja
1/2 dl mango chutney eller söt het chilisås
1 1/2 mörk oxbuljongtärning
1 dl matyoghurt (10 %)
1/2 tsk salt
2 1/2 msk vetemjöl

Tillbehör:
Ris
Gurka
Mango chutney
Yoghurt
Cashewnötter
Banan

Putsa köttet och skär det i mindre bitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten mellan stekningarna. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills löken mjuknat utan att den får färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med ca 1 minut under omrörning. Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt 5 dl vatten. Blanda väl. Koka upp och låt sedan grytan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1 1/2 - 2 timmar, tills köttet är riktigt mört utan att det faller sönder. Smaka eventuellt av med mer salt. Servera grytan med ris, gurka, mango chutney, yoghurt, cashewnötter och skivad banan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar