Sidor

torsdag 31 maj 2018

Tafelspitz

Ett recept ur boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Lite komiskt att detta receptet är med i både denna och i Leif Mannerströms bok  Husmanskonster som jag också gör mycket ur just nu. Speciellt eftersom jag aldrig hört talas om rätten innan. Men det var i alla fall väldigt gott. Köttet blev riktigt mört och gott. Känns som riktig klassisk husmanskost.


4 portioner

800 g rostbifflock eller högrev

1 tsk salt

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

1 knippe färsk timjan

2 persiljestjälkar

2 morötter

1 palsternacka

200 g savoykål 

2 dl äppelmos (gärna hemkokt med bitar i)

2 msk riven pepparrot

Kokt mandelpotatis eller mandelpotatispuré 


Putsa köttet fritt från senor. Lägg i en kastrull, täck med vatten och tillsätt salt, lagerblad, vitpeppar, timjan och persiljestjälkar. Koka under lock 1-2 timmar. Prova om köttet är färdigkokt: en stekgaffel ska släppa taget om man sticker in den i köttet och lyfter rakt upp. Köttet ska ha en innertemperatur på ca 75 grader. Skala och skär morötter och palsternackan i slantar. Ta bort bladen från kålen och skär bort den tjocka mittbiten. De ska läggas som hela blad i kastrullen. Ta upp köttet ur buljongen och skär i centimetertjocka skivor. Lägg tillbaks köttet i buljongen tillsammans med grönsakerna och koka i ytterligare ca 3-5 minuter. Blanda äppelmoset med pepparroten och smaka av med salt och peppar.

Servering:

Lägg upp på tallrik och servera med äppelmoset, samt kokt mandelpotatis eller mandelpotatispuré. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar