Sidor

torsdag 24 maj 2018

Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept från boken Upp i vikt kvickt av Sven Melander. Så enkelt att göra och så himla gott! Helt klart en favorit.



6 portioner

Ca 1 kg fläskkarré

125 g katrinplommon

Ca 3 dl kalvfond (vatten och buljong eller fond)

Salt och peppar

1 msk vetemjöl

Vatten till redning

2 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 msk soja

1 1/2 msk svart vinbärsgelé

1/2 msk kalvfond (koncentrerad kalvfond)

50 g smör

Potatis

Inlagd gurka

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskkarrén och späcka köttet med katrinplommonen. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn den runt om i en gjutjärnspanna med smör. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen. Om du har en karré med ben i, var noga med att termometern inte kommer för nära benet. Slå på 1 dl kalvfond och sätt in den mitt i ugnen. Stek till en innertemperatur på ca 75 grader. Ös köttet under stekningen då och då och tillsätt fond om det behövs. Ta ut steken när den nått rätt temperatur, slå in i folie och låt vila. 

Vispa ur pannan med kalvfond och koka upp. Rör ut vetemjölet med lite vatten och vispa ner i grytan, tillsätt mjölk, grädde, soja, gelé och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda ca 10 minuter. Vispa ner smöret i såsen strax innan servering. 

Skär upp steken och servera med kokt potatis, svart vinbärsgelé och inlagd gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar