Sidor

onsdag 27 december 2017

Edward Bloms julsill

En till sorts sill från årets julbord... många sorter blev det! Denna var hur som helst kryddig och god!


 1 stor burk 
  • 400 g saltsillfiléer

Till lagen

  • 3 ,5 dl vatten
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 kanelstång, krossad
  • 1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)
  • 5 krossade nejlikor
  • 10 hela nejlikor
  • lite muskotblomma
  • finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)
  • lite halvkrossad kardemumma
  • 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
  • 1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen.)

  1. Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisningarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad inläggningssill).
  2. Koka ingredienserna till lagen, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Det är mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
  3. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Varva bitarna med finhackad morot, purjo- och rödlök. Häll över lagen.
  4. Låt stå i minst två, helst tre dygn i kylskåpet. Rör om en gång om dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar