Sidor

måndag 5 juni 2017

Sjömansbiff

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Har testat Sjömansbiff några gånger förut och detta är helt klart en utav de bättre! Men jag tycker ändå att det är ganska så tråkig maträtt.. 
Fick inte tag på västeråsgurka så fuskade och köpte färdiginlagd, men tar med hur du kan göra egen om du vill testa.


4 portioner

Sjömansbiff
600 g oxinnanlår, tunt skivat
4 gula lökar, skivade
80 g smör
6 dl kalvbuljong
2 dl ljust öl, helst Leffe
1/2 knippe persilja, grovhackad
800 g fast potatis, skalad och i 1/2 cm tjocka skivor

Kryddpåse
8 hela kryddpepparkorn
4 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
Salt

Saltgurka
3 kg västeråsgurka eller annan liten gurka
2 liter vatten
2 dl + 1/2 dl salt
4 dl ättiksprit, 12 %
2 msk strösocker
Krondill alt vanlig dill med stjälk
1/2 dl gula senapsfrön
1/2 pepparrot, skalad och i 1/2 cm stora tärningar

Fräs löken med hälften av smöret i en stor kastrull. Tillsätt buljong, öl och kryddpåse. Låt puttra några minuter. Ta upp hälften av löken och lägg den åt sidan. Bryn köttet hårt i resten av smöret. Lägg sen ner köttet i kastrullen med buljongen. Sjud tills köttet är klart, cirka 1 timme. Ta upp kött och lök och håll det varmt. Lägg ner potatisskivorna och resten av löken i kastrullen med buljongen och sjud potatisen precis färdig. Ta upp potatisen och varva den med lök och kött i en form eller vid kastrull. Koka ner buljongen något. Smaka av med salt och sila den över sjömansbiffen. Avsluta med persilja.

Saltgurka:
Koka upp vatten, 2 dl salt, ättika och socker. Låt kallna helt. Gnid in gurkorna i 1/2 dl salt och låt rimma över natten. Skölj av saltet, torka gurkorna och skär dem i grova bitar. Varva gurka, dill, senapsfrön och pepparrot i glasburkar. Häll över lagen och tillslut burkarna. Låt stå minst 1 dygn i kyl före servering. Håller flera månader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar