Sidor

måndag 5 juni 2017

Rimmad lax

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En riktig klassiker! Så himla gott! Känns som somrig mat!


4 portioner

Rimmad lax
500 g färsk laxfilé med skinnet kvar
1/2 dl salt
2 msk strösocker
1/2 citron, rivet skal
1/2 knippe dill i bitar

Dillstuvad potatis
800 g fast potatis, skrubbad
10 g smör
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl standardmjölk
1/2 citron, rivet skal
1/2 knippe dill, grovhackad (spara några vippor till servering)
Salt och nymald vitpeppar
1 citron, kärnfria klyftor till servering

Gnid in salt, socker och citronskal runt om hela laxen. Lägg laxen i en form och täck med dillen. Låt stå i rumstemperatur några timmar så att salt och socker smälter och rimningen kommer igång. Ställ in laxen i kylen och låt rimma cirka 2 dygn, beroende på hur hårt du vill ha den rimmad. Ta bort dillen, torka av laxen och skiva den grovt.
Koka potatisen så den precis är klar. Låt den kallna helt, dela och ställ åt sidan. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vid servering: koka upp såsen igen, lägg i potatisen och låt allt bli varmt. I sista sekund dunkas dillen i. Servera med lax, citronklyftor och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar