Sidor

måndag 5 juni 2017

Matjessill

Ett recept från boken Husman av Stefan Ekengren. Har aldrig ätit matjessill med brynt smör förut! Det va verkligen supergott! Testade göra picklad blomkål löjrom och rädisor till, men kändes som att man hade kunnat hoppa över det.


4 port.

400 g matjessill i grova bitar
600 g fast potatis, gärna färsk
4 ägg, löskokta, skalade och i grova bitar
1 rödlök, finhackad
1 kruka gräslök, finhackad
1 kruka dill, grovhackad
200 g smör, brynt

Picklad blomkål
1/2 dl ättiksprit, 12%
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1/2 blomkålshuvud, i små buketter

2 vittoppiga rädisor
40 g löjrom, gärna kalixlöjrom

Koka potatisen och låt den svalna något. Skiva den grovt och lägg i botten av ett fat. Fortsätt bygga på med först matjessill, sen ägg, rödlök, gräslök och dill. Skeda över det varma smöret precis innan servering. 

Ta det vidare:
Koka ihop ättika, socker och vatten. Häll det över blomkålen och låt kallna. Skiva rädisorna tunt och lägg i isvatten fram till servering. Låt eventuellt löjrommen rinna av i ett kaffefilter, men har du valt kalixlöjrom behövs inte det. Lägg på blomkål, rädisor och löjrom på varje tallrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar