Sidor

torsdag 20 april 2017

Torskrygg med ägg- och persiljesås

Ett recept från Stefan Ekengrens bok Husman. Enkelt och gott recept!


4 portioner

500 g färsk torsk i portionsbitar, helst ryggbitar
1 liter vatten
1/2 dl salt
2 msk färsk dill
40 g smör

Äggsås:
20 g smör
2 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl standardmjölk
1/2 citron, rivet skal
3 ägg, precis hårdkokta och grovtärnade
1/2 knippe persilja, grovhackad
Salt och nymald vitpeppar

Vispa vatten och salt kraftigt i några minuter tills saltet löses upp. Lägg i torsk och dill, låt rimma 10 minuter. Ta upp torsken och skölj den hastigt i kallt vatten för att stanna av rimningsprocessen. Lägg torsken i en ugnsfast form och klicka över smöret. Häll på lite vatten så att botten på formen precis täcks. Täck med aluminiumfolie. Baka mitt i ugnen på 200 grader cirka 15 minuter, beroende på hur tjock fisken är. Har du en termometer kör du tills fisken är 48 grader i mitten. 

Äggsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ägg och persilja. Slå såsen över fisken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar