Sidor

söndag 30 augusti 2015

Kotletter med kryddig grillsås

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Helt okej recept men ingen smaksensation...


4-6 fläskkotletter 
2 msk mangochutney
1-2 msk olja
1 msk pressad citron
1 tsk curry
1/2 tsk mald ingefära
1/4 tsk kanel
1/2 tsk salt

Blanda allt till såsen. Pensla den på köttet. Låt dra ca en halvtimme. Grilla 3-4 minuter på varje sida. Salta eventuellt lite extra när köttet är klart och servera med potatis, sallad och mangochutney.

Fläskfilé med curry och banan

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Passade på att göra detta när sambo var iväg och golfade, han gillar nämligen inte när det är banan i mat. Men jag tycker däremot att drygt gott! Däremot ångrar jag att bag tog crème fraiche i, blev en lite syrlig smak. Hade nog varit godare med grädde istället.


1 fläskfilé 
4 dl crème fraiche eller grädde
2 bananer
Ca 1 msk curry
Salt och peppar
Smör att steka i

Stek fläskfilén i skivor i lite smör. Lyft åt sidan och håll varmt. Skiva bananerna och stek efter köttet. Pudra över curry och slå över grädde eller crème fraiche. Låt allt puttra utan lock i några minuter. Lägg tillbaka köttbitarna och värm det hela - nu under lock. Servera med ris och chutney. 



Ringblomssalva

Hade ringblommor i trädgården i år, så testade att göra lite ringblomssalva! Perfekt present till nära o kära.
Burkarna köpte jag för 10 kr styck på Ö&B.



Olja
Ringblommor

1 del ringblomsolja
3 delar olja
+1/4 bivax
(500 g olja + 125 g bivax)

Jag plockade massor med ringblommor och la i en glasburk (med lock) och täckte bladen med rapsolja. Vilken olja som helst går bra, men jag tycker att olivolja inte luktar så gott. 
Låt glasburken stå i soligt fönster 3 veckor. Vänd på burken då och då.
Sila av blommorna. 
Väg oljan och tillsätt 3 gånger så mycket olja. 
Sen värmer du allt och tillsätter 1/4 bivax.
Till 500 g olja blir det alltså 125 g bivax.
Smält allt över vattenbad. Låt svalna under omrörning. Häll sedan upp på i små burkar. (Allt stelnar ganska så fort, så rör ordentligt så det inte blir klumpar)





torsdag 20 augusti 2015

Mangoldsås med ost

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Helt okej vardagsmat, inget superspännande.

1 msk Smör
2 vitlöksklyftor
Ca 300 g färsk mangold
2-3 dl crème fraiche
Ca 1 dl riven parmesan

Koka sköljda mangoldblad i lättsaltat vatten några minuter. Häll av vattnet noga. Kör bladen i food processor eller hacka dem fint för hand. Blanda hacket med finhackad smörfräst vitlök och crème fraiche och värm till kokpunkten. Lyft åt sidan och rör till sist ner färskriven parmesan. Servera med pasta.




onsdag 19 augusti 2015

Cashew kyckling

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt och gott recept! 

4 port.
1 färsk kyckling eller 400 g kycklingfilé
1 1/2 dl cashewnötter 
1 purjolök i strimlor på snedden
2 dl bambuskott eller böngroddar

Marinad av:
3 msk vanlig olja
1 msk sesamolja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk ostronsås
2 msk flytande honung
1 msk sesamfrön
8 hela kardemummor
2 msk soja
Grönsallad att dekorera med

Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Eller skär kycklingfilén i tjocka strimlor. Blanda allt till marinaden i en skål och lägg ner köttbitarna. Rör om ordentligt, så att det kommer marinad runt varje bit. Täck och ställ in i kylskåpet i minst 3-4 timmar. Ta sedan fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Gör under tiden i ordning de grönsaker som ska serveras till. Fräs purjo och bambuskott. En del av det purjogröna skärs i prydliga strimlor och på orientaliskt vis lite på snedden. Ställ åt sidan så länge. 
Stek sedan först nötterna någon minut i wok med en aning olja i botten. Nötterna ska få lite färg. Ta upp dem så länge. Stek sedan de marinerade kycklingbitarna. Ta inte allt kött på en gång, utan fyll bara pannan till 1/3 i taget.
Lägg, när allt kött har fått färg, tillbaka de redan brynta bitarna och låt nu allt kycklingkött steka i 12-15 minuter. Rör om med trästekpade då och då under tiden. Mot slutet är det dags att lägga i grönsakerna och låta dem steka med några få minuter på stark värme, de ska fortfarande vara krispiga. Lägg också tillbaka cashewnötterna. Servera köttet på en bädd av fina salladsblad. Osaltat jasminris till. 

söndag 9 augusti 2015

Rostad potatissallad med bacon och senapsfrön

Ett recept ur buffétidningen som jag rev ur och sparade... Såg så gott ut, så tänkte att jag måste prova. Och riktigt god var den!! Denna kommer jag utan tvekan göra igen. Kul att den är så annorlunda också!


Ca 6 port.

1 kg små färskpotatisar
1 1/2 msk gula senapsfrön
2 + 2 msk äppelcidervinäger
1 dl majonäs
1 tsk hackad färsk rosmarin
1/2 dl hackad persilja
1 pkt bacon (140 g)
1 ask körsbärstomater
1/2 hackad rödlök
Olivolja
Salt och peppar
Persilja till garnering

Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna, lägg i senapsfröna och täck med lock tills de börjar poppa. Tillsätt 2 msk äppelcidervinäger och låt koka ca 1 minut under lock på svag värme. Låt svalna. Blanda majonäs, 2 msk äppelcidervinäger, rosmarin, persilja och senapsfräset. Förvara övertäckt i kylen. Sätt ugnen på 225 grader. Dela ev. potatisarna om de är stora. Lägg på en plåt och blanda runt med 3 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills potatisen fått lagom färg. Låt svalna. Strimla baconet och stek krispigt. Låt rinna av på hushållspapper. Skär tomaterna i halvor. Blanda potatis och bacon med majonäs, tomater och rödlök. Garnera med persilja.



lördag 8 augusti 2015

Hemmagjort iste

Det är verkligen busenkelt att göra hemmagjort iste! Inte bara billigare än köpt iste, även nyttigare!


Te
Socker
Pressad citron
Is

Koka upp vatten och gör te av den sort du tycker om. Denna gången gjorde jag på rött te. Blanda i socker och pressad citron efter smak. Jag tog ca 2 dl socker och 2 msk citron till 1 liter te. (Tycker att det ska vara lite extra sött)
Låt stå för att svalna. Blanda i is. Färdigt! 

fredag 7 augusti 2015

Fröknäcke

Ett recept från en kollega. Har aldrig gjort knäckebröd förut, så det var kul att testa! Och det var mycket lättare att göra än vad jag trodde att det skulle vara. Supergoda som de är eller med ost. Detta kommer jag lätt göra igen!


2 dl majsmjöl
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 dl vatten
1/2 dl neutral olja

Koka vattnet och blanda med oljan. Häll över mjöl och fröblandningen. Kavla ut mellan bakplåtspapper på plåt. Skär i bitar före gräddningen och strö över flingsalt. Grädda i ca 1 timme i 150 grader. 

Frötunalimpa

Ett recept jag fick av en kollega för ett tag sedan. Skönt att man inte behövde vänta på att det skulle jäsa, men det skulle däremot vara länge i ugnen.
Nybakat bröd är alltid gott, så visst var det det, men det var ändå inte nån personlig favorit..


7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl torkade aprikoser, hackade
1 dl russin
1 dl hasselnötter, hackade
1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, russin, aprikoser och hasselnötter i en bunke. Blanda noga ihop filmjölk, bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop mycket försiktigt. Smörj två brödformar (a 1,5 liter). Fördela smeten och strö lite mjöl över. Grädda dem längst ner i ugnen på 175 grader 1 timme och 50 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i en handduk i minst 5 timmar.

Krusbärskräm

Kräm är så himla lätt att göra, brukar alltid göra rabarberkräm, men nu hade jag massor med krusbär, så blev lite Krusbärskräm!


1 liter krusbär
Ca 7 dl strösocker
Ca 3 dl vatten
3 msk potatismjöl

Koka upp socker, krusbär och vatten. Låt koka i några minuter, tills du tycker att bären löst upp sig lagom mycket. Smaka av om du tycker att det är surt och vill ha i mer socker. Blanda ut potatismjölet i lite vatten och rör i det. Låt sedan koka några minuter till under omrörning.
Låt svalna, servera sedan med mjölk! 

Whiskey och krusbärsmarmelad

Hade så mycket krusbär i år, så tänkte att jag skulle testa göra två varianter, en med rom och en med whiskey. Tog även två olika sorters recept. Med facit i hand var båda recepten bra. 


1 liter krusbär, frusna/färska
ca 350 g syltsocker
3 msk whiskey

1. Koka upp krusbär och syltsocker, lå koka ca 5-8 min.
2. Rör ned whiskey.
3. Häll upp på burkar diskade i diskmaskinen, låt dem svalna. Förvara i kylen/frys in.

Krusbärsmarmelad med kanel, vanilj och rom

Min svärmor brukar göra supergod krusbärsmarmelad, så i år tänkte jag att jag också skulle testa! Är supergott till ost och kex.

1 dl vatten
2 liter krusbär
2 st vaniljstänger
1 kanelstång
3 msk rom
8 dl syltsocker

1. Snoppa och skölj krusbären. koka krusbär och vatten utan lock i ca 15 minuter.

2. Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Tillsätt vanilj, kanel och socker, koka upp och koka ytterligare 10-15 minuter utan lock. Gör geléprovet.

3. Plocka upp vaniljstängerna och kanelstången. Skumma. Låt marmeladen vila i 15 minuter, rör då och då. Blanda ner romen.

4. Ös upp på rena, varma burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen i kylen.

torsdag 6 augusti 2015

Krusbärspaj

Ett recept ur boken Ut i trädgårdens skafferi. Fick den boken för många år sen, perfekt när man ska hitta på nåt att göra på bär eller annat från trädgården. Har även boken Ut i naturens skafferi.
Hur som helst så plockade jag massor med krusbär häromdagen... Blev då detta receptet! God paj, men tycker att smulpaj är godare!

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 liter krusbär
1/2 dl strösocker
1 msk maizenastärkelse

Till pensling:
1 äggvita

Hacka samman mjöl och matfett till pajdegen. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Låt degen ligga i kylskåpet ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Snoppa och skölj krusbären. Låt dem rinna av. Kavla ut 2/3 av degen och klä en pajform (ca 25 cm i diameter) i botten och på kanterna med deg. Blanda socker och maizenastärkelse. Varva ner bären med sockerblandningen i formen. Kavla ut resten av degen och skär eller sporra ut remsor. Lägg remsorna som ett galler över fyllningen och runt kanten. Vispa upp äggvitan lätt och pensla pajen. 
Strö socker på. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter eller tills den blir guldbrun.

Herrgårdens laxsoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En väldigt enkel och god soppa! Gjorde även lite aioli till!


4 medelstora råa potatisar i tunna skivor
2 grovhackade gula lökar
1,2 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
Ca 3 dl sammanlagt av fina skurna, långa strimlor av lika delar morot, rotselleri och purjolök
1 msk smör
1 dl vispgrädde
Ca 250 g benfri lax i små kuber
Lite salt och vitpeppar
Lite nymald kryddpeppar
2 msk rumsvarmt smör i klickar
1-2 msk pressad citron
Finhackad dill
Citronklyftor

Börja med att göra i ordning alla grönsakerna. Koka först potatisskivor och grovhackad lök i buljongen i en rätt rymlig kastrull, koka tills potatisen är halvmjuk ( 4-5 minuter). Fräs under tiden grönsaksstrimlorna i sparsamt med smör. Lägg ner strimlorna i soppan när potatisen är nästan mjuk. Häll också i grädden och koka soppan ca 5 minuter. Lägg så ner laxtärningarna och koka det hela 1-2 minuter till. Smaka varsamt av soppan med salt, vitpeppar och ytterst lite av nymald kryddpeppar samt pressad  citron. Servera soppan med en näve finhackad dill överst i soppskålen. Citronklyftor och vitpepparkvarn på bordet. Och gärna ett gott bröd! 

Krusbärsketchup eller krusbärschutney

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Hade massor med krusbär, så kollade vad jag hade för recept i mina böcker och hittade detta.
Stod att det ska vara gott till kött, men jag blev lite osäker när jag smakade... Men får väl se sen nån dag när jag har gjort nåt köttrecept.

2 liter snoppade krusbär
2 medelstora gula lökar
2 1/2 dl ljus vinäger
1 msk salt
330 g farinsocker
Ca 1/2 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk kanel
4 hela kryddnejlikor
2 msk gult senapsfrö

Lägg allt i en gryta. Koka upp och låt det hela sjuda mycket sakta och utan lock i ca 1 1/2 timme. Rör om då och då. Smaka av. Fyll på rena vida glasflaskor eller burkar som paraffineras. Den här konserven innehåller inte så mycket socker och måste därför förvaras i kylskåp. Såsen är god efter 1 vecka, men ännu bättre efter lagring. 

tisdag 4 augusti 2015

Jordgubbssylt

Köpte massor med jordgubbar här om dagen, kunde inte låta bli nu när dom bara kostade 10 kronor per liter! 
Hur som helst så gjorde jag min allra första jordgubbssylt av det mesta av dem!
Hittade två recept som jag använde, hade nämligen bara syltsocker så det räckte till hälften av jordgubbarna. Använd vilket som, tycker båda va lika bra.


  • 2 liter jordgubbar
  • 8 dl strösocker
  • 1 krm natriumbensoat
Eller:
2 liter jordgubbar
5 dl syltsocker

Snoppa jordgubbarna och dela eller skiva dem. Varva bär och socker i en kastrull. Låt stå ca 1 tim. Låt bären sjuda på svag värme ca 10 min. Ta bort ev skum. Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör ner i grytan. Häll upp sylten i rena, varma burkar och sätt på lock.


Jordgubbar med limekräm

Ett recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Va länge sen jag gjorde nåt recept ur denna boken! Det är många härliga recept i den, men man ska helst ha färska jordgubbar. Jag tycker att det blir bäst då. Nu kostade jordgubbarna bara 10 kronor litern, så kunde inte låta bli att köpa ett gäng lådor med mig hem. Gjorde sylt på det mesta, men passade även på att göra nåt i min fina receptbok!
Det var gott med limekräm, men tycker nog att det är snäppet godare med choklad...hur som helst gick bara hälften av såsen åt, så minska på receptet, eller öka på jordgubbarna!


4 port.

1 liter jordgubbar

3 limefrukter
2 ägg 
2 tsk majsstärkelse
4 msk strösocker
1 dl vispgrädde

Blanda finrivet limeskal, limesaft, ägg, majsstärkelse och socker i en tjockbottnad kastrull och vispa över värmen tills blandningen precis når kokpunkten och krämen blivit tjock och glansig. Häll genast över krämen i en skål att svalna. Vispa med elvisp den avsvalnade krämen luftig tillsammans med vispgrädden. Servera jordgubbarna med krämen, gärna tillsammans med några spröda kakor. 



söndag 2 augusti 2015

Canard á l'orange - anka med apelsin

Ett recept ur boken Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. Så himla gott! Ett favoritrecept från franska köket. 
De hade inte hel anka på affären, så tog ankbröst istället. Låt de då ligga med skinnet uppåt och använd en stektermometer för att få rätt innertemperatur. Blodigt 55 grader, medium 62 grader eller välstekt 70 grader. 


1 hel anka, 1,5 kg
7-8 apelsiner
Flingsalt och nymald svartpeppar
3 msk olivolja
1-2 scharlottenlökar
2 morötter
1 stor tomat
1 vitlöksklyfta 
2 tsk torkad timjan
Olivolja
1 dl flytande honung
1/2 tsk gurkmeja
2 dl vitt vin
4 msk vitvinsvinäger

Sätt ugnen på 175 grader. Om inte ankan är rensad, skär bort huvud, vingar och ben samt ta ut inälvorna genom gumpen.  Spara ben, vingar, hals och hjärta. Skölj fågeln inuti. Skär en till två apelsiner i grova bitar med skal och fyll fågeln. Riv skalet från en apelsin och gnid in ankan med det samt pressa över saften. Salta och peppra generöst och ställ in formen i mitten av ugnen. Låt ankan steka 20 minuter på ena sidan, 20 minuter på den andra samt 20 minuter på vardera lårsidan. Hacka benen, vingarna och halsen i grova bitar. Hetta upp olivolja i en stor panna och fräs det hackade samt hjärtat så att det får lite färg. Dela löken med skal och morötterna i stora bitar. Hacka tomaten grovt och lägg grönsakerna i pannan med det frästa ankkråset. Krossa vitlöksklyftan så att den går sönder och tillsätt den. Lägg i timjan samt en halv apelsin i grova bitar. Rör om och låt fräsa ihop några minuter. Häll i honung, gurkmeja, vin, vinäger och saften av två apelsiner. Strö i en stor nypa salt samt peppra generöst. Låt vätskan reducera till hälften utan lock. Häll på upphettat vatten så det täcker och låt vätskan koka ner ytterligare en gång tills hälften återstår. Sila genom en sil ner i en kastrull och reducera sedan såsen till hälften. Lägg en apelsin i en gryta med vatten och sjud den cirka 20 minuter. Ta upp och skär skal och apelsin i tunna skivor. Servera med såsen och garnera ankan med apelsinskivor och skalstrimlor.


Crème de chou-fleur - blomkålssoppa

Ett recept ur boken Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. Köpte denna boken för ett tag sen, för alla recepten i boken ser så himla goda ut och jag vet att jag älskar fransk mat! Men detta är faktiskt det första receptet jag testar, ville ju att det skulle vara ett lite festligare tillfälle! Riktigt god blev den i alla fall! Perfekt liten förrätt.


600 g blomkål
1 stor potatis
3 gula lökar
Olivolja
1 tsk gurkmeja
1 liter hönsbuljong
Flingsalt och nymald svartpeppar
1/2 huvud ekbladssallat

Dela blomkålen i små buketter. Spara hälften till dekoration. Skala och skär potatisen i kuber, tärna lökarna. Hetta upp en skvätt olja i en stor kastrull och fräs grönsakerna lätt utan att de tar färg. Häll i gurkmeja och hönsbuljong och låt sjuda under lock i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Mixa allt i en mixer eller matberedare till en krämig soppa. Koka resten av blomkålen i lättsaltat vatten cirka 5 minuter och garnera varje portion med den och lite sallatsblad. Droppa olivolja i varje skål vid servering. Smula över ett par korn flingsalt. 

Veganvänlig rödvinbärspaj


Ett recept ur boken Smulpajer av Mia Öhrn. Älskar hennes receptböcker, de är så goda recept och väldigt lättlagade också. Idag blev det en smulpaj med rödavinbär, helt enkelt för att jag hade färska i trädgården, så jag ville prova! Och god blev den kan jag säga! Trodde den skulle bli mycket surare, men jag tycker att den blev perfekt! 


Smuldeg:
 3 dl vetemjöl
4,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
2 krm salt
2 tsk bakpulver
3/4 dl sirap
1 3/4 rapsolja eller annan neutral olja

Fyllning:
500 g (1 liter) röda vinbär
1 msk potatismjöl
1,5 msk vaniljsocker

Ev. Ytterligare vinbär till dekor

Mät upp och blanda alla de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Tillsätt sirap och olja och rör ihop till en smulig deg. Strö hälften av degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Rensa vinbären, blanda dem med potatismjöl och vaniljsocker och fördela bären i pajformen. Strö över resten av smuldegen och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter eller tills täcket blivit gyllenbrunt och det bubblar om bären. Gräddningen tar lite längre tid om du använder frysta bär. Låt svalna något och dekorera eventuellt med färska vinbär. Servera med exempelvis tofuglass, sorbet eller havrevaniljsås.