Sidor

tisdag 26 maj 2015

Räksallad med saffran

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Är inne på att testa lite olika sallader i boken nu.. Inte nåt jag brukar föredra, men det var faktiskt gott!

Jag hoppade över sparrisen, tyckte inte att det behövdes! Ökade istället mängden räkor från 300-400 g till 1 kilo, det är ju så gott med räkor!


1 vitlöksklyfta till skålen
1 kg räkor med skal
150 g råa skivade champinjoner
1 stort huvud vanlig grönsallad
3 kokta ägg i klyftor
(1 liten burk knoppsparris (160 g) )
2-3 msk finskuren gräslök
1-2 msk hackad dill
3-4 små tomater i små klyftor

Dressing:
1/2 g saffran
1-2 msk pressad citron
1/3 tsk italiensk salladskrydda
Ca 5 msk olja
1/3 tsk smulad dragon

Börja med att gnida in skålen med en ituskuren vitlöksklyfta. Detta ger en lagom lätt liten vitlöksaning. Skala räkorna och lägg dem i skålen tillsammans med fina, fräscha salladsblad i bitar, dill, gräslök, väl avrunnen knoppsparris och allt det övriga. Blanda saffran med några msk kokhett vatten (annars löses inte saffranet upp). Tillsätt citron, italiensk salladskrydda, dragon och olja och smaka av dressingen. Slå den över salladen. Servera med ugnsvärmt eller rostat bröd. 

måndag 25 maj 2015

Drakens laxsallad

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En väldigt god och annorlunda sallad! Väldigt fräscht med apelsin i, passade dessutom perfekt ihop med laxen.



2 tunna skivor rökt lax (ca 150 g)
Ca 10 vackra salladsblad
2 apelsiner
2 avokado
Gräslök

Dressing:
1 msk rivet apelsinskal
1 tsk honung
1 tsk ljus fransk senap
1 msk rödvinsvinäger
1 msk saft från apelsinerna
3 msk olja
Salt, svartpeppar
1/2 tsk smulad dragon
1 msk hackad dill

Skala apelsinerna och skär sedan noga bort det vita innerskalet med en vass liten kniv. Skär ut apelsinklyftorna så att inga skalhinnor följer med. Lägg åt sidan så länge. Blanda alla ingredienser till dressingen. Strimla salladen och fördela på portionstallrikar. Lägg på apelsinklyftor, breda laxstrimlor och skivad avokado. Häll på dressingen och strö över hackad gräslök. Servera med rostat bröd. 

Lyxig räksallad

Ett recept ur Nya Annas Mat. God sallad och väldigt god sås till. Men bleksellerin kunde jag lika gärna ha hoppat över... Försöker följa recept och ge selleri en ny chans gång på gång, men det brukar sluta med att jag plockar bort den.. Tycker att det är alldeles för beskt och konstigt.



1 kg räkor med skal
1 huvud isbergssallad 
1/2 grön gurka
2-3 späda stjälkar blekselleri
100 g färska champinjoner
1 burk knoppsparris (ca 160g)
2 kokta ägg
Lite dill

Sås:
1,5 dl majonäs
1,5 dl gräddfil
Ca 2 msk chilisås
Ca 1/2 tsk worchestersås
(Ca 1-1,5 msk konjak)

Skala räkorna. Lägg dem i en stor skål på en bädd av tunt strimlad sallad. Lägg ovanpå räkorna skivade råa champinjoner, strimlad selleri, gurkstavar, avrunnen knoppsparris etc. Sist äggklyftor. Garnera med små dillkvistar. Blanda till såsen i god tid och servera den i separat skål. Servera gärna med rostat bröd eller baguetter till. 

onsdag 20 maj 2015

Mustig linssoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat. Blev positivt överraskad över hur god denna soppan va, tänker jag efter så är det nog den godaste linssoppan jag har ätit. Den blev inte sådär grötig som linssoppa annars lätt blir.


200 g (ca 1,5 dl) gröna linser
1 stor hackad gul lök eller purjo
1-2 msk olja
3 tsk paprikapulver
1 liter vatten
2 buljongtärningar
3 potatisar
1 burk (400 g) hela tomater
1/2 tsk salt
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1/2 msk honung
2 tsk vinäger eller pressad citron
Rikligt med hackad persilja

Lägg linserna i blöt över natten eller minst tre till fyra timmar. Fräs löken mjuk i oljan i en stor gryta. Ha inte för stark värme, löken ska inte brynas, i stort sett bara mjukna. Pudra över paprikapulver och rör om. Häll på vatten och spadet från tomaterna, men spara tomaterna. Lägg i blötlagda, avrunna linser, kryddor och buljongtärningar - vänta med saltet. Lägg ner skalad potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Salta mot slutet. Lägg sist ner tomaterna, som delats i stora bitar, smaka av med honung och vinäger eller citron. Gärna också pressad vitlök. Strö över en rejäl näve finhackad persilja innan soppan sätts fram på bordet. 

måndag 18 maj 2015

Oxrulader

Ett recept ur boken Nya Annas Mat. Har nog bara gjort rullader en gång förut, så nu var det dax att testa igen. Tyvärr va det inte så gott som jag hade föreställt mig.. I receptet beskrivs det som en "festmåltid"... Men jag tycker att köttet blev torrt och tråkigt. 



800-900 g lövbiffar
Ca 1 tsk salt
Lite vitpeppar
Vanliga tandpetare av trä
6 dl vatten
1 buljongtärning
6 hela kryddpepparkorn
Smör till stekningen

Fyllning:
1 liten ask ansjovisfiléer (ca 40g)
2 fint hackade rödlökar
4 msk hackad persilja

Sås:
4-5 dl silat kokspad
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
Ca 1 msk soja

Gör i ordning fyllningen. Mosa eller hacka ansjovisen och blanda med lök och persilja. Dela köttskivorna om de är stora.  Bred ut dem på ett stort skärbräde. Lägg lite ansjovisfyllning på varje köttskiva, vik långsidorna över fyllningen, ungefär som när man slår in ett litet paket. Rulla ihop paketen från kortsida till kortsida så att rulladerna blir knubbigs och fina. Fäst med tandpetare. Bryn några rullader i taget i lite smör i en stekpanna. Vänd dem flitigt så att de blir lika fina runt om. Bryn 4-5 minuter och lägg över rulladerna i en gryta. Häll på vattnet, smula ner buljongtärning och lägg i kryddpepparkorn. Koka sakta, sakta under lock 40-60 minuter. Ta upp rulladerna med hålslev och håll dem varma medan såsen lagas. Sila spadet och mät mängden. Skölj ur grytan och häll tillbaka det silade spadet. Rör ihop en halv deciliter av grädden med 3 msk vetemjöl och häll ner detta i grytan under vispning. Låt såsen sjuda upp och häll i resten av grädden. Koka såsen sakta 3-4 minuter och smaka av med salt om det behövs och dessutom lite mald vitpeppar och soja. Lägg ner rulladerna och låt dem bli varma i såsen. Servera med kokt potatis, gelé och pressgurka.


söndag 17 maj 2015

Mustarda på aprikoser

Förra året fick jag en present med goda ostar och olika sorters marmelader. En utav marmeladerna va verkligen supergod! Det var med senap i. Hade aldrig ätit det förut och blev verkligen positivt överraskad! Sen har jag letat efter sån marmelad i många olika butiker.. 
Hittade nån variant på saluhallen i Stockholm, den va inte alls lika god tyvärr. Men jag fick reda på att sån marmelad kallas Mustarda. Så efter lite letande hittade jag detta receptet och testade att göra egen!

Vill du byta ut aprikoserna mot nån annan frukt så går det bra! Päron tillexempel, det är också gott.
Min variant blev lite rinnigare, men det är supergott med den starka senapssmaken ihop med det söta, perfekt till ost och kex!



3,5 dl strösocker
1 dl vatten
0,5 kg aprikoser

Sockerlag:
1 dl strösocker
0,75 dl vitvinsvinäger
0,75 dl senapspulver

1. Koka upp 3 1/2 dl socker med 1 dl vatten. Lägg i frukten som tvättats, skalats och eventuellt klyftats och låt koka på svag värme 20 minuter.
2. Vid sidan om gör du en sockerlag med 1 dl socker och 3/4 dl vitvinsvinäger. Koka upp lagen så att sockret smälter. Låt den svalna och rör sedan ner senapspulvret. Blanda ner frukten. Mostardan går att äta direkt, men blir bäst efter 1 dygn. Den håller sig flera månader i kylen.

Chokladbiskvier

Ett recept ur boken Sju sorters kakor. Har gjort biskvier en gång förut, men det receptet var lite annorlunda. 
Det tar lite tid att göra, eftersom det är olika moment som ska göras, men egentligen inte så värst svårt. Sen när de är färdiga så är de så himla goda att det utan tvekan är värt tiden!!


Ca 30 st

150 g mandelmassa
1/2 äggvita

Fyllning:
2 dl mársankräm
150 g smör
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Garnering:
200 g blockchoklad
1 msk olja

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Rör riven mandelmassa smidigt med äggvita. Klicka eller bred ut smeten till små runda kakor. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader i ca 8 minuter. Ta ut och lossa kakorna medan de är varma. Låt dem kallna. Rör smöret mjukt och smidigt. Tillsätt lite i taget av mársankrämen. Blanda i vanilj- och florsocker samt siktat kakaopulver. Rör tills krämen blivit smidig. Bred chokladkrämen lite toppigt på undersidan av mandelkakorna. Ställ dem kallt. Smält chokladen med oljan. Låt detta kallna något. Doppa den toppiga sidan av kakorna i chokladen. Låt stå kallt.

Gratinerad pasta

Ett recept ur boken Nya Annas Mat. Enkelt och väldigt gott!


Kall pasta
Köttfärsröra
Gratängsås
Riven ost

Gör en köttfärsröra efter egen smak, själv tog jag purjolök, majs, pressad vitlök, salt, peppar, tomatpuré, chili, creme fraiche och köttfärs. Smörj en ugnsform, fyll den till hälften med kall kokt pasta. Bred över köttfärssås. Häll sedan över gratängsås och avsluta med riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter. Gott! 

lördag 16 maj 2015

Mazariner

Ett recept ur boken Sju sorters kakor. Första gången jag har gjort mazariner! De blev inte lika perfekta som köpta, men blev goda!

6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 dl strösocker
1 ägg

Fyllning:
100 g smör
300 g mandelmassa
4 ägg
6 msk vetemjöl
1 tsk florsocker

Garnering:
4 dl florsocker + vatten

Smörj ovala formar. Arbeta ihop mjölet, bakpulver, smöret, sockret och ägget till en mördeg. Låt den stå kallt några timmar. Tryck eller kavla ut degen och klä formarna med den. 
Rör smöret smidigt, tillsätt mandelmassan (ev. Riven) och äggen, ett i taget. Rör ner mjöl och bakpulver. Fördela fyllningen i formarna. Grädda i 200 grader mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kakorna svalna. Gör glasyr av florsocker och vatten och bred över.

fredag 15 maj 2015

Mandelkubbar

Ett recept ur boken Sju sorters kakor. Min sambo önskade att jag skulle baka mandelkubb.. Fattar inte hur man ens kan gilla sånna här tråkiga och torra bakverk.. Men klart jag ställer upp för att göra honom glad!
Smakade en kan jag erkänna och den va visserligen godare än köpt...Men ändå, inget jag föredrar om man säger så. Det lixom fastnar i munnen så man måste ha nåt att skölja ner den med..! Nä hellre nån smarrig kladdkaka!

Hade i ca 2 dl extra mjöl, för med bara 5,5 dl blev smeten för lös för att kunna hantera. Men det gör nog inget, för dom ska ju va torra... 

10 bittermandlar
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt (eller 4 tsk bakpulver)
5,5 dl vetemjöl

Garnering:
Pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Mal mandeln. Rör smör och sockret poröst. Tillsätt ägget, gräddfilen, hjorthornssaltet, mandeln och mjölet. Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

måndag 11 maj 2015

Gratinerad kyckling

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt och gott, men nån liten sås till hade varit gott! 


1 grillad kyckling
2-3 dl riven ost
Svampstuvning

Rensa en grillad kycklingen och bred ut i en smord ugnsform. Gör en svampstuvning på ca 200 g färska champinjoner och häll över kycklingen. Toppa med den rivna osten. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Servera med kokt ris. 

torsdag 7 maj 2015

Carolines fisksoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Väldigt god och enkel att göra! Men man hade kunnat hoppa över potatisen.. Tycker inte att det är så gott i soppa, men det är en smaksak!


Ca 4 port.

3 små purjolökar
2 skivade gula lökar
2-3 msk mild olivolja
4-5 flådda tomater i bitar
2 dl torrt vitt vin
1  1/2 liter vatten
2-3 fiskbuljongtärningar
1 tsk torkad basilika
1 tsk fänkålsfrö
1/2 kuvert saffran
Persiljestjälkar
4-5 medelstora råskalade potatisar
500 g rensad fisk (tex gös eller lax)
Salt och lite vitpeppar
En liten bit apelsinskal
1 vitlöksklyfta
Hackad persilja
200 g räkor

Slitsa upp och skölj purjolökarna, skala och skiva den gula löken. Fräs lök och purjolök varsamt i olivolja i en stor gryta. Lägg i flådda tomater i bitar och ett rejält glas torrt vitt vin. Häll också i vatten och lägg i buljongtärningar. Smaksätt med smulad torkad basilika, stött fänkål, persiljestjälkar och lite saffran som smulas ner i soppan. Skär skalad potatis i små kuber, som också läggs ner i grytan. Smaksätt med salt, lite vitpeppar och en bit apelsinskal. Koka allt detta under lock i 30-40 minuter, så att potatisen hinner hinner göra soppan simmig. Pressa i vitlöken alldeles mot slutet. Lägg sedan i fisk delad i mindre bitar. Låt nu koka 2-5 minuter - fisk kokar fortare än man tror. Lägg allra sist i persilja och skalade räkor. Servera soppan nylagad med gott färskt bröd och aioli till. 

Nizzasallad med böckling

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Har gjort nizzasallad gång för länge sen, men då gjorde jag med tonfisk. Hade böckling i frysen sen julbordet så passade på att göra denna varianten nu! 

4-5 böcklingar
4 kokta kalla potatisar
1 burk haricots verts
1 liten tunt skivad rödlök
1 ask cocktailtomater 
Ca 10 svarta oliver
2 kokta tomater
1 liten burk sardeller
1 citron

Rensa fisken till filéer och dela i stora bitar. Skala och skiva potatisen. Häll av spadet från bönor och oliver. Dela tomaterna i halvor. Blanda allt i en skål, varsamt så att det inte blir mosigt). Garnera med ägg- och citronklyftor. Den som vill ha någon extra salladssås -förutom oljan från sardellerna och citronen - kan ta lite vinäger på. 

söndag 3 maj 2015

Nudlar med lövbiff

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt att göra och väldigt gott!


Ca 2 port.

3-4 nystan äggnudlar (175-200g)
2 tunna lövbiffar (150 g) i breda strimlor
1-2 msk neutral olja
2-3 skivade vitlöksklyftor
1/2 röd + 1/2 gul paprika i tunna strimlor
1/2 rödlök i tunna strimlor
1/3 liten purjolök i skivor på snedden
1/2 liten morot tunt skivad på snedden
Några sockerärter
Böngroddar
2 msk ostronsås (oyster sauce)
Ca 1 cm färsk ingefära, finhackad

Förbered alla grönsakerna. Lägg ner nudlarna i lätt saltat kokande vatten och koka häftigt i ca 4 minuter. Lägg över dem i ett durkslag, skölj hastigt med ljummet vatten och låt nudlarna rinna av väl. Ställ åt sidan så länge. Hetta upp oljan i en wokpanna, lägg i vitlök och lövbiff. "Lyft runt" köttbitarna och stek dem på ganska stark värme. Lägg sedan ned alla grönsaker och fräs på stark värme i ca 3 minuter till. Rör om hela tiden. Stänk över ostronsås och skalad, färsk ingefära, rör om. Lägg i de kokta avrunna nudlarna. Värm hastigt och vänd runt igen. Servera direkt, gärna med asiatisk chilisås till. 

Kassler florentine

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström.


Ca 4 port.
1-2 paket frysta spenatblad (a 250 g)
12 tunna skivor benfri kassler (ca 350 g)
3 tomater
Svartpeppar
1 tsk salvia eller basilika

Ostsås:
2-3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
En aning riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
3 dl lagrad färskriven ost

Gör en ostsås genom att smälta smör i en kastrull över svag värme. Rör ner mjölet och späd i omgångar med mjölken. Smaksätt med salt och peppar och låt koka sakta några minuter. Riv ytterst lite muskotnöt direkt ner i såsen. Rör ner osten och ställ såsen åt sidan.
Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av fuktigheten dunsta bort. Det är viktigt att spenaten inte är för blöt - eventuellt får man "krama ur" överflödig vätska genom att pressa spenaten mot kastrullkanten med en slev och hälla bort spadet. Bred sedan ut spenaten i botten på ett stort lättsmort ugnsfat med kanter. Bräck kasslerskivorna hastigt i varm stekpanna, lägg dem sedan ovanpå spenattäcket. Skär tomaterna i tjocka skivor och stek också dem lätt. Smula över salvia eller basilika. Lägg ut tomatskivorna på köttet och slå över ostsåsen. Gratinera i 225-250 grader i15-20 minuter. Servera med kokt potatis eller ris. 

Svamppiroger

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Valde detta receptet av en slump, tänkte att det skulle va gott att testa. Och gott var det också! Trodde att de skulle bli torra, men det va de inte!



Till 4 st portionspiroger

2 plattor fryst smördeg
2-3 scharlottenlökar
Ca 1/2 liter fräst svamp
Ca 2 msk smör
Lite hackad bladpersilja
Salt och peppar
1 ägg till pensling

Låt de frysta smördegsplattorna halvtina i rumsvärme ca 15 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Gör i ordning fyllningen under tiden. 
Skala och finhacka löken. Hetta upp en stekpanna. Fräs först svampen utan fett några minuter, lägg sedan i en smörklick och den finhackade löken. Fräs det hela på rätt stark värme. Salta och peppra lätt. Rör ner lite persiljehack. Ställ blandningen åt sidan och låt den svalna. 
Kavla ut smördegen lite och skär varje degplatta i två kvadrater. Kavla sedan lätt så att kvadraterna blir tunnare och lite större. Fördela svampblandningen mitt på  degbitarna. Pensla längs kanten med uppvispat ägg, vik ihop till trekantiga "paket" och tryck till runt om med en gaffel så att degen håller ihop längs kanterna. Pensla pirogerna generöst med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 25 minuter. Servera med en god sallad.

Gammaldags skinklåda

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt recept... Påminner om en omelett. Inte direkt nån super hit, men helt ok bukfylla!



Ca 4 port.
100-150 g rökt skinka
1 purjolök
5 ägg
5 dl standardmjölk
Salt, vit eller svartpeppar
Ca 1 dl finskuren gräslök

Smörj en ugnsform med rätt höga kanter med lite smör. Värm ugnen till 225 grader. Strimla skinkan och lägg i strimlorna i formen. Skölj och strimla purjon smått och strö över skinkan. Sätt in formen i ugnen i ca 15 minuter. Gör under tiden i ordning äggsmeten genom att vispa samman äggen med mjölk, lite salt och peppar samt rejält med gräslök. Häll äggsmeten över skinkan i formen och fortsätt grädda lådan, nu lite lägre värme, ca 200 grader, i 35-40 minuter eller tills äggsmeten "stannat". Servera med en god sallad.