Sidor

torsdag 1 maj 2014

Dillkött

Hade massor med dill i frysen så bestämde mig för att göra dillkött till middag. Gott med klassisk husmanskost till middag!




1 kg lammkött med ben, t.ex rygg, bog eller rev (eller kalvkött med ben)
2 liter vatten
0,5 msk salt
10 st vitpepparkorn
1 st lök
1 st morot
 
Dillsås
2 msk citronsaft
1 msk socker
3 msk dill, finklippt
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl buljong

Putsa köttet från fett och grova hinnor. Sätt eventuellt i en köttermometer. Lägg köttet i vattnet och koka med kryddor, lök och morot tills temperaturen är 85°C eller köttet med provnål känns genomkokt. Låt det vila något innan det skärs i skivor eller bitar och serveras. Använd kokspadet till sås. Koka dillsåsen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och tillsätt buljongen. Koka såsen under omrörning 3-5 minuter. Smaksätt med saft av pressad citron, socker, finklippt dill, samt ev. salt och peppar. Servera köttet skuret i skivor eller bitar med sås till eller med köttbitarna i såsen. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar